Muş Alparslan-1 Barajı'nda Enerji Üretimine Başlandı - Son Dakika
Yerel

Muş Alparslan-1 Barajı'nda Enerji Üretimine Başlandı

Muş'un Bulanık ve Varto ilçeleri arasındaki Alparslan-1 Barajı'nın 2 ünitesinde enerji üretimine başlandı.

21.07.2012 16:00

Muş'un Bulanık ve Varto ilçeleri arasındaki Alparslan-1 Barajı'nın 2 ünitesinde enerji üretimine başlandı.

Devlet Su İşleri (DSİ) Van Bölge Müdürlüğü tarafından Bulanık ve Varto ilçeleri arasındaki Bostankent köyü mevkisinde 1994 yılında temeli atılan ve 2008 yılında su tutmaya başlayan Alparslan-1 Barajı'ndaki 2 ünitede enerji üretimine geçildi.

DSİ Van Bölge Müdürü Vekili Sıddık Kılınçer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, barajdaki birinci ve ikinci ünitede enerji üretiminin başladığını, 3 ve 4'üncü ünitelerdeyse kuru test çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bunların da tamamlanmasıyla eylül veya ekim ayında barajın bütün ünitelerinde enerji üretiminin yapılacağını ifade eden Kılınçer, şöyle konuştu:

"Barajda tüm inşaat işleri tamamlandı. Türkiye Elektro Mekanik Sanayi Genel Müdürlüğü (TEMSAN) de çalışmalarına devam ediyor. Sonbahara kadar barajdaki bütün üniteleri tamamlayarak normal elektrik üretimi yapılacak. Bu baraj inşaatında 5 köy tamamen, 13 köy ve 1 beldeyse kısmen su altında kaldı. Baraj için kamulaştırma bedeli 323 milyon lira olarak belirlenmişti. Bu güne kadar 300 milyon lira ilgili şahıslara ödendi. Geri kalan 23 milyon lira da göç eden şahıslar döndüğünde kendilerine ödenecek. Ödenek sıkıntısı yok."

Barajdaki bütün ünitelerin faaliyete geçmesiyle, yılda 500 milyon kilovat saat enerji üretimi gerçekleşeceğini dile getiren Kılınçer, barajın ülke ekonomisine yıllık 30 milyon dolar katkı sağlayacağını ve özellikle bölgedeki enerji sıkıntısının çözüme kavuşacağını belirtti.

Muş Valisi Ali Çınar ise Alparslan-1 Barajı'nın 2 ünitesinden enerji üretimine başlamasının sevindirici olduğunu bildirerek, "Bu barajımız hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacak" dedi.

Muhabir: Sabri Yıldırım/ Şener Toktaş

Yayıncı: Levent Harman - MUŞ

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Muş Alparslan-1 Barajı'nda Enerji Üretimine Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement