Türkiye Fizyoterapistler Derneği Malatya İl Temsilcisi Fizyoterapist Yasin Talu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Malatya İl Temsilcisi Fizyoterapist Yasin Talu Açıklaması

Türkiye Fizyoterapistler Derneği Malatya İl Temsilcisi Fizyoterapist Yasin Talu Açıklaması

Fizyoterapistlerin sorun ve sıkıntılarına dikkat çeken Türkiye Fizyoterapistler Derneği Malatya İl Temsilcisi Fizyoterapist Yasin Talu, sağlık personelleri arasında eşitsizliğin olduğunu ileri sürerek, “Fizyoterapistlerin 3 bin olan ek göstergeleri iyileştirilmeli” çağrısında bulundu.

02.12.2016 16:25

Fizyoterapistlerin sorun ve sıkıntılarına dikkat çeken Türkiye Fizyoterapistler Derneği Malatya İl Temsilcisi Fizyoterapist Yasin Talu, sağlık personelleri arasında eşitsizliğin olduğunu ileri sürerek, "Fizyoterapistlerin 3 bin olan ek göstergeleri iyileştirilmeli" çağrısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı bünyesinde aynı kurumlarda görev yapan sağlık lisansiyeri Eczacı ve Biyologların birinci derecede 3 bin 600 ek gösterge aldığını ancak sağlık lisansiyeri ve yüksek Lisans mezunu meslek grubu mensuplarının ise birinci derecede 3 bin ek gösterge aldığını ifade eden Talu, "Lisans mezunu olarak belirtilen bir kısım unvanlara ayrıcalık yapılarak 3 bin 600 ek gösterge uygulanırken, Lisans hatta Yüksek Lisans mezunu emsal diğer kadrolardaki personele birinci derecede 3 bin ek gösterge uygulanması açıkça hukuka aykırı olduğu gibi, anayasada belirtilen eşitlik ilkesine de tersidir" dedi.

"Fizyoterapistler uzmanlık alanlarında ilgili Hekim ile çalışmalı"

Talu, Fizyoterapistlerin yasal olarak Algoloji, Çocuk Nörolojisi, El Cerrahisi, Gelişimsel Pediatri, İş ve Meslek Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Romatoloji, Spor Hekimliği gibi uzmanlık branşları ile doğrudan çalıştığını belirterek, "Bunların dışında Nöroloji, Kardiyovasküler Cerrahi, Göğüs Hastalıkları, Yoğun Bakım ve ihtiyaç duyulan diğer ünitelerde de Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzman hekimleri vasıtasıyla hizmet vermektedirler. Bu durum teşhis sonrası fizyoterapi Rehabilitasyon hizmeti almaya yönlendirilen hastaların ikinci bir uzmana tekrar gönderilmesine sebep olduğundan bu gereksiz uygulamanın kamu zararı ortaya koyduğu gibi hastalıkların hizmet alımını daha da zorlaştırmaktadır. Ayrıca bir fizyoterapistin günde kaç hasta alacağı yönetmelikle belirlenmemiş olup, bu da fizyoterapistler arasında orantısız işgücüne neden olmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Ek ödeme katsayısının iyileştirilmesi gerekiyor"

Talu, sağlık personelleri arasındaki başka bir eşitsizliğinde ek ödeme oran ve katsayılarında olduğunu iddia ederek, "Fizyoterapistler Sağlık Bakanlığı bünyesinde sağlık lisansiyeri adı altında çalışan meslek mensubudur. Sağlık lisans yerlerinin eğitimleri birbirlerine eş değer olup çalışma anlamında da birbirlerine üstün değildirler. Fakat 19-3-2012 tarihinde yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı'na Bağlı Kuruluşların Taşra Teşkilatında Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Merkez Laboratuarları ve İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık lisansiyeri personelin unvan katsayısı 0.75 olarak belirlenmiş iken, 2014 tarih ve 29051 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Sağlık Tesislerinde Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte değişiklikle sağlık lisansiyeri personelin yani meslek mensuplarımızın unvan katsayıları 0.40 olarak belirlenmiştir. Ayrıca kamu hastanelerinde çalışan sağlık Lisans mezunu eczacıların ek ödeme katsayıları 0.70 olarak belirlenmiş iken diğer sağlık lisansiyerlerini ek ödenek katsayılarının 0.40 olması hem eşitlik ilkesi ile çelişmekte hem de hakkaniyete aykırılık teşkil etmektedir. Mevcut uygulama özveriyle çalışan meslek mensuplarının motivasyonunu olumsuz etkilemektedir. Diğer sağlık lisans yerlerinde olduğu gibi bütün sağlık lisansiyerlerinin özellikle de Fizyoterapistlerin ek ödeme katsayılarının yükseltilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu

Talu, konuşmasının sonunda yetkililere de çağrıda bulunarak, "Eşit ve benzer pozisyondaki kamu çalışanları arasında var olan farklı özlük hakları ile ilgili uygulamaların eşit işe eşit ücret ilkesinden hareketle sona erdirilmesi gerekiyor. Bu ilke gereği birbirlerine denk eğitim alan sağlık lisansiyeri arasındaki ek ödeme oran ve kat sayıları ile ek göstergelerin uygulanmasındaki farklılığın sona erdirilmesi hakkaniyetin bir gereği olacaktır, yetkilere bu konuda gereğinin yapılması çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu. - MALATYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye Fizyoterapistler Derneği Malatya İl Temsilcisi Fizyoterapist Yasin Talu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement