TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nden Çukurova Belediyesi'nin Deprem Önlemlerine Destek - Son Dakika
Yerel

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nden Çukurova Belediyesi'nin Deprem Önlemlerine Destek

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi\'nden Çukurova Belediyesi\'nin Deprem Önlemlerine Destek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Çukurova Belediyesi’nin depreme yönelik aldığı kararı desteklerini belirtirken, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de imar konusunda adeta ‘sıkıyönetim’ ilan ettiklerini açıkladı.

24.04.2023 13:31

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası (JMO) Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar, Çukurova Belediyesi'nin depreme yönelik aldığı kararı desteklerini belirtirken, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin de imar konusunda adeta 'sıkıyönetim' ilan ettiklerini açıkladı.

TMMOB JMO Adana Şube Başkanı Mehmet Tatar ve şube yönetimi, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin'i ziyaret ederek, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Mehmet Tatar ziyarette, Çukurova Belediyesi'nin deprem önlemlerini yakından takip ettiklerini ve desteklediklerini aktararak, "Kamu yararına olan her konuda yanınızdayız. Ülkemiz bir deprem ülkesi ve bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Çukurova Belediyesi'nin bu konuya ciddiyetle eğilmesi bizi memnun ediyor. Biz de her zaman destek vermeye hazırız" dedi.

Başkan Çetin ise iki büyük depremde Adana'da yıkılan 11 binanın Çukurova'da olması nedeniyle gözlerin bu ilçeye çevrildiğini belirterek, şunları söyledi:

"Bu durum hepimizi şaşırttı. Çünkü Çukurova'da yapı stokunun iyi olduğunu düşünüyorduk. Tabii sonradan gerçek anlaşıldı. Yıkılan binalar 1992-1997 yılları arasında deprem yönetmeliği çıkmadan önce, yapı denetiminden geçmemiş yapılardı. Çok şükür deprem yönetmeliğine göre yapılmış binalarda hasar yok. İnceleme yapıldıkça anlaşıldı ki Çukurova'daki yapı stoku sınıfı geçti çünkü Çukurova'da yıkılması gereken ağır hasarlı bina sayısının 72 olduğu tespit edildi. Diğer ilçelerde ise bu sayı her bir ilçe için 500'ü geçti. Üstelik depremler Çukurova'da 6,7 büyüklüğünde hissedilirken diğer ilçeler 4,9 ila 5,1 hissedildi. Buna karşın Çukurova'daki hasar diğer ilçelerle kıyaslanmayacak kadar düşük düzeyde."

Başkan Çetin deprem sonrası imar konusunda adeta 'sıkıyönetim' ilan ettiklerini aktararak, "Çok önemli kararlar aldık ve meclisimizden geçirdik. Binalara kat sınırlaması getirdik, yeni imara açılan bölgelerde emsal kaybı olmadan yapıları 5 katla sınırlandırdık. Sismik izolasyon ya da damper zorunluluğu getirdik. Asma ve çekme katları yasakladık. Bodrum otoparkı zorunluluğunun istisnalarını ortadan kaldırdık. Bu konuda işi sıkı tutuyoruz. Aldığımız bu kararların diğer belediyelerce de örnek alınacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Zemin etütlerinin öneminin farkında olduklarını kaydeden Çetin, bu işi daha da ciddiye alacaklarını ve zemin etütlerinin belediye tarafından yapılacağını, bunun için de belediyedeki jeoloji mühendislerinin sayısının artırılacağını duyurdu.

Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nden Çukurova Belediyesi'nin Deprem Önlemlerine Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement