Orçev Başkanı Gönül'den Bolaman Havzası Projesi'ne Tepki: "Bu Proje Hayali. Halka Gerçekleri Söylemiyorlar" - Son Dakika
Yerel

Orçev Başkanı Gönül'den Bolaman Havzası Projesi'ne Tepki: "Bu Proje Hayali. Halka Gerçekleri Söylemiyorlar"

Orçev Başkanı Gönül\'den Bolaman Havzası Projesi\'ne Tepki: "Bu Proje Hayali. Halka Gerçekleri Söylemiyorlar"

Ordu’daki Bolaman Havzası Projesi için yapılan ‘halkı bilgilendirme toplantısı’ hakkında bilgi veren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, “Bu proje hayali. Dünya Bankası’ndan kredi almak için toplantılar yapıp şartları yerine getirmeye çalışılıyor. Ama halka gerçekleri söylemiyorlar” dedi.

13.11.2022 13:32  Güncelleme: 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

GENÇAĞA KARAFAZLI

Ordu'daki Bolaman Havzası Projesi için yapılan 'halkı bilgilendirme toplantısı' hakkında bilgi veren Ordu Çevre Derneği (ORÇEV) Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, "Bu proje hayali. Dünya Bankası'ndan kredi almak için toplantılar yapıp şartları yerine getirmeye çalışılıyor. Ama halka gerçekleri söylemiyorlar" dedi.

ORÇEV Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül, bugün yaptığı yazılı açıklamada, Bolaman Havza Projesi için düzenlenen 'halkı bilgilendirme toplantıları' hakkında bilgi verdi.

Toplantıların 9 ve 10 Kasım 2022 tarihlerinde Gölköy, Aybastı ve Kabataş'ta yapılacağını gazete ilanıyla öğrendiklerini belirten Gönül, "İlanı görünce projeyi inceledik. Projenin ÇED süreciyle ilgili olmadığını fark ettik. Bu toplantının yasalar ve yönetmelikler gereği olması gereken yolu izlemediğini gördük. Bu nedenle de toplantılara katılıp görüşlerimizi dile getirdik" dedi.

"PROJE ALANINDA ENDEMİK BİTKİ VE TARIM ALANLARI VAR"

Toplantı ve projenin içeriği hakkında bilgi veren Gönül, şunları kaydetti:

"Toplantı 20 dakika geç başladı. Toplantıya, Gölköy Belediye Başkanı, Karayolları temsilcileri ve Dünya Bankası temsilcileri katıldılar. Proje tanıtımı 10 dakika sürdü. Bizlere, 'Gölköy ve Aybastı'da yapılacak yol ile ilgili soru sorabilirsiniz' dendi. Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi'ni okumuştum. Bolaman Havzası Rehabilitasyon Projesi'nin maliyeti 110 milyon ABD doları. 70 milyon ABD dolar, Dünya Bankası'ndan kredi alınacak. Kredi 7 yıl ödemesiz, yüzde 1,44 faizle geri ödeme yapılacak. 2021 Mart başlama, 2027 bitiş. 75 ayrı proje var. 3 tanesi Sivas, 72 tanesi Ordu ilinde. 15 ilçeyi kapsıyor. Bu alanlar içinde orman kesimi yapılacak. Tarım alanları var, BERN Sözleşmesi kapsamında endemik bitki ve hayvanlar var. Havza içinde yapılaşmalar var. Projede herhangi resmi veri yok. Örneğin Dünya Bankası'na kredi için müracaat olmadığı yazılı. ÇED müracaatı yok. 'Yazılanların hepsi yapacağız' diyorlar."

"TOPLANTININ RESMİYETİ YOK"

ORÇEV Başkanı olarak, bu toplantının hiçbir resmiyeti olmadığını ve Dünya Bankası'ndan kredi alınması için yapılan toplantı olduğunu söyledim. Karayolları temsilcileri de bunu onayladı. Ben de 'Projenin Karayolları haricindeki kısmı dışındaki projeler diğer iki toplantıda mı anlatılacak' diye sordum. Bana, 'Hayır, anlatılmayacak. Sadece yol yapımını anlatacağım, diğer kısımlar bizi ilgilendirmiyor. Aybastı ve Kabataş'ta gölet yapılacak' denildi. 'Dünya Bankası kredi vermez ise yol yapılmayacak mı? Para olmadığı için mi kredi alınıyor' diye sorduk, 'Biz zaten krediyi aldık, Cumhurbaşkanı imzaladı' dendi. Ben de 'Proje raporunda alınmadığı, müracaat yapılacağı yazılı' dedim. 'Bizde o rapor yok, o rapor bizi ilgilendirmiyor' denildi. Muhtarlar sorular sordu. Muhtarlar ise sadece yollarının yapılması gerektiği üzerinde duruyor.

"BU PROJE HAYALİ"

Bir katılımcı da bizleri, 'Emperyalist ülkelerin fonlarından yararlanıp ülkenin kalkınmasını engelliyorlar' diye suçladı. Ben de bunun üzerine tepki gösterdim. Bir muhtar ise beni 'Dışarıya çık görüşelim' diye tehdit etti. Arkadaşlarımız ve belediye zabıtaları araya girerek sakinleştirdiler. Özetle bu proje hayali. Dünya Bankası'ndan kredi almak için toplantılar yapıp şartları yerine getirmeye çalışılıyor. Ama halka gerçekleri söylemiyorlar."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Orçev Başkanı Gönül'den Bolaman Havzası Projesi'ne Tepki: 'Bu Proje Hayali. Halka Gerçekleri Söylemiyorlar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement