Pazar Büyüdü, Üreticinin Yüzü Güldü - Son Dakika
Yerel

Pazar Büyüdü, Üreticinin Yüzü Güldü

Soner Kılınç - Uşak'ın Ulubey ilçesine bağlı Avgan beldesinde, daha önceki dönemde hayvanlara yem olarak verilen kavun, yürütülen tanıtım çalışmasının ardından yeni pazarlar oluşturulmasıyla belde halkının gelir kapısına dönüştü.

05.11.2011 10:40

Soner Kılınç - Uşak'ın Ulubey ilçesine bağlı Avgan beldesinde, daha önceki dönemde hayvanlara yem olarak verilen kavun, yürütülen tanıtım çalışmasının ardından yeni pazarlar oluşturulmasıyla belde halkının gelir kapısına dönüştü.

Avgan Belediye Başkanı Mümin Bayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iki yıl önce Uşak Belediyesi'nin kent merkezinde tahsis ettiği 10 metrekarelik alanda kavun satışına ve tanıtım çalışmasına başladıklarını, pazarın büyümesi ve gelirin artmasıyla beldede yüzlerinin gülmeye başladığını belirtti.

Beldede üretilen ve dayanıklı olması dolayısıyla kış aylarında da tüketilebilen kavunun "kışlık kavun" olarak nitelendiğini anlatan Bayar, yürütülen tanıtım çalışmasıyla son iki yılda, beldede üretilen kavunun tüccarlar tarafından Denizli, Aydın, Manisa gibi çevre illere ve ilçelerine satıldığını ifade etti.

Bayar, şu bilgileri verdi:

"Beldemizin toprakları kıraç. Bu yüzden üretilen kavun kış aylarına kadar dayanıyor. Önceki yıllarda üreticiler sadece kendilerine yetecek kadar kavun üretiyordu. Artan kavunları ya çöpe atıyorlardı ya da hayvanlara yem olarak veriyorlardı. Son iki yıldır kavunumuzu tanıtmak için harekete geçtik.

Çevre illerde pazar bulununca üretim iki yılda 10 kat arttı. Avgan'da üretilen kavunlar artık çevre il ve ilçelerde satılıyor. Kavun üretimi her geçen yıl artıyor. Beldede yaklaşık 150 çiftçi kavun üretiyor. Bir üretici kavundan yılda 15 bin lira kazanıyor."

Beldede bu yıl 300 dekarlık alanda yaklaşık bin ton kavun üretildiğini söyleyen Avgan Belde Belediye Başkanı Mümin Bayar, üreticinin kavunları depolamak istediğini ancak tesis bulunmadığını söyledi.

Bayar, beldeye kavun depolama tesisi kurmak istediklerini belirterek,

"Yazın kilosu 50 kuruş eden kavunun kilosu kışın 1,5 liraya çıkıyor. Üretici kavunu depolayabilse geliri daha da artacak. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Çiftçilerin daha sağlıklı ve verimli üretim yapması için eğitim çalışmaları yapıyoruz. Haftanın 3 günü çiftçilere ziraat mühendisleri eğitim veriyor" dedi.

- UŞAK

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Pazar Büyüdü, Üreticinin Yüzü Güldü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement