Selçuk'ta 4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi Başladı - Son Dakika
Yerel

Selçuk'ta 4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi Başladı

Selçuk\'ta 4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi Başladı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen “4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi’nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

28.05.2014 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen "4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi'nin açılışı düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılışa Endonezya Cumhuriyeti Tarım Bakanı H.E. Dr. Ir. Suswono, Konya Valisi Muammer Erol, Endonezya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi H. E. Mrs. Nahari Agustini, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş, Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan ve Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, Helvacızade Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir Büyükhelvacıgil, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Ümmühan Tibet, dekanlar, yüksekokul müdürleri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

"ZEYTİN ÜRETİMİ VE TÜKETİMİ İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL"

Kongrenin açılış konuşmasında söz alan Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı ve SÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, "Daha önce Marmara ve Ege'de gerçekleştirilen Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi'nin dördüncüsünün üniversitemizde gerçekleştirilmesinden ayrı bir memnuniyet duyuyorum. Zeytin Anadolu'muzun çok yıllıklı bitkiler içinde kültüre alınan ve çok sayıda yetiştiriciliği yapılan önemli bir tarım bitkisidir. Hatta çok yıllıklı bitki açısından da ilk sırada yer almaktadır. Ama buna rağmen hem üretimi hem de tüketimi ülkemizde istenilen seviyede değil. Her düzenlendiğinde ilerleme kaydeden kongremizde bu yıl zeytin yetiştiriciliğinin önemi, tekniği, teknolojisi, halk sağlığı açısından önemi gibi konuları masaya yatıracağız" dedi.

Halk sağlığı ve doğal ürün anlamında zeytinin ülkemizde önemli bir yerinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özcan, "Zeytin, tıbbi bir meyve olmanın yanı sıra aynı zamanda bir ilaçtır. Bu özelliğinden dolayı oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Zeytinyağı yağ özelliğinin yanı sıra aynı zamanda bir şifa kaynağıdır. Zeytinyağını şifa dağıtan bir ilaç olarak düşünebiliriz" diye konuştu.

REKTÖR GÖKBEL'DEN TEŞEKKÜR

SÜ Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, kongrede gerçekleştirdiği açılış konuşmasında, "Bir Egeli olarak zeytine ve zeytinyağına düşkün ve kültüründen gelen, her gün düzenli olarak zeytin tüketen biri olarak zeytinle ilgili bu kongrenin üniversitemde gerçekleşmesinden ayrı bir memnuniyet duyuyorum. Kongrenin düzenlenmesinde başta Rektör Yardımcım Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan olmak üzere emeği geçen herkese ve bizleri kırmayarak kongremize katılan Endonezya Cumhuriyeti Tarım Bakanı Sayın H.E. Dr. Ir. Suswono'ya teşekkür ediyorum" dedi.

"ÇOK ŞANSLISINIZ"

Kongrede selamlama konuşması yapan Endonezya Cumhuriyeti Tarım Bakanı H.E. Dr. Ir. Suswono da kongreye katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Böylesine güzel bir kongreye katılmak benim için de sürpriz oldu. Zeytin ağaçları ve dolayısıyla zeytinyağı Endonezya'da tropikal iklimden dolayı yetişmiyor. Sağlık açısından bu kadar önemli bir meyveye sahip oldukları için Türkler gerçekten çok şanslı. Bizim ülkemizde de palm ve hindistan cevizi yağı var. Ülkemizde yılda 28 milyon ton palm yağı üretiyoruz" ifadelerini kullandı.

3 GÜNDE 87 BİLDİRİ SUNULACAK

Kongrenin açılış konuşmalarının ardından katılımlarından dolayı Konya Valisi Muammer Erol, Endonezya Cumhuriyeti Tarım Bakanı H.E. Dr. Ir Suswono'ya ebru tablo hediye etti. 50'nin üzerinde kurum ve kuruluştan alanında uzman araştırmacıların katıldığı kongrede 28'i sözlü, 59'u poster olmak üzere 87 bildiri sunulacak. Kongre 3 gün sürecek. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Selçuk'ta 4. Ulusal Zeytin Öğrenci Kongresi Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement