Satala Antik Kentinde Kazı 2017 Yılında - Son Dakika
Yerel

Satala Antik Kentinde Kazı 2017 Yılında

Satala Antik Kentinde Kazı 2017 Yılında

Roma İmparatorluğu’nun doğudaki en önemli askeri karargahının bulunduğu Gümüşhane’nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde ki Satala Antik Kentinde 2017 yılında kazı yapılabilmesi için gerekli girişimler başlatıldı.

26.09.2016 20:25

Roma İmparatorluğu'nun doğudaki en önemli askeri karargahının bulunduğu Gümüşhane'nin Kelkit ilçesine bağlı Sadak köyünde ki Satala Antik Kentinde 2017 yılında kazı yapılabilmesi için gerekli girişimler başlatıldı.

Gümüşhane Valisi Okay Memiş, Milletvekili Hacı Osman Akgül ve beraberindeki heyetle birlikte önceki dönemlerde çeşitli kanallar aracılığıyla kazı girişimlerinde bulunulan bölgede incelemelerde bulundu.

İlçe merkezine 28 kilometre uzaklıktaki Sadak köyünde Kelkit Kaymakamı Naif Yavuz, Kelkit Belediye Başkanı Ünal Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş, kurum müdürleri ve köy muhtarı ile birlikte giden Vali Memiş, ilk olarak tarihi Roma havuzu, hamam ve mahalle arasında incelemelerde bulundu.

"2017 YILI İTİBARİYLE KAZIYA BAŞLAYACAĞIZ"

Tarihi kaynaklara göre Roma İmparatorluğu döneminde 15. Lejyon Lego Apollinares tarafından kurulan ve antik dönemde garnizon olarak kullanılmasının yanı sıra Anadolu ve Kapadokya'dan Karadeniz'e geçen askeri yolların birleştiği noktada Roma'nın stratejik bir karakolu olan Satala Antik Kentinin tarihçiler tarafından önemli bir tarihi ve kültürel yer olduğunun değerlendirildiğini belirten Vali Memiş, 2017 yılı itibariyle kazı yapılabilmesi için hazırlıkların tamamlandığını söyledi.

"EVLERİN DUVARLARINDA BİLE TARİHİ TAŞLAR VAR"

Köyde insanların evlerinin duvarlarında kullandığı taşların bile tarihi değere sahip olduğunun değerlendirildiğini kaydeden Vali Memiş, bölgenin turizm açısından çok önem verdikleri bir bölge olduğuna vurgu yaparak İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Ateş'ten kazı yapılacak alanla ilgili bilgi aldı.

SADAK MİLLİ PARKI BAKAN ONAYINDA

Sadak köyünde ayrıca Kelkit'in rüyalarından birisi olan Sadak Barajının faaliyete geçtiğini, an itibariyle de sulama sisteminin yapıldığını dile getiren Vali Memiş, baraj gölünün olduğu alanla ilgili Milli Park çalışmalarının da devam ettiğini, Bakan onayındaki çalışmayla ilgili Milletvekillerinden müjdeli haber beklediklerini sözlerine ekledi.

"DOĞAL GÜZELLİKLERİMİZE ULAŞIMI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN KARARLI BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORUZ"

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Hacı Osman Akgül ise açıklamasında amaçlarının Gümüşhane'de turizme yönelik tesisleri ulaşılabilir konuma getirmek olduğunu belirterek, "En azından haftalık turlar yapılabilecek bir organizasyon içerisindeyiz. Doğal güzelliklerimize ulaşımı kolaylaştırmak için kararlı bir şekilde devam ediyoruz. Turistlerin en az 1 hafta Gümüşhane'de kalıp bu doğal güzellikleri görüp kentimizin ekonomisine de bir katkı sağlama çabası içerisindeyiz. Mevcut durumda turlar geliyor ama şehirde kalmadan dönüyorlar. Şuanda turizme açık olan mevcut Karaca Mağaramız var. Biz buna Limni Gölü'nü, Artabel Göllerini, Sadak'ı, Örümcek Ormanları'nı ilave ederek tur şirketlerinin hizmetine sunmak istiyoruz" dedi.

"BİZİM GÖREVİMİZ ALTYAPIYI HAZIRLAMAK"

Devam eden otel inşaatlarının yanısıra turistlere yaylalarda butik konaklama imkanı sunmak istediklerini dile getiren Akgül, "Bazı tur şirketleri merkezde, bazıları yaylalarda konaklamak istiyor. Biz her tercihe göre hizmet sunma çabası içerisindeyiz. Ağırlıklı olarak yaylalara butik oteller yaparak konaklama imkanı sunacağız. Yatırımcı zaten cazibe görünce geliyor. Karşıyaka Tabiat Parkı'na yatırımcı geldi, 25 milyon gibi bir yatırım yapacak. Demek ki bir cazibe gördüğü için geldi. Turizme bu yerlerinin ulaşımını sağladığımız zaman sermaye gelecektir. Bizim görevimiz altyapıyı hazırlamak. Kayak Merkezimizi önümüzdeki dönemde özel müteşebbisle yapmayı planlıyoruz. Sermaye sahipleri Gümüşhane'de yatırım yapabiliyorlar. Bu önemli bir şey. Zaten özel müteşebbis gelmeden kamu imkanlarıyla yapabileceğiniz şeyler sınırlıdır. Ekonomik bütçeye bağlı. Serbest müteşebbis geldiği zaman hizmetlerin de kartopu gibi yürüyeceğini göreceksiniz" diye konuştu.

Vali Memiş ve beraberindekiler daha sonra Satala Antik Kentine su getirmek için 15. yüzyılda 47 gözlü olarak yapılan fakat günümüze kadar 1 tanesi sağlam kalan su kemerini de inceledikten sonra bölgeden ayrıldı.

Satala Antik Kentinden çıkarılan veya bulunan eserler Türkiye'de Erzurum ve İstanbul Arkeoloji müzesinde, bronzdan yapılan Afrodit büstü ise Londra British Müzesi'nde sergileniyor. - GÜMÜŞHANE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Satala Antik Kentinde Kazı 2017 Yılında - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement