Yenidoğanda Kistik Fibrozis Tarama - Son Dakika
Yerel

Yenidoğanda Kistik Fibrozis Tarama

Yenidoğanda Kistik Fibrozis Tarama

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, Yenidoğan Kistik Fibrozis taraması yapıldığını söyledi.

26.01.2015 11:22  Güncelleme: 11:35

Zonguldak Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, Yenidoğan Kistik Fibrozis taraması yapıldığını bildirdi.

Dr. Yusuf Kaya, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığının 08.01.2015 tarih ve 5788 sayılı emirleri gereği yenidoğan tarama programına Kistik Fibrozis (KF) hastalığı eklendiğini belirtti. Türkiye'de yılda bir milyon 270 bin bebeğin doğmasının beklendiğini dile getiren Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yusuf Kaya, şöyle dedi:

"Ülkemizde yılda bir milyon 270.000 bin bebeğin doğması beklenmektedir. Tüm yeni doğanların, fenilketonüri, hipotroidi ve biyotinidaz yönünden taranması ve tanı konan bebeklerin tedavi ile belli zeka seviyelerine ulaşmalarının sağlanması ve geri dönüşümsüz zararların engellenmesi, topluma getirdiği yükün önlenmesi amacıyla ülke genelindeNeonatal Tarama Programı başlatılmış ve 01.01.2015 tarihi itibariyle tarama programına Kistik fibrozis (KF) hastalığı dahil edilmiştir. Son yıllarda tarama oranları Ülkemiz genelinde yüzde 98,5 düzeyinde seyretmektedir. Her yıl yaklaşık iki yüz fenilketonüri (FKÜ), üç yüz Biyotinidaz eksikliği ve iki bin Kongenital Hipotiroidili bebek saptanmakta ve bu bebekler uygun tedavi ile hayatlarına devam etmektedir. Program kapsamında tarama paneline Kistik Fibrozis (KF) hastalığının eklenmesi sebebiyle Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çocuk ve Ergen Sağlığı Daire Başkanlığınca yeni düzenlemeler yapılmıştır. Kistik fibrozis, ailevi geçiş gösteren bir hastalıktır. Doğumdan itibaren birçok organımızı etkileyerek işlev bozukluğuna yol açar. Esas olarak etkilenen organlar ise dış salgı bezlerimizin olduğu organlardır. Normalde bu bezlerin ince ve akışkan bir salgısı vardır. KF'li hastalarda ise bu salgıların kıvamı artmış olup, akıcılığı ve saflığı kaybolur. Bundan dolayı bu hastalığı geçiren kişilerin balgam çıkarması zorlaşmıştır. Küçük hava yollarının tıkanmasıyla, akciğer rahatsızlıkları başlar. Beyaz ırkta sıklığının 2.500 canlı doğumda bir olduğu bilinmektedir ve 25 kişiden biri bu hastalığı taşımaktadır. Ülkemizde ise yapılan kısıtlı sayıdaki çalışmalarda insidansın 1/3000 olduğu belirtilmektedir. Kistik Fibrozis taraması ile aileye erken dönemde genetik danışmanlık vermek ve erken tanı ile uzun dönem prognozu olumlu etkilemek amaçlanmaktadır. Kistik Fibrozis Bilim Komisyonu Üyeleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda saptanabilen ter testi merkezleri arasında ilimiz Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezide yer almaktadır. Ter testi sonucu şüpheli çıkan bebeklerin ilgili kliniğe yönlendirilmesi ter testi yapan merkez tarafından gerçekleştirilecektir. Ancak Halk Sağlığı Müdürlükleri bebeğin takibi için bağlı bulunulan aile hekimine bilgi vermek, aile hekimi ise aile ile temasa geçerek hasta bebeğin kliniğe gidip gitmediğini öğrenmek, gitti ise tedavisini izlemek ve kayıt tutmak ile yükümlüdür." - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Yenidoğanda Kistik Fibrozis Tarama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement