Türkiye'nin En Büyük Hipodromu Çim Piste Kavuşuyor - Son Dakika
Yerel

Türkiye'nin En Büyük Hipodromu Çim Piste Kavuşuyor

Sema Kaplan - Türkiye'nin en büyük hipodromu özelliğine sahip Diyarbakır Hipodromu, çim piste kavuşuyor.

15.02.2012 11:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sema Kaplan - Türkiye'nin en büyük hipodromu özelliğine sahip Diyarbakır Hipodromu, çim piste kavuşuyor.

Türkiye Jokey Kulübünce üç yıl önce Çınar ilçesine 6, Diyarbakır kent merkezine ise 26 kilometre uzaklıktaki Beşpınar köyünde bin 500 dönüm alan üzerinde kurulan, bölgedeki yarış severlere 3 yıldır at yarışı heyecanı yaşatan Diyarbakır Hipodromu'na, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in geçen yıl müjdesini verdiği çim pistin yapılması için altyapı hazırlıklarına başlandı.

Sezonda yaklaşık 500 kişiye istihdam imkanı sunan, kurulu bulunduğu Çınar ilçesine ise eğlence vergisi adı altında 3 yılda 3 milyon 726 bin lira kaynak aktarılmasını sağlayan hipodromda, sulama altyapısı büyük oranda tamamlandı.

Hipodrom Müdürü Yılmaz Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geride bıraktıkları sezonda 4 ay boyunca kapılarını at yarışı tutkunlarına açan hipodromda toplam 15 yarış gününde 105 koşunun yapıldığını hatırlattı.

Çınar ilçesine Şanlıurfa ve Elazığ hipodromları düzeyinde katkı sağladıklarını ifade eden Çelik, hipodromun Diyarbakır'a birçok faydası olacağını ifade ederek, şunları söyledi:

"At neslinin ıslahını ve yetiştiriciliği teşvik etmek, bölge halkına ekonomik ve sosyal yönden katkılar sağlamak amacıyla kurulan Türkiye'nin en büyük hipodromunda, 20 metre eninde ve 1600 metre uzunluğunda kum pist, 1500 seyirci kapasiteli tribün, at hastanesi, padok, doping kontrol binası ve 216 ahır pansiyonu bulunuyor. Şimdi buna ilave 50 bin metrekarelik alanda çim pist yapılması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 5 milyon lira kaynak ayrıldı. Hipodromdaki sulama ve ağaçlandırma gibi her tür çalışma çim pist altyapısına uygun yapılıyor. Kum pistin etrafında oluşturulması planlanan çim pist için gereken sulama altyapısını 2 aya kadar tamamlıyoruz."

-Bölgede çim piste sahip tek hipodrom olacak-

Çelik, bölgede atçılığın canlanmasını da sağlaması amacıyla 18 milyon lira bütçe ile kurulan hipodromun bölge insanına yeni bir iş imkanları sağlayarak, halkın ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sunduğunu söyledi.

Atçılığın sosyal yaşama olduğu kadar ekonomiye de büyük oranda katma değer sunduğuna dikkati çeken Çelik, Diyarbakır Hipodromu'nda çim pistin yapılmasının bu katkıyı daha da artıracağını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Türkiye Jokey Kulübünün organize ettiği at yarışları jokey, seyis, antrenör, at sahibi ve çalışanları ile birlikte yüz binlerce insana ekmek kapısı olmaya devam ediyor. Gelecek yıl açılacak Antalya ve sonrasında açılacak İzmit Hipodromu ile bu sektör daha çok kişiye kazanç sağlayacak. Yarışların müşterek bahis geliri ile ülke ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar dolar katma değeri söz konusu. Bunun büyük bir kısmı ülke ekonomisine geri dönüyor. Bu sektör tarımsal alanda da çok büyük katkı sunuyor. Sadece Diyarbakır Hipodromu olarak 3 yıldır hem yarış severlere at yarışı heyecanı yaşattık hem de kurulu bulunduğumuz Çınar ilçesine 3 milyon 726 bin lira kaynak aktardık. Çim pist, Diyarbakır Hipodromu'nu merkez konumuna getirir. Pistin hayata geçmesi halinde hipodromda yarış, koşu ve sezon sayısı ile istihdam ve kente sunduğu katma değerin 2 katına çıkması hedefleniyor. Şu anda 4 ay süren sezon böylece 8 aya çıkabilir ve sektörün kente katkısı daha uzun vadeye yayılabilir. 15 yarış için belediyeye aktarılan kaynak 2 milyon lira ise 30 yarışa çıktığında bu 5 milyon lirayı, çim pist olursa 10 milyon lirayı bulacak. Hedefimiz Güneydoğu'nun Veli Efendisi olmak"

-Güneydoğu atçılığın merkezi-

Çelik, bölgede atçılıkla ilgili büyük potansiyel bulunduğunu, Veli Efendi Hipodromu da dahil Türkiye'deki tüm hipodromlardaki seyis ve antrenörlerin yüzde 50'sinden fazlasının Diyarbakırlı olduğunu söyledi.

Bakan Eker'in Diyarbakır Hipodromu'nda çim pist yapılacağına ilişkin müjdesinin ardından tüm hipodromlardan yoğun dönüşler olduğunu, atçıların arayarak çim pistin hayata geçirilmesini heyecanla beklediklerini ifade ettiklerini anlatan Çelik, "En büyük gönül projemiz, Diyarbakır Hipodromunu Veli Efendi Hipodromunun fiziki şartlarına ulaştırmaktır" dedi.

-"Diyarbakır'ın hipodromunu sahiplenmesi gerekir"-

Çelik, yerel yönetimlerden bekledikleri desteği göremediklerini savunarak, yerel yönetimler ile tüm kurum ve kuruluşların Diyarbakır Hipodromu'nu sahiplenmesi gerektiğini söyledi.

"Gönül ister ki diğer hipodromlar kurulu bulundukları kentte nasıl sahipleniliyorsa, Diyarbakır'daki kentin dinamikleri de bu hipodromu öyle sahiplensin" diyen Çelik, atçılığın hassas bir sektör olduğunu bu nedenle sektörde yer alanların sezon boyunca herhangi bir sıkıntı yaşamaması için herkese büyük görev düştüğünü belirtti.

Belediyelerden sezon süresince vatandaşların yarışları takip edebilmesi için ulaşımlarının sağlanması amacıyla otobüs seferleri düzenlenmeleri yönünde talepte bulunduklarına dikkati çeken Çelik, "Bu hipodromu başta Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyelerin sahiplenmesi gerekir. Diyarbakır'da hala kentte bir hipodrom olduğunu bilmeyen vatandaşlar var" diye konuştu.

At sahiplerinin bir dernek çatısı altında toplanması için hipodromda yer tahsis edeceklerini anlatan Çelik, hipodrom çevresinde piknik alanı için ayrılan araziyi büyük volkanik taşlardan temizlemeye başladıklarını da kaydetti.

- DİYARBAKIR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Türkiye'nin En Büyük Hipodromu Çim Piste Kavuşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement