2012 yılında Harran Üniversitesi tarafından Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Desteği ile Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ve Şanlıurfa ile Adıyaman valilikleri işbirliğiyle yürütülen 'Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme' programı kapsamında 12 ilin vali yardımcıları ve kaymakamlar toplanacak.
Şanlıurfa'da 17 Nisan Perşembe günü gerçekleştirilecek toplantıya Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray, Yozgat, Niğde, Kayseri, Malatya, Adana, Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinden vali yardımcıları, kaymakamlar ve Halk Sağlığı Müdürleri bir araya gelecek. Ayrıca aynı tarihte başlayıp, 18 Nisan'da da devam edecek programda Kayseri, Malatya, Adana, Hatay, Şanlıurfa ve Adıyaman Toplum Sağlığı Merkezlerinin hekim, ebe ve hemşireleri mevsimlik tarım işçilerine sağlık hizmetlerinin sunumuna yönelik eğitime tabi tutulacak. Şanlıurfa'da düzenlenecek programa yaklaşık 100 kişinin katılması planlanırken, açılışa ise Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu koordinatörü Dr. Gökhan Yıldırımkaya, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu ve Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük'ün de katılımıyla gerçekleşmesi planlanıyor.
Amacı Türkiye'nin tahıl ambarı olan 12 ilde mevsimlik işçi olarak çalışan ailelerin hastalıkları önleyici hizmetlere daha fazla erişmelerini sağlamak olan programla özellikle anne ve bebek ölümlerini önleyici hizmetler açısından önemli yol kat edilmesi bekleniyor. Bu illerde temiz içme, kullanma suyuna erişim, insan atıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması, güvenli tarım ilacı uygulama davranışlarının geliştirilmesi, aynı zamanda gebe ve bebekler başta olmak üzere bu gruba yönelik aşılama, gebe takibi gibi koruyucu sağlık hizmetlerinin daha nitelikli sunulması programın amaçları arasında yer alıyor. Toplum Sağlığı Merkezleri'nin temel görevinin sektörler arası işbirliği ile topluma yönelik halk sağlığı, yani hastalıkları ve erken ölümleri önlemeyi de hedefleyen programda hekim, ebe ve hemşirelere, tarlalarda çalışanlara yönelik temel sağlık hizmetleri anlatılacak. Programların başarı ile yürütülebilmesi için vali ve kaymakamların aktif desteklerinin öneminin de vurgulandığı toplantıda, vali yardımcısı ve kaymakamlarla il ve ilçe düzeyinde yapılmasında yarar görülen çalışmalar ve konuyla ilgili yasal düzenlemeler de paylaşılacak. Toplantılarda, Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof.Dr. Zeynep Şimşek tarafından 'tarımda hastalık ve erken ölüm nedenleri, kontrol programları ve hizmeti sunma şekli', Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman tarafından 'tarımda çalışanlara yönelik yasal düzenlemeler', Prof. Dr. Melikşah Ertem tarafından 'Toplum Sağlığı Merkezleri'nde hizmetin yürütülme şekli ve iletişim', Uzm. Dr. İlker Kayı ve Dr. Gökhan Yıldırımkara tarafından 'anne ve bebek ölümlerini önleme' başlıklı konularda detaylı bilgiler sunulacak. İllerde hizmetin planlanması için yapılacak grup çalışmalarına kadın ve erkek mevsimlik tarım işçileri de katılacak. Program kapsamında 7-8 Nisan 2014 tarihleri arasında ise Ankara, Eskişehir, Konya, Aksaray, Yozgat ve Niğde illerinin Toplum Sağlığı Merkezleri'nden 67 hekim, ebe, hemşireye Ankara'da gerçekleştirilen organizasyon ile eğitim verilmişti. Geçen yıl ise aynı program kapsamında Ankara, Konya, Aksaray, Eskişehir, Niğde, Adıyaman ve Şanlıurfa Toplum Sağlığı merkezlerinden toplam 83 kişi eğitime alınmıştı. - ŞANLIURFA
Son Dakika › Yerel › Vali Yardımcıları ve Kaymakamlar, İşçiler İçin Toplanacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?