Ugandalı Öğrenciler: "Adanalıyık, Allah'ın Adamıyık" - Son Dakika
Yerel

Ugandalı Öğrenciler: "Adanalıyık, Allah'ın Adamıyık"

Ömer Sarı - Kimse Yok mu Derneği'nce özel bir lisede eğitim görmeleri için Uganda'dan Adana'ya getirilen 12 öğrenci, Türkçe'yi öğrenmenin yanı sıra Adana şivesiyle de konuşmaya başladı."Adanalıyık Allah'ın adamıyık" tabirini de kullanan öğrenciler, kebap başta olmak üzere yörenin yemek kültürüne hayran kaldıklarını belirtiyor.

02.01.2012 14:01

Ömer Sarı - Kimse Yok mu Derneği'nce özel bir lisede eğitim görmeleri için Uganda'dan Adana'ya getirilen 12 öğrenci, Türkçe'yi öğrenmenin yanı sıra Adana şivesiyle de konuşmaya başladı. Kente özgü

"Adanalıyık Allah'ın adamıyık" tabirini de kullanan öğrenciler, kebap başta olmak üzere yörenin yemek kültürüne hayran kaldıklarını belirtiyor.

Özel Burç Özgören Lisesi Müdürü Adem Ceylan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kimse Yok mu Derneği'nin Afrika genelinde başlattığı eğitim kampanyası kapsamında eğitime ihtiyacı olan başarılı gençlerin Türkiye'ye getirildiğini belirtti.

Ceylan, program kapsamında Adana'ya getirilen ve lise 1. sınıftan başlayan 12 Ugandalı öğrencinin 3 aydır okullarında eğitim gördüğünü belirterek, kısa sürede büyük ölçüde dil sorununu çözen öğrencilerin, okul arkadaşlarıyla da rahatlıkla anlaşabildiklerini kaydetti.

Ugandalı öğrencilerin geldikleri ilk günlerde yaşadıkları iletişim sıkıntısını aşmalarından dolayı mutlu olduklarını vurgulayan Ceylan, şunları söyledi:

"Öğretmenlerimizin yakın ilgisi ve sıcak diyaloğu da yabancı öğrencilerimizin Adana'ya adapte olmalarını kolaylaştırdı. Bu öğrencilerde yeni bir ülkeye gelmenin tedirginliği, ailelerinden ayrılmanın hüznü vardı. Kendilerini ifade edebilecek kadar da Türkçe konuşmayı öğrenince, artık bizimle rahat diyaloğa girebildiler. Öğrencilerimizle kısa sürede kaynaştılar. Artık diğer öğrencilerimiz gibi her türlü aktivitelere katılıyorlar."

- Futbol başarısı-

Ceylan, kendilerine ait bir sınıfta eğitimlerini sürdüren öğrencilerin sportif etkinliklerde de başarılı olduklarını söyledi.

Okulda düzenledikleri sınıflar arası futbol turnuvasında Ugandalı öğrencilerin oynadıkları 4 maçın 4'ünü de kazanarak finale kaldıklarını anlatan Ceylan, "Futbolda başarılı olan bu öğrencilerimize gelecek yıl okul takımında yer vereceğiz" diye konuştu.

-Türkçe'yi kısa sürede öğrendiler-

Okulun Türkçe öğretmeni Ercan Gün de Ugandalı öğrencilere dil bilgisindeki farklılıklar nedeniyle ilk başlarda Türkçe öğretmekte sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Ancak buna rağmen öğrencilerin kısa zamanda Türkçe'yi öğrendiğini vurgulayan Gün, "3 ay içerisinde Türkçe konusunda iyi bir seviyeye geldiler. Şu an çok okulumuzdaki diğer öğrencilerle çok rahat Türkçe konuşarak anlaşabiliyorlar. Bu öğrencilerimize elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz. Okulun sosyal aktivitelerine de katılıyorlar. Bazı yemek davetlerine gidip geliyorlar. Adana'dan memnunlar ve rahatlar" diye konuştu.

-Adana kebabını çok sevdiler-

Ugandalı öğrenci Şakur Mulamula da arkadaşlarıyla Adana'yı çok beğendiklerini söyledi.

Eğitim gördüğü okulu ve Türk arkadaşlarını çok sevdiklerini ifade eden Mulamula, "Özellikle Adana kebabı muhteşem, buradaki yemekler çok güzel. Türkiye'yi çok sevdik" dedi.

Mulamula, Türkçe'yi kısa sürede öğrendiklerini belirterek, "Adanalıyık Allah'ın adamıyık" deyimini de kentte çok duyduklarını ve kısa sürede öğrendiklerini kaydetti.

Ahmet Acıdı isimli öğrenci de futbolu çok sevdiğini ve okuldaki maçlarda file bekçisi olarak görev yaptığını belirterek, "Adana'yı çok sevdik. Arkadaşlarımız da çok iyi" diye konuştu.

Ugandalı öğrencilerin oluşturduğu okuldaki sınıf takımının kaptanlığını yapan Süleyman Opolat ise çok iyi bir takım olduklarını, yapılan bütün maçları kazandıklarını, hedeflerinin gelecek yıllarda daha güçlü takımlarla maç yapmak olduğunu belirtti.

- ADANA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ugandalı Öğrenciler: 'Adanalıyık, Allah'ın Adamıyık' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement