Yozgat'ın Çekerek İlçesindeki 'Ulu Kavak' Ağacının Bulunduğu Alanda, Çevre Düzenlemesi Yapılacak - Son Dakika
Yerel

Yozgat'ın Çekerek İlçesindeki 'Ulu Kavak' Ağacının Bulunduğu Alanda, Çevre Düzenlemesi Yapılacak

Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Kamışçık köyündeki koruma altındaki 400 yaşında olduğu tahmin edilen ve yöre halkı tarafından ‘Ulu kavak’ adı verilen Alba cinsi kavak ağacının bulunduğu alanda çevre düzenlemesi yapılacak.

26.11.2022 10:56  Güncelleme: 11:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yozgat'ın Çekerek ilçesine bağlı Kamışçık köyündeki koruma altındaki 400 yaşında olduğu tahmin edilen ve yöre halkı tarafından 'Ulu kavak' adı verilen Alba cinsi kavak ağacının bulunduğu alanda çevre düzenlemesi yapılacak.

Yozgat Valisi Ziya Polat, Çekerek ilçesinin Kamışçık köyünde incelemelerde bulundu, Kaymakam Hayrettin Buğra Güzel ve Köy Muhtarı Rıza Taşgın'dan köydeki anıt ağaç ve yapımı planlanan cemevi ile ilgili bilgi aldı.

8 metre çevre genişliği, 20 metre uzunluğu bulunan, heybetli görüntüsü ile dikkati çeken kavak ağacının bulunduğu alanı gezen Vali Polat, burada bulunan yapıların yıkılıp, yerine daha modern binaların yapılıp, yapılamayacağını sordu.

Köy Muhtarı Taşgın, çevre düzenlemesinin 1993 yılında yapıldığını, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden yapılması planlanan çalışmalarla ilgili izin alamadıklarını bildirdi. Vali Polat, "Önce cemevini bitirelim. Cemevinden sonra da burasını binaları yenileyelim. Ben de görüşeyim. Cemevini de seneye inşallah açılışını yaparız" dedi.

1993 YILINDA SİT ALANI İLAN EDİLDİ

Köy halkının dalını ve yaprağını dahi koparmaya çekindiği Kamışçık köyündeki kavak ağacının tam yaşı bilinmiyor. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan incelemenin ardından 200 yaşından daha büyük olduğu belirtilen Alba cinsi kavak ağacının bulunduğu bölge sit alanı ilan edilip, kavak ağacı da 'Anıt Ağaç' statüsüne alındı. Köylülerin yanında kurban keserek dilekte bulundukları kavak ağacını görmek için çevre köy ve ilçelerden de gelenlerin olduğu belirtildi.

Kavak ağacı ile ilgili asırlardır anlatılan efsaneye göre, Kerem ile Aslı'nın hikayesinin bir bölümünün burada geçtiğine inanılıyor. Buraya gelip ziyaret ettikten sonra Tokat'ın Zile ilçesine gittiği söyleniyor. Tarihi kayıtlarda da bu bilgiye yer veriliyor. Köy, tarihi İpek Yolu üzerinde bulunuyor. Türkmen bir köy olması nedeniyle de insanlar sürekli gelerek burasını ziyaret ediyor. Bayramlarda ve özel günlerde de oldukça yoğun ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçiler dilek diliyor. Hastalığı olan, çocuğu olmayan, adak adamış adağını kesmek için gelenlerin yanında gençlerin askere gitmeden önce tüm etkinliklerini ve eğlencelerini ulu kavak altında yapıyor, askerden sağ salim döndükten sonra da adadıkları kurbanlarını kesiyor. Köy içerisinde yer alan yaşlı kavak ağaçlarının gölgesinde çocuklar oyunlar oynuyor, inananlar kavak ağaçlarının dallarına yemeni, bez bağlayıp, dilek tutuyor.

Yozgat\'ın Çekerek İlçesindeki \'Ulu Kavak\' Ağacının Bulunduğu Alanda, Çevre Düzenlemesi Yapılacak
Kaynak: ANKA

Son Dakika Yerel Yozgat'ın Çekerek İlçesindeki 'Ulu Kavak' Ağacının Bulunduğu Alanda, Çevre Düzenlemesi Yapılacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement