Mersin Valisi Özdemir Çakacak, mevsim özelliklerinden en çok yaş sebze ve meyvenin etkilendiğine de dikkat çekerek, soğuk hava depolarının yetersiz olması nedeniyle de ürünlerin raf ömrünün oldukça kısaldığını, ürün zayi oranlarının dünya standartlarına düşürülmesinin önemli olduğunu söyledi.
'Üretici Birliklerinin Yeniden Yapılandırılması Model Çalışması' kapsamında düzenlenen toplantı, Vali Özdemir Çakacak başkanlığında gerçekleştirildi.
Mersin Valiliği koordinesinde, Çukurova Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen toplantıya Vali Çakacak'ın yanı sıra İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Yüksel Şahin, Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) Genel Sekreteri Lutfi Altunsu, Türkiye Yaş Sebze Meyve İhracatçı Birlikleri (TYMSİB) Sektör Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, diğer meslek odaları temsilcileri ve il genelinde faaliyet gösteren toplam 30 üretici birliğinin yetkilileri katıldı.
Toplantının açılışında konuşan Vali Çakacak, 'pilot il' olarak belirlenen Mersin'de, üretici birliklerinin yeniden yapılandırılması hedefiyle yürütülen çalışmalarda önemli yol kat edildiğini, çalışmaların tamamlanmasıyla birlikte uygulamanın ülke genelinde hayata geçirileceğini belirtti.
Çakacak, toplantının amacının, üreticilerle bir araya gelerek üretim planlaması, ürün kalitesinin iyileştirilmesi, pazara gerekli standartları taşıyan ürünlerin sevk edilmesinin sağlanması, ulusal ve uluslararası ölçekte pazarlama gücünün arttırılması ve benzer konularda yapılması gereken çalışmalar ile alınması gereken tedbirleri konuşmak olduğunu dile getirdi.
Konuşmasını üretici birliklerinin, tarımsal üretimin geliştirilmesi ve tarımsal katma değerin arttırılması gibi konularda önemli rol üstlendiğini ifade ederek sürdüren Vali Özdemir Çakacak üretim, ürün zayi oranı, pazarlama, finansman ve kurumsal altyapı gibi konularda yaşanılan sıkıntılar nedeniyle maalesef birliklerin bu görevi etkin olarak yerine getiremediklerini belirtti.
Mevsim özelliklerinden en çok yaş sebze ve meyvenin etkilendiğine de dikkat çeken Çakacak, soğuk hava depolarının yetersiz olması nedeniyle de ürünlerin raf ömrünün
oldukça kısaldığını vurguladı. Çakacak: "Üretimin iyi planlanması, soğuk hava ve ambalajlama ile ürün raf ömrünün uzatılması ve yaklaşık yüzde 20'yi bulan ürün zayi oranının dünya standartlarına düşürülmesi gibi konular, sektörün gelişimi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu nedenledir ki, üretici birliklerinin ihtiyaçlarının tespiti, ürün tedarik zinciri ve soğuk zincirde yaşanan aksaklıkların ortaya konulması ve hallerde yaşanan altyapı sorunlarının çözülmesi konularına odaklandık" dedi.
Sözlerine tüm çalışmaların Mersin'de bulunan üretici birlikleri, meslek odaları ve ÇKA işbirliğinde yürütüldüğünün bilgisini vererek devam eden Çakacak, Türkiye'nin yaş meyve ve sebze üretiminin yaklaşık yüzde 9'luk bir kısmını tek başına üreten Mersin'in gerçekleştirdiği toplam ihracatın yüzde 25'inin, yaş meyve ve sebzeden oluştuğunu, konunun üretici ve tüketici kadar tüccar açısından da büyük önem taşıdığını kaydetti.
Çakacak, konuşmasının sonunda, "Hem üretici birlikleri için bir strateji eylem planı ile yeni bir iş modeli oluşturulmasını hem de üreticinin emeğinin karşılığını almasının yanı sıra tüketicinin de uygun fiyatla taze sebze ve meyve tüketmesini amaçlayan bu çalışma sonucunda önemli gelişmeler kaydedeceğimize inanıyor, katkı sunan tüm kişi ve kurumlara şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.
Toplantıda, ÇKA Genel Sekreteri Dr. Lutfi Altunsu çalışmanın amacı, birliklerin kuruluşu, görevleri ve faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı. Üretici sektörü açısından son derece verimli geçen toplantı, birlik yetkililerinin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından sona erdi. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › Üretici Birliklerinin Yeniden Yapılandırılması Model Çalışması' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?