Mevlana, Vefatının 749. Yıl Dönümünde Muratpaşa'da Anıldı - Son Dakika
Yerel

Mevlana, Vefatının 749. Yıl Dönümünde Muratpaşa'da Anıldı

Mevlana, Vefatının 749. Yıl Dönümünde Muratpaşa\'da Anıldı

Muratpaşa Belediyesi, Mevlana Celaleddin Rumi’yi vefatının 749’uncu yıl dönümünde, Türkan Şoray Kültür Merkezi’nde düzenlenen törenle andı.

11.12.2022 14:44  Güncelleme: 15:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muratpaşa Belediyesi, Mevlana Celaleddin Rumi'yi vefatının 749'uncu yıl dönümünde, Türkan Şoray Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle andı.

Akdeniz Konyalılar Federasyonu, Antalya Konyalılar Derneği, Karaman Ayrancılar Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Konyalı Sanayici ve İş İnsanları Derneği ile Muratpaşa Konyalılar Derneği iş birliğiyle düzenlenen programa, Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, eşi Ümran Uysal'la birlikte katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Eğitim Fakültesi'nden Dr. Emel Nalçacıgil Çopur, 'Hz. Mevlana'yı Anlamak' başlıklı bir konuşma yaptı. Başkan Uysal, törende yaptığı konuşmada, Mevlana'nın, etkisi hala devam eden büyük bir tasavvufçu, edebiyatçı, felsefeci ve din alimi olduğunu söyledi. Mevlana'nın topluma, gelecek kuşaklara yön gösterdiğini de dile getiren Uysal, şunları söyledi:

"Kötü konuşanlar daha kolay akılda kalır. Ayrımcılıktan söz edenler daha etkilidir. Birleştirmekten ziyade ayrıştırmaktan söz eden toplum önderlerini daha kolay akılda tutarız. Ama ayrımcılığın sonu yok. İşte Hz. Mevlana, bize geleceğimizle ilgili yön gösterirken, çok derinden kazıdığı insan felsefesini bu yüzyıllara aktarırken aslında çok geniş olanaklar sunuyor. 'Birbirinizi ayırmayın. Birbirinizi olduğu gibi kabul edin. Birbirinizin eksiğini, hatasını görmeye çalışmayın. İyi yanlarını görmeye çalışın. Kötülük etmeyin. İyilik edin. Sürekli müşterekler üzerinde durun. Ayrımlar üzerinde durmayın. Gülümseyin. Sevgiyi esirgemeyin. Mahlukatı, sevin, insanı sevin' demiştir.

İyi ki Mevlana var. Mevlana var, geleceğimizden umudumuz var. Anadolu'muzun taşını, toprağını etkilemiş derinlerimiz, ulularımız var. Hacı Bektaş var, Yunus Emre var. Gazi Mustafa Kemal Atatürk var. Bizi bu topraklarımızda birleştiren, bir araya getiren, birbirimize kenetleyen, bizi millet yapan, bizi belli değerler etrafında kuşatanlar var. Hz. Mevlana'yı sevgi, saygı, hürmet ve minnetle yad ediyoruz, anıyoruz. Anısı önünde saygıyla eğiliyoruz."

Uysal'ın konuşmasının ardından tören, tasavvuf müziği dinletisi ve sema gösterisiyle sona erdi.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Mevlana, Vefatının 749. Yıl Dönümünde Muratpaşa'da Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement