Türkiye'deki çiftlerin yüzde 15'inin istemesine rağmen çocuk sahibi olamadığını belirten Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Güney, tüp bebek yöntemi ile oluşan çoğul gebeliğin hem anne hem de bebek açısından risk taşıdığını belirtti.
SDÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Güney, tüp bebek yönteminin, hamilelik şansını artırmak için rahime birden fazla embriyo yerleştirilerek uygulandığı için istenmeyen çoğul gebeliklerin ortaya çıkarabildiğini söyledi. Doç. Dr. Güney, "Toplumda normal sıklıkta çoğul gebelik oranı yüzde 1-4 arasında görülmekte iken, yardımcı üreme teknikleriyle uygulanmasıyla beraber çoğul gebeliklerin yüzde 50'si yardımcı üreme tekniklerine bağlı ortaya çıkmıştır. Son 10 yılda ise çoğul embriyo transferinden ziyade tek embriyo sistemi gündeme gelmiştir. Tüp bebek uygulanan hastalarda 35 yaşın üzerinde yada daha önceden yapılmış tüp bebek başarısızlığı durumunda 2 ve üzeri embriyo transferi yapılırken, genel de 35 yaş altında ve ilk defa tüp bebeğe geçecek olan hastalarda ise genelde tek embriyo transferi yapılmaktadır" diye konuştu.
ÇOĞUL GEBELİK HER AÇIDAN RİSKLİ
Sağlık Bakanlığı'nın da çoğul gebelik oranını düşürmek amacıyla tüp bebek merkezlerinde uygulamaya başlattığını hatırlatan Doç. Dr. Güney, tekli transferin çoklu transfere göre anne ve çocuk açısından daha az risk taşıdığına dikkat çekerek, "Özellikle gebelik sırasında anneye ait komplikasyonlar, gebelik sırasında görülen hipertansiyon, gebelik zehirlenmeleri, şeker hastalığı ve gebeliğe bağlı kanamalar ve daha fazla görülebilmektedir. Birden fazla ortaya çıkan gebeliklerde bebeğin kaybolmuş ikiz adını verdiğimiz bebeğin iki ya da üçten fazla transfer edilen embriyolarda 1 ya da 2 tanesinin gebeliğin ilk başında embriyonun kaybolmasına neden oluyor. Buna bağlı olarak da çoğul gebeliklerde gebeliğin başında kanama görülmesi, gebeliğin son döneminde bebek eşinin plasentanın gelişimine bağlı kanamaların oluşması, bebek eşinin erken dönemde ayrılması, bebekte en çok korktuğumuz komplikasyonlardan biri sularının erken gelmesine bağlı, suların erken gelmemesinden de ortaya çıkan erken doğum risklerine bağlı olarak bebeğin doğumdan sonra yeni doğan yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınması gerekiyor. Bu yeniden doğan yoğun bakım ünitelerinde tedavi sonucunda çocuklarda nörolojik komplikasyonlar da görülmektedir" dedi. - ISPARTA
Son Dakika › Yerel › Tüp Bebek Tedavisindeki Risk - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?