Ted Ankara Koleji'nde Sosyal Bilimler Günleri Düzenleniyor - Son Dakika
Yerel

Ted Ankara Koleji'nde Sosyal Bilimler Günleri Düzenleniyor

Ted Ankara Koleji\'nde Sosyal Bilimler Günleri Düzenleniyor

Sosyal bilimlerin yaşamdaki önemini vurgulamak amacıyla TED Ankara Koleji'nde 27-29 Mart 2013 tarihleri arasında Sosyal Bilimler Günleri düzenleniyor.

27.03.2013 18:05

Sosyal bilimlerin yaşamdaki önemini vurgulamak amacıyla TED Ankara Koleji'nde 27-29 Mart 2013 tarihleri arasında Sosyal Bilimler Günleri düzenleniyor.

TED Ankara Koleji Vakfı Özel Lisesi tarih, felsefe ve coğrafya zümrelerinin işbirliği ile düzenlenen ve çok sayıda öğrencinin görev aldığı Sosyal Bilimler Günleri'nin açılışı, 27 Mart Çarşamba günü lise kısmı konferans salonunda gerçekleştirildi. Özel tema olarak "savaş"ın ele alındığı Sosyal Bilimler Günleri'nde savaş şiirleri dinletisi, poster sergiler, Berlin Duvarı'nın temsili yıkılışı, öğrenci sergileri, savaş muhabiri Sinan Sinaoğlu'nun "Savaşın Sosyal Etkisi" konulu sunumu, Doç. Dr. Refet Gürkaynak tarafından verilen "Savaş Ekonomisi" konulu konferans, bilgi yarışması ve TED Okulları arasında düzenlenen Tarih Paneli yer alıyor.

Açılışta konuşan Lise Müdürü Aydın Ünal, "Çağdaş insanın, aydın insanın dayanağı bilim ve sanattır. TED Ankara Koleji Vakfı Okulları'nda öğrenim gören öğrencilerin buradaki sekiz saatlerini nasıl geçireceklerine dair bilinçli bir rotamızın olduğunu söyleyebilirim. İşbirliği yaptıkça güç birliği oluşur, güç birliği yaptıkça, daha doğrusu gençler kendileri yaptıkça daha çok öğrenir, daha kalıcı öğrenirler. Duyarsanız yüzde 20 öğrenirsiniz, yaparsanız, işin içinde olursanız, emek harcarsanız öğrenme süreçleri yüzde 75'lere kadar çıkar. Bu nedenle Sosyal Bilimler Günleri'nde emeği geçen zümre başkanlarımıza, öğretmen arkadaşlarımıza ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum" dedi.

"SAVAŞIN KAZANANI YOKTUR"

Gün boyunca süren etkinliklerde 10-J sınıfı, konferans salonunda "Savaş Şiirleri" konulu dinletiyi sundu. Nazım Hikmet, Mehmet Yaşın, Özdemir Asaf ve Bertolt Brecht'ten şiirler okuyan öğrenciler, dinletinin sonunda çalan John Lennon'ın "Imagine" şarkısı eşliğinde "Savaşın kazananı yoktur" pankartını açtılar.

Sosyal Bilimler Günü'ne uzun yıllar savaş muhabirliği yapan Sinan Sinanoğlu ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refet Gürkaynak da konuk oldu. Savaşın sosyal etkileri konulu bir sunum yapan Sinanoğlu, Saray Bosna ve Afganistan'da yaşananlardan derlediği görüntüler eşliğinde savaşın acı yüzünü gözler önüne serdi. "İnsanlık M.Ö. 3600 yılından itibaren 15 bin defadır savaşıyor. Tüm bu savaşlarda 4 milyar insan hayatını kaybetmiş, bir askerin ölümüne karşılık 14-15 sivil hayatını kaybediyor. Dünyada 500 bin bilim adamı ve 15 milyon kişi silah sanayisinde çalışıyor. Silah ekonomisi kapitalist ülkeler için büyük gelir kaynağı ve bu ekonominin yarısı ABD'ye ait" diyen Sinanoğlu, daha sonra savaşın nedenlerinden ve toplumsal etkilerinden bahsetti. Savaşı; nefretin dolaysız olarak dışa vurumu olarak tanımlayan savaş muhabiri, fiziksel etkileri bir süre sonra geçse de savaşın sivil insanlar, toplumlar ve özellikle de çocuklar üzerinde travma yarattığını ve psikolojik etkilerinin uzun süre devam ettiğini belirtti. Dünya barışının ütopya olduğunu söyleyen Sinanoğlu, "Barış için uygar bir dünya gerekir" dedi.

"İKTİSAT SAVAŞIN SONUÇLARIYLA DEĞİL, FIRSAT MALİYETİYLE İLGİLENİR"

Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refet Gürkaynak ise "Savaş Ekonomisi" konulu bir konferans verdi. "İktisadi nedenleri ile savaş", "Savaşın iktisadi sonuçları nedir?" ve "İktisatçılar savaşa nereden bakar?" konularına değinen Gürkaynak, iktisat biliminin savaşın sonuçlarından çok fırsat maliyeti ile ilgilendiğini, ülkelerin orduları için yaptığı asker ve silah harcamalarının çok fazla olduğunu belirtti. Bu bağlamda da Irak Savaşı'nın kağıt üzerinde ABD'ye maliyetinin 250 milyar dolar olduğunu, ama fırsat maliyeti açısından bunun ABD'ye bir trilyon dolara mal olduğunu ifade etti.

"BARIŞA GEÇİŞ"

Konferanslardan sonra Kolej Sokağı'na çıkan öğrenciler, "Barışa Geçiş" adlı gösteri için sokağı ortadan ikiye bölen temsili Berlin Duvarı'nı yıkarak, ardında bekleyen balonlardan yapılma tank ve helikopteri patlattılar. Sosyal Bilimler Günleri, 28 Mart'ta öğrenci çalışmalarının spor salonundaki stantlarda sergilenmesi ve 11. sınıflar arasında gerçekleştirilecek genel kültür bilgi yarışması finali ve 29 Mart'ta TED Ankara Koleji, TED Mersin, TED Konya ve TED İstanbul Koleji öğrencilerinin katılımıyla düzenlenecek olan "Küreselleşme" konulu tarih paneli ile devam edecek. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ted Ankara Koleji'nde Sosyal Bilimler Günleri Düzenleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement