Tepecik Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmalarında Bulgular Çıkıyor - Son Dakika
Yerel

Tepecik Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmalarında Bulgular Çıkıyor

Tepecik Höyüğü\'ndeki Kazı Çalışmalarında Bulgular Çıkıyor

Aydın'ın Çine ilçesinde 2004 yılında başlanan ve devam eden, Tepecik Höyüğü kazılarında elde edilen bulgular, höyüğün tarihi ve kültürel önemini giderek arttırıyor.

25.08.2014 11:35  Güncelleme: 15:45

Aydın'ın Çine ilçesine bağlı Karakollar mahalesinde, kazı çalışmalarına 2004 yılında başlanan Tepecik Höyüğü kazılarında elde edilen bulgular, höyüğün tarihi ve kültürel önemini giderek arttırıyor.

Kazı başkanı, Ankara Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Profesör Dr. Sevinç Günel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Tepecik Höyüğü'nün sıradan bir yerleşim yeri olmadığını, tarihte önemli kültür ve ticaret merkezi konumunda bulunduğunu belirtti.

Kazıların 10 yıldır sürdüğünü, uzun bir süre daha devam edeceğinin tahmin edildiğini bildiren Günel, çalışmalarda elde edilen bulguların höyüğün öneminin giderek arttığına dikkati çekti.

Günel şunları kaydetti:

"Bugüne kadar yaptığımız kazılar neticesinde elde edilen veriler, tarihi ve tarih öncesi dönemlere ait kültür tabakalarının kalıntılarını ortaya koydu. Kazıdaki amaç, antik dönemler öncesinde yaşayan yerli halkın kültürünü gün ışığına çıkarmaktı. Bu açıdan kazı, çok önemli. Bu coğrafya ve bölge daha çok antik kentler dönemleriyle tanınıyor. Oysa erken dönemler ve tarih öncesi ile ilgili bilgilerimiz yok denecek kadar sınırlı. Tepecik Höyüğü kazıları, bu anlamda çok önemli rol oynuyor. Günümüzden 6-7 bin yıl öncesinin kültürünü gün ışığına çıkarmaya çalışıyoruz."

TESTİYE GÖMÜLMÜŞ BEBEK KAFATASI BULDUK

Bu seneki kazı çalışmalarında yeni bir mezara rastladıklarını belirten Günel, "Önceki senelerde kadın ve bebeklerin gömüldüğü pitos ve çömlek mezarlarının bir yenisine daha rastladık. Kazılarda kulplu bir testiye gömülmüş bebek kafatası bulduk. Arkadaşlarımız onun çizimini yapıyorlar. Yaptığımız çalışmalar, yerleşmenin en erken MÖ 6 bin 500'lere uzandığını ortaya koyuyor" diye konuştu.

Bu sezon kazılara temmuz ayında başlandığını ve ağustos ortasında biteceğini belirten Günel, ekipte Hacettepe, Çanakkale ve Trakya Üniversitesi'nde öğrenim gören öğrencilerden oluşan gurubun yer aldığını, iyi bir ekip çalışması sergilediklerini ifade etti.

TEPECİK HÖYÜĞÜ

Çine Karakollar Mahallesi'nin güneybatısında, Çine Çayı'nın 1 kilometre doğusunda yer alan Karakollar ovasının içinde bulunan höyük 40x120 metre boyutlarında ve 9 metre yüksekliğinde.

2001 yılında Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Sevinç Günel'in yüzeysel araştırmasının ardından 3 yıl süren inceleme sonrasında kazılara başlanan Tepecik Höyüğü'nde, erken Tunç Çağına ve Kalkolitik kültüre ait bulgular elde edilmişti. - Aydın

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Tepecik Höyüğü'ndeki Kazı Çalışmalarında Bulgular Çıkıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement