Tarımsal Öğretimin Başlamasının 168. Yılı - Son Dakika
Yerel

Tarımsal Öğretimin Başlamasının 168. Yılı

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Altay: "Halkının büyük bir kesiminin ziraatla uğraştığı Osmanlı Devletinde çiftçi halkın üretiminin artırılması, önemli bir mesele olarak görülmüştür"

10.01.2014 17:25

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahri Altay, "Halkının büyük bir kesiminin ziraatla uğraştığı Osmanlı Devletinde çiftçi halkın üretiminin artırılması, önemli bir mesele olarak görülmüştür" dedi.

Prof. Dr. Altay, Tarımsal Öğretimin Başlamasının 168. yılı kutlamaları dolayısıyla Sürekli Eğitim Merkezi'nde düzenlenen "Dünden bugüne tarımsal eğitim ve ekonomiye katkıları" konulu konferansta, Osmanlı Devletinin, 19. yüzyılda batıda meydana gelen sanayileşme devriminin dışında kaldığını ve bu sebeple ekonomisinin tarıma dayalı bir özellik taşıdığını söyledi.

Bu özelliğin, yıllarca değişmediğini ve devletin son dönemlerinde tarımsal üretimin, milli gelirin yüzde 65'ini oluşturduğunu anlatan Prof. Dr. Altay, şöyle konuştu:

"Birinci Dünya savaşı öncesi tarımsal üretimin yüzde 80'i bitkisel, yüzde 20'si ise hayvansaldı. Tahıllar, bitkisel üretim içinde yüzde 75'lik bir paya sahipti. 20. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu içinde yaşayan insanların yüzde 80'i kırsal alanda tarımla uğraşırken, kentlerde yaşayanlar ticaret, memuriyet ve askerlik yapmaktaydı. Ancak kentlerle kırsal alanlar arasında iktisadi, sosyal ve kültürel iletişim ve etkileşim yoktu. İmparatorlukta temel imalat etkinlikleri yoktu, imalat etkinlikleri daha çok iç pazarlara tüketim malları sağlamaya yönelmişti. Gıda üretimi ve ilgili faaliyetler, sanayinin önemli bir kesimini oluşturuyordu. Halkının büyük bir kesiminin ziraatla uğraştığı Osmanlı Devletinde çiftçi halkın üretiminin arttırılması önemli bir mesele olarak görülmüştür. Eğitim, öğretim ve uygulama sonucu verimde ve kalitede önemli artışlar kaydedilmiştir. Bilgi üretilmesi ve bunun uygulamaya aktarılması ile yüksek verimli çeşitler geliştirilmiştir."

Rektör Prof. Dr. Azmi Özcan da "Bizim işimiz eğitim. Her alanda verimi artırmak ve ihtiyaçların karşılanması noktasında üniversite olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Alparslan Dankaz ise tarımın, gün geçtikçe yükselen değer haline gelmeye başladığını belirterek, küresel ısınmayla beraber üretim miktarlarının düşmesi, birim alanındaki tarım arazilerinin hızla yok olmasının tarımı daha çeşitli hale getirdiğini söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Bilecik İl Temsilcisi Mehmet Coşkun da ülkenin ekonomik kalkınmasının tarımdan geçtiğini ifade ederek, çiftçiliğin meslek haline getirilmesi gerektiğini kaydetti. - Bilecik

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tarımsal Öğretimin Başlamasının 168. Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement