Suya Kavuşan Ovalar Mevsimlik Göçü Azaltacak" - Son Dakika
Yerel

Suya Kavuşan Ovalar Mevsimlik Göçü Azaltacak"

Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çullu: "Şanlıurfa'nın verimli ovalarının suya kavuşmasıyla kentteki mevsimlik işçi göçünün azalacağını bekliyoruz" Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Öztürkmen: "Sulama alanları artıkça mevsimlik göç tersine dönecektir" Tarım işçisi Kara: "Artık.

06.05.2014 11:56

HALİL FİDAN - Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, " Şanlıurfa'nın verimli ovalarının suya kavuşmasıyla kentteki mevsimlik işçi göçünün azalacağını bekliyoruz" dedi.

Harran ve Suruç ovaları, Güneydoğu Anadolu Projesi kapsamında yıllardır hasret kaldığı suya kavuştu. Modern tarım tekniklerinin devreye girmesi, yeni istihdam alanları açılması ve refahın yükselmesiyle bölge insanının mevsimlik göç yolculuğunun azaldığı gözleniyor.

Ekonomik kaygılar nedeniyle her yıl nisan-kasım dönemini tarım sektörünün yoğun olduğu bölgelerde sağlıksız şartlarda geçirmek zorunda kalan aileler ise artık memleketlerinde çalışma imkanı bulmaya başladı.

Gittikleri yerlerde yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin çocukları da ara vermek zorunda kaldıkları eğitimlerine okullarında devam etme imkanı bulacak.

Harran Ovası'nın ardından uygulanan ileri teknolojiler sayesinde 5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açılışını gerçekleştirdiği Suruç Tüneli ile ovanın suya kavuşması mevsimlik göçün azalmasında en önemli etken olarak değerlendiriliyor.

Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada Suruç Ovası'nın bölgenin en bereketli ovası olduğunu belirtti.

Bitkisel üretim artacak

1980 yılından itibaren arazisini sulamayan birçok çiftçinin farklı bölgelere gitmek zorunda kaldığını anlatan Çullu, şöyle devam etti:

"Bu yıl ovanın önemli bir bölümü sulanması planlanıyor. Dolayısıyla bitkisel üretim artacağı için çiftçilerde heyecan ve arazilere olan talep artmaya başladı. Sulama sonrası bitkisel üretimde önemli artışların elde edilecek. Şanlıurfa'nın verimli ovalarının suya kavuşmasıyla kentteki mevsimlik işçi göçünün azalacağını bekliyoruz. Hatta kısa sürede Diyarbakır, Adıyaman, Mardin ve çevre ilçelerden insanların buraya çalışmaya geleceğini düşünüyoruz."

"Şehrimiz her alanda gelişecek"

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Ali Rıza Öztürkmen de Şanlıurfa'dan yaklaşık 600 bin kişinin tarım işçisi olarak Türkiye'nin 48 iline çalışmaya gittiğini ve bunların 100 binini okul çağındaki çocukların oluşturduğunu belirtti.

Şanlıurfa'daki tarım potansiyelinin çok yüksek olduğunu ve sulu tarımın artmasıyla bu göçün sona ermesini beklediklerini anlatan Öztürkmen, şunları kaydetti:

"Sulu tarım alanları genişledikçe pamuk, tahıl ürünleri, fıstık ve meyvecilikte daha geniş popülasyonlar yaratılacak ve tarım işçileri başka yere gitmek yerine kendi tarlalarında çalışmış olacaklar. Suruç Ovası'nın ardından Bozova'da fıstık popülasyonu olan 40 köye su verilmesi planlanıyor. Sulama alanları artıkça mevsimlik göç tersine dönecektir. Şanlıurfa'da tarım sanayisinin ilerlemesini ve elde ettiğimiz ürünlerin burada işlenmesi ilimizi her alanda geliştirecektir."

Tarım işçileri memnun

Tarım işçisi Deham Kara ise para kazanabilmek için yıllarca ailesiyle İç Anadolu Bölgesi'ne gittiğini söyledi. Köylerinin sulama imkanına kavuştuğunu anlatan Kara, "Bu sayede artık kendi tarlamda çalışıyorum, bizim için göç sona erdi" dedi.

Hasan Türkmen de 15 yıldır farklı bölgelerde çalıştığını ifade ederek, "Bu yıl da gideceğiz ancak köyümüze su gelmesini bekliyoruz. İnşallah bu yolculuğumuz sona erecek" ifadelerini kullandı. - Şanlıurfa

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Suya Kavuşan Ovalar Mevsimlik Göçü Azaltacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement