Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili, Başbakan Davutoğlu'nu geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere Başbakan olarak atadı.

25.08.2015 16:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

1- Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili, Başbakan Davutoğlu'nu geçici Bakanlar Kurulu kurmak üzere Başbakan olarak atadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca, seçimlerden sonra istifa eden ve yeni hükümet kuruluncaya kadar göreve devamı istenmiş ve bu defa Anayasanın 114. maddesi gereğince görevinden çekilmiş olan Bakanlar Kurulunun, geçici Bakanlar Kurulu kuruluncaya kadar görevine devam etmesini de istedi.

Başbakan Davutoğlu, düzenlediği basın toplantısında, sürece  ilişkin açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu'nun açıklamalarının satır başları şöyle:

"Hiçbir şekilde, hiçbir partinin içişlerine müdahale etmeyiz. Hiçbir şekilde herhangi bir partinin içinde bir takım huzursuzluk çıkması için öyle küçük ayak oyunlarına kurnazlıklara da itibar etmeyeceğimizi herkes bilir ama bir görev almışsak bu görevin gereğini de yapmak zarureti var. Anayasal bir zorunluluktur bu.

Bir kez daha siyasi liderlere çağrıda bulunuyorum, Gelin, suçlamak yerine, karşılıklı ithamlar yerine bu sorumluluk çerçevesinde, anayasanın gösterdiği çerçevede bir hükümet oluşumu için çaba sarf edelim. Kritik bir süreçteyiz, terörle mücadele bağlamında. Bu ülkeyi siyasi kriz havası varmış gibi bir atmosfere sokmayalım.

(Geçici Bakanlar Kurulu üyelerinin atanması) Bağımsız üye atayamıyoruz. Anayasa o kadar detaylı tanımlamış ki... Şöyle denilebilir 'Bize teklifte bulunmadan bağımsız üye atasın'. Atayamaz, atayamam. Cumhurbaşkanımız da bunu onaylayamaz. Anayasa açık bir şekilde diyor ki 'Partililer bu teklifi kabul etmezlerse bağımsız üye atayabilir'. Ben resen şimdi 'CHP ve MHP liderleri böyle dedi, ben de onlara saygı göstereyim, dolayısıyla onlardan kimseye teklif götürmeyeyim, bağımsız atayayım' desem, anayasal suç işlemiş olurum. Herhangi bir müracaatta bu hükümetin meşruiyeti tartışmaya açılır."

Çağrıma cevap gelirse liderlerle görüşmeye hazırım. Liderleri aşarak milletvekillerine dönük, parti organlarını aşarak bir hesap içinde değilim. Anayasa kendisi zaten bunu böyle çiziyor çünkü liderler bir araya gelip çözemediği için geçici bir bakanlar kurulu oluşuyor. Buradaki niyet kesinlikle by-pass yapma niyeti değil."

(12.57/14.47/14.52/14.59/15.04)) (Fotoğraflı/Görüntülü)

2- Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, seçimin 1 Kasım 2015 tarihinde yapılacağını açıkladı.

(15.38)

3- Artvin'de sel ve heyelan

Artvin'in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde etkili olan sağanak sonrası derelerin taşması ve heyelanlar nedeniyle 8 kişi hayatını kaybetti, kayıp olduğu bildirilen 2'si kız kardeş 3 kişiyi arama çalışmaları sürüyor. Sel ve heyelanlar nedeniyle yaralanan 19 kişi ise tedavi altına alındı.

Sel ve heyelanlar nedeniyle ulaşıma kapanan Hopa-Artvin yolunun açılmasına çalışılıyor. Bölgede enerji nakil haklarının kopması nedeniyle elektrik sıkıntısı yaşanıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, bölgede incelemelerini sürdürüyor.

Bölgeye, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Türk Kızılayı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, AKUT ve çevre illerden giden ekiplerin, arama kurtarma ve yardım çalışmalarını sürdürüyor.

(Fotoğraflı/Görüntülü)

4- Kars'ın Sarıkamış ilçesinden geçen Bakü-Tiflis- Erzurum Doğalgaz Boru Hattı'nda terör örgütü PKK mensuplarının düzenlediği saldırı sonucu patlama meydana geldi. Alevlerin yükseldiği boru hattının vanaları kapatılarak, yangın söndürüldü.

(00.10) (Fotoğraflı)

5- Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yer alan atama kararına göre, Bitlis Valisi Orhan Öztürk ve Muş Valisi Vedat Büyükersoy merkeze alınırken, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar Bitlis Valiliği'ne, Uşak Valisi Seddar Yavuz da Muş Valiliği'ne getirildi.

(02.55)

6- Afganistan Hava Kuvvetleri'nin düzenlediği operasyonda El Kaide'nin önemli liderlerinden biri olan Ebu Huzeyfe'nin öldürüldüğü bildirildi.

(09.58)

7- HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, partisinin MYK toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, şu değerlendirmelerde bulundu:

"6 milyon insan oy verdi ve 3 bakanlık hakkı var 6 milyon insanın. Biz de bu 3 bakanlık hakkını, toplumun olan, seçmenimizin hakkı olan 3 bakanlık hakkını teslim edeceğiz.

(Seçime aynı listeyle mi gidilecek?) "Partimizin tüzüğünde ne varsa onu işletiriz. O konuda bir tereddüt yok. Bir kaç ay önce görev başına gelmiş milletvekillerinin işte geniş kapsamlı bir şekilde değişik bir listeyle toplum önüne çıkarılmasının bir anlamı yok. Arkadaşlarımız henüz çalışmaya bile başlamadılar. Toplumun onay verdiği bir listedir. Aşağı yukarı tahminime göre bu listeye benzer bir listeyle yeniden halkımızın huzuruna çıkacağız."

(10.16/10.19) (Fotoğraflı/Görüntülü)

8- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve KKTC Dışişleri Bakanı Emine Çolak, iki ülke dışişleri bakanlıkları arasında bilişim teknolojileri alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzaladı.

İmza töreninin ardından düzenlenen basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme talebinin ABD Başkanı Barack Obama tarafından reddedildiği iddialarına ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, "Obama'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebini reddetmesi söz konusu değil. Bizim aracılığımızla resmi bir başvuru da yoktur. Bizim başvurularımızın reddedilmesi bilgisi de doğru değildir" dedi.

(13.41) (Fotoğraflı/Görüntülü)

9- Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ve ABD arasında DAEŞ'e karşı operasyonlara ilişkin anlaşmanın teknik müzakerelerinin tamamlandığını, askeri makamlar tarafından imzaların atıldığını açıkladı.

(11.42) (Fotoğraflı/Görüntülü)

10- Genelkurmay Başkanlığı, Irak'ın kuzeyinde bulunan bölücü terör örgütü hedeflerine düzenlenen hava operasyonlarında 34 teröristin etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

(13.13)

11- Hakkari'de bazı alanlar, 8 Eylül'e kadar "özel güvenlik bölgesi" ilan edildi.

(13.29)

12- Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde askeri aracın geçişi sırasında terör örgütü PKK mensuplarınca yola döşenen patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit olan Uzman Erbaş Ahmet Bıçakcı, Kahramanmaraş'ta defnedildi.

(14.14)

13- CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Parti Meclisi'nin "aday belirleme yönetmeliğinde" yaptığı değişikliğe, YSK tarafından olumlu yanıt geldiğini bildirdi.

(15.38)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement