Yön Bulma Ustası "Posta Güvercinleri" - Son Dakika
Yerel

Yön Bulma Ustası "Posta Güvercinleri"

Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde yönetimlerin muhabere amacıyla yaygın olarak kullandığı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları'nda da bu amaçla yararlanılan posta güvercinleri, içgüdüleriyle yüzlerce yol katedip yuvalarını ya da hedefi bulabilme özelliği bakımından meraklılarından ilgi görüyor.

01.12.2015 11:42

ERGÜN HAKTANIYAN - Selçuklu ve Osmanlı devletlerinde yönetimlerin muhabere amacıyla yaygın olarak kullandığı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları'nda da bu amaçla yararlanılan posta güvercinleri, içgüdüleriyle yüzlerce yol katedip yuvalarını ya da hedefi bulabilme özelliği bakımından meraklılarından ilgi görüyor.

İnsanoğlu, tarih boyunca uzak mesafelerle iletişim kurma istek ve ihtiyacını çeşitli yöntemlerle giderdi.

Eski dönemlerde duman, insanın kendisi, posta güvercini, telgrafla giderilen bu istek ve ihtiyaçlar günümüzde teknolojinin yaygınlaşmasıyla artık akıllı telefonlar, internet gibi araçlarla karşılanıyor.

Haberleşme amacıyla kullanılmaları 3 bin yıl öncesine kadar dayanan, Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin yanı sıra Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında etkin bir şekilde yararlanılan posta güvercinleri, günümüzde ise meraklıları tarafından sportif amaçlarla yetiştirilerek bazı etkinliklerde yarıştırılıyor.

Eskişehir Posta Güvercinleri Derneği Başkanı Hasan Edirne, AA muhabirine yaptığı açıklamada, posta güvercinlerinin dünyaya yayılmasında Selçuklu ve Osmanlı devletlerinin önemli bir payı bulunduğunu söyledi.

Güvercinlerin yön bulma özelliğine değinen Edirne, "Yaklaşık 130 güvercinim var. Kafeslerinden çıktıkları zaman iki saate yakın şehrin farklı noktalarını gezer, sonra da kafeslerine geri dönerler. Uzun mesafe kateden bu güvercinlerin yönlerini nasıl buldukları hep merak edilir. Güvercinlerin yön bulma özellikleri içgüdüseldir" diye konuştu.

Edirne, güvercin yetiştiriciliği merakının kendisine dedesi ve babasından miras kaldığını dile getirdi.

Posta güvercini yarışlarının Avrupa'da sportif faaliyet olarak yapıldığını aktaran Edirne, sözlerini şöyle sürdürdü:

" Türkiye'de bu spor 13 yıldır federasyon çatısı altında yapılıyor. Şu anda Türkiye'de bu işle uğraşan 27 dernek var. Dernek olarak yarışmalar düzenliyoruz. Son olarak kuş uçuşu 740 kilometrelik Eskişehir- Erzincan etabını gerçekleştirdik. En fazla yarışma mesafesi, karayolu hesabıyla bin 250, kuş uçuşu ise 969 kilometre oluyor. Güvercinlerimiz dünyanın çeşitli yerlerindeki yarışmalara da katılıyor."

Edirne, yarışlarda başarılı olan kuşların yurt içi ve dışında pahalı fiyatlardan el değiştirdiğini ifade etti.

Kendisi dahil pek çok yetiştiricinin, kuşlarına gözü gibi baktığını ve çalınma ihtimaline karşı çiple önlem aldığını belirten Edirne, "Geçen yıl Romanya'daki yarışta Diyarbakırlı bir arkadaşımızın kuşu çok iyi derece yaptı. Yarışma sonunda Çin'den bir yetiştirici, bu güvercini 7 bin avroya satın aldı. Şampiyon kuşlar dünyada çok değerli" diye konuştu.

Kuşların soy ağacını bile tuttuklarını vurgulayan Edirne, posta güvercinlerinin fiyatlarını 3 bin liradan başlayıp 10 bin liraya kadar çıktığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yön Bulma Ustası 'Posta Güvercinleri' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement