Yazar Şentürk, Malkoçoğlu'nun Paratoner Bir Kahraman Olduğunu Anlattı - Son Dakika
Yerel

Yazar Şentürk, Malkoçoğlu'nun Paratoner Bir Kahraman Olduğunu Anlattı

Yazar Şentürk, Malkoçoğlu\'nun Paratoner Bir Kahraman Olduğunu Anlattı

Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-IV’’’nun 2. özel oturumunda Erem Şentürk, Malkoçoğlu’nun paratoner bir kahraman olduğunu anlattı.

25.03.2017 17:21
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu-IV"'nun 2. özel oturumunda Erem Şentürk, Malkoçoğlu'nun paratoner bir kahraman olduğunu anlattı.

Uluslararası Çoban Mustafa Paşa ve Kocaeli Tarihi-Kültürü Sempozyumu- IV'nun 2. gününün 2. özel oturumunda yönetmen-yazar Erem Şentürk, Malkoçoğlu karakterinin tarihteki yerini anlattı. Malkoçoğlu'nun tek bir kişi değil, bir ailenin adı olduğunu ifade eden Şentürk, "Malkoçoğlu, Yeşilçam'da ziyan edilmiş, bize yanlış tanıtılmış bir karakterdir" dedi.

Ürdün ziyareti sırasında Malkoçoğlu ismini duymasıyla bu konuya ilgisinin başladığını aktaran Şentürk, "Ürdün'de Malkoçoğlu ile tanıştım ve bakış açım değişmeye başladı. Ben de Yeşilçam'da ziyan edilmiş bir karakter olduğunu anladım. 2002'den bu yana Malkoçoğlu'nu tanımaya devam ediyorum ve bir medeniyet kodu noktasında çok önemsiyorum. Öncelikle gazilik sadece savaşta yara almak değildir. Gaza bir ideolojidir ve çok büyük bir meseledir. Gazayla ilgili bin 200 civarında gaza ideolojisini anlatan kitap vardır. Rumeli deyince, bir yerin adı değildir. Rumi, Rum olan bir yerden gelmiş demek değildir. Rumeli, gaza anlayışıyla gelen tüm İslam toplumunun gitmeyi hedeflediği yerdir. Rumeli demek gazaya gidilecek sıradaki yer demektir. Osmanlının kayıp olan sancaklardan birisi de içinde bulunduğumuz bölgedir" dedi.

Malkoçoğlu derken geçmişi 13. yüzyıl öncesine kadar dayanan bir aileden söz edildiğini aktaran Şentürk, "Ailenin tanınır olması İstanbul'un fethinden sonra ortaya çıkıyor. Malkoçoğlu'nu biz en fazla Cüneyt Arkın'dan tanıyoruz. 2002'de Ürdün'de Malkoçoğlu'ndan söz edildiğini bir şairden duyunca gülmüştüm. Ürdünlü şair Mustafa bey, Malkoçoğlu'ndan söz ettikçe filmlerdeki Bizans oyunları aklıma geliyordu. Faaliyetlerinin hep gaza ile ilgili olduğunu anlattı. Hz. Ali'nin savaşta yaşadığı bir olayı Malkoçoğlu'nun başından geçmiş gibi anlattı. Bunu söylediğimde çok eski Osmanlıca kayıtlarda böyle yazdığını söyledi. O günden beri bunun ciddiye alıyorum" ifadesini kullandı.

Malkoçoğlu'nun bir tek kişi değil, bir şuurun ve bir ailenin adı olduğunu aktaran Şentürk, "Timur'a karşı kaleyi muhafaza etmiş kahraman insanlar bu ailededir" Bakıyorsunuz bir sözlü kültür medeniyeti yapabileceği en akıllıca şeyi yapmış ve Malkoçoğlu gibi paratoner bir kahraman kişilik oluşturmuş. Sözlü kültürde adalet, onur, şeref, namus, vatan ve memleket gibi ayrımların iyi taşınması için bu konularda şarkılar, türküler, atasözleri hazırlamak ve en etkilisi paratoner kişilikler oluşturmaktır. Halen sosyal medyada toplanan tüm sözler sanki bir kişinin sözüymüş gibi yayınlanıyor. Bu sosyolojik bir reflekstir. Malkoçoğlu burada en büyük paratonerlerden birisidir" açıklamasını yaptı.

Memleket ile vatan arasındaki farkı en iyi Malkoçoğlu kıssalarının anlattığını da sözlerine ekleyen Şentürk, "Toprak edinilen yer memlekettir, ama vatan idealler bütünüdür. Bunu en iyi Malkoçoğlu'nun savaşta 5 bin esir ve ganimet elde ettikten sonra, bunları memleket ve vatan arasında bölüştürmesinden anlıyoruz. Bu topraklarda uzun yıllardır mücadele vermişler ve çocuklara; vatan, memleket, kendini feda etmek, namus ve şeref nedir anlatmak için birileri dertlenmiş, buna emek vermiş, çare olarak Malkoçoğlu gibi isimleri ortaya atmışlar. Dede Korkut'tan bu yana böyledir. Medeniyetimiz kahramanlar üzerine çok ciddi emek sarf etmiş, fakat sonra kahramanlar bizim elimizden gitmiş, yerine Süpermenler Batmanlar filan gelmeye başlamış. Malkoçoğlu'nu yazan adamla Süpermen ve Batmanı yazan adamların fikirleri aslında aynıymış. Dünyanın en değerli şeyi medeniyet kodudur" şeklinde konuştu.

Salonu dolduranlarca dikkatle dinlenen Şentürk, sözlerini şöyle tamamladı, " Deli Dumrul, Malkoçoğlu ve Battal Gazi'yi yeniden canlandırıp, sahip çıkmak için bugüne uyarlamak zorundayız. Bugün dünyadaki kahraman olarak sana gösterdikleri her şey senin kodlarına aykırıdır. Ürdün'de bir adam Malkoçoğlu'yla medeniyet kültürü inşa etmeye çalışıyor ve ben Avrupa'da Malkoçoğlu'nun konuşulmaya başlandığını gördüm. Başka insanlara ait kahramanlıklar da onun adı altında toplanmış ve tam bir paratoner kahraman olmuş. Hepsinde de ana fikir; başkası için kendini feda edebilmek, memleket ile vatanı birbirinden ayırabilmek. Malkoçoğlu rivayetlerinin ortak özelliği memleket ve vatan ayrımıdır. Bu benim kişisel düşüncemdir. Malkoçoğlu felsefesi gaziliğin yani gazanın, kendisini feda etmenin bir kahramanlık hikayesidir. Malkoçoğlu, Kılıçarslan, Alperen, Solak Abdullah, Fedai Murat, Kadıbekir bu toplumun anlattığı hikayelerdir ve bunlar için anlatılan hikayeleri bir diğer için de bulabilirsiniz. Osmanlıca bilen insanlar bu işlerin üzerine eğilmeli ve bunlar tekrar canlandırılmalı. Bunlarla ilgili masallar yazılmalı, filmler, diziler yapılmalıdır. Bu yılın haziran ayında Malkoçoğlu ile ilgili bir çalışma yayınlayacağız. Rusların bile bir Malkoçoğlusu var, Almanlar'da Macarlar'da da var. Herkes kendisine bir medeniyet oluşturmaya çalışmış ve kahramanları burada devreye almış" diyerek sözlerini tamamladı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yazar Şentürk, Malkoçoğlu'nun Paratoner Bir Kahraman Olduğunu Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement