Tarihi dokusuyla ünlü Bitlis'in Ahlat ilçesi, el sanatlarıyla da ilgi odağı olmayı hedefliyor.
İlçede yaklaşık 20 yıldır ahşap oymacılığı yapan Osman Gülsar, yaz sezonu ile birlikte hediyelik eşya yapımına hız verdiklerini belirtti. Gülsar, "Ahlat'ın oldukça zengin Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait bir kültürü var. Bizde buna karşılık ilçemizde Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan eserlerdeki motifleri el işlemelerimizle birleştiriyoruz. İlçemizde bulunan Selçuklu Mezarlığı, kümbetler ve eski Ahlat şehri kazılarında gün yüzüne çıkan desen ve motifleri ahşap üzerine işliyoruz. Yaz sezonuyla birlikte minyatür el işlemelerine yöneldik. Bununla birlikte anahtarlık ve benzeri ürünler üzerinde çalışarak ilçemize gelen yerli ve yabancı turistlerin beğenisine sunuyoruz. Böyle küçük ebatta ürünler yapmamızın nedeni ise ilçemize gelen ziyaretçilerin çantasında götürebilecekleri Ahlat ile ilgili hediye ürünler olsun istiyoruz. Her yıl farklı model ve desen işlemeye ayrı bir önem veriyorum" dedi.
Üç santimden başlayarak bir metreye varan dekoratif veya kullanım amaçlı el işi hediyelik eşyalar yapıldığını anlatan Osman Gülsar, Ahlat'ta bulunan kümbet ve mezar taşları motiflerinden esinlenerek, unutulmaya yüz tutan el sanatlarını geliştirme çabası içerisinde olduklarını söyledi. Günümüzde fonksiyonunu henüz kaybetmeyen ahşap ve oymacılığın halen yapıldığına değinen Gülsar, "Ahlatlı ustalar geleneksel el sanatlarımızı yaşatmak için süsleme sanatına ve atalarımızın kullandığı bu motifleri günümüze uyarlama gayretini hala sürdürmektedirler. Geleneksel Türk el sanatları, Anadolu'nun binlerce yıllık tarihinden gelen çeşitli uygarlıkların kültür mirasıyla, kendi öz değerlerini birleştirerek zengin bir mozaik oluşturmuştur. İlçemizde ise baston, bakır işleme, çini ve seramik ile ağaç oyma işlerinde kullanılmaya başlandı. Bu geleneksel el sanatlarımızı gelecek kuşaklara aktarmak için özel çaba sarf ediyoruz" diye konuştu.
Gülsar, cepte dahi taşınabilecek ebatlarda hediyelik eşyaların olduğunu ifade ederek, buraya gelen her insanın bir Ahlat hatırası götürmesi için her yıl çeşitli model ve işlemeler de yaptıklarını sözlerine ekledi. - BİTLİS
Son Dakika › Yerel › El Sanatlarında Turizm Hazırlığı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?