Aa Günün - Son Dakika
Güncel

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77'nci yılında yurt genelinde, KKTC ile dış temsilciliklerde törenlerle anılıyor.

10.11.2015 16:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Büyük Önder Atatürk'ü anıyoruz

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77'nci yılında yurt genelinde, KKTC ile dış temsilciliklerde törenlerle anılıyor.

Anıtkabir'de düzenlenen devlet törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile diğer devlet erkanı katıldı.

(10.04) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Atatürk'ün ebediyete intikalinin 77'nci yılı nedeniyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumunca ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende konuştu. Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle:

"Cumhuriyeti savunurken ne Osmanlıyı ne Selçukluyu bir kenara koyamayız, reddedemeyiz. Bizim gücümüz zaten buradan geliyor. Biz bir kabile devleti değiliz, biz asil bir ecdadın devamı olan bir devletiz"

"Son devletimiz Cumhuriyetimize tüm gücümüzle sahip çıkacağız. Aynı zamanda Anadolu'daki devlet varlığımızın 940 yıllık geçmişini de unutmayacağız. Cumhuriyetimizin kuruluş yıl dönümüyle birlikte bu topraklardaki devlet varlığımızın yıl dönümlerini de coşkuyla kutlamalıyız"

"Maalesef bugün özel bir tarih okuması yapmamış herhangi birisi neredeyse Anadolu'ya Cumhuriyetle birlikte geldiğimizi sanır. Bu derece zayıf bir tarih bilincinin olduğunu da üzüntüyle müşahede ediyoruz. Artık tarihimizle ilgili, milletimizle ilgili, medeniyetimizle ilgili bariyerleri kaldırma zamanı gelmiştir, bunu böyle bilin"

(12.25) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Başbakan Ahmet Davutoğlu da ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen törende, "Öz güven duyabilirsiniz, milletinize güven duyabilirsiniz ama tarihin akışını doğru okuyamazsanız, bu tarihi akışa yön veremezsiniz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün belki de en önemli vasıflarından birisi o dönemde, bir imparatorluk neslini bitiren cumhuriyetin önünü açarken tarihin akışını doğru okumasıdır" dedi.

(13.02) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Atatürk, hayata gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı'ndaki odasında da törenle anıldı.

(10.50) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi için yapılan çalışmaları bizzat yerinde görmek için Antalya'ya geldi.

(14.00) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, TRT'de katıldığı canlı yayında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

"Suruç saldırısı sonrasında DEAŞ ve PKK'ya yakın unsurlar tam bir şımarıklık içinde Türkiye'yi kaosa götürebilirlerdi. Biz çok kararlı bir mücadeleyi yürüttük. 20 Temmuz saldırısı, 22 Temmuz Ceylanpınar saldırısı, arkasından şu ana kadar da terörle mücadelede mükemmel bir performans sergiledik"

"Korku siyaseti üretmek isteyen PKK ve ona bağlantılı aktörlerdi. Ona karşı mücadeleyi biz yürüttük. 1 Kasım günü herkes huzurla Türkiye'de sandığına gitti, kimse kimseyi tehdit etmedi. ve iddia ediyorum, 1950'den bu yana en barışçıl seçimlerden biri gerçekleşti"

"Benim ağzımdan çıkan her söz teminat olarak söylüyorum, önümüzdeki 3 ay içinde yerine gelecektir. Seçim stratejisi grubumuz vardı, onlara ödevler verdik ve şimdi 3 aylık, 6 aylık bir yıllık ve 4 yıllık programlar çıkartıyoruz. 3 ay içinde kanunu düzenleme gerektirmeyen bütün vaatler yerine gelecek"

"Şahsi hesaplarımızı bir kenara koyalım, 50 sene sonra da yaşayabilecek bir anayasa, 100 sene sonra da o gün torunlarımızın gurur duyacağı bir anayasayı birlikte yazalım, o anayasa ister başkanlık sistemi, ister parlamenter sistem...Birlikte bir şey oluşturursak doğru yere gideriz"

(13.59-14.33-15.11-15.35)

4- CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısı, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında, parti genel merkezinde gerçekleştirildi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, "Kasım ayında 5 ilde daha kongremiz yapılacaktır. Aralık ayında hemen hemen hepsini tamamlayacağız yani ocak ayının ilk 15 günü içerisinde de CHP Olağan Kurultayı'nı yapmış olacaktır. CHP, 2016 yılına bu şekilde girecektir" dedi.

(15.49) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- AB'nin 2015 Türkiye İlerleme Raporu açıklandı

AB'nin 2015 Türkiye İlerleme Raporu, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesine sundu. Raporda, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılara yardımlarına övgü, DAEŞ terör örgütüyle mücadeleye vurgu ile yargı ve medyanın bağımsızlığına yönelik eleştiriler yer aldı.

(11.47-15.10)

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn, "Bizim Türkiye ile ilişkilerimiz göçmen meselesinin ötesine uzanıyor. Biz, Türkiye ile dış ilişkilerde, güvenlik politikalarında, terörizme karşı mücadelede, enerjide, ticarette ve ekonomik ilişkilerde ortak çıkarlarımız doğrultusunda ki bütün alanlarda işbirliğini sürdürmeye devam edeceğiz" dedi.

(12.12)

6- Eskişehir merkezli 6 ilde, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda, 21 kişi gözaltına alındı.

(12.47) (Fotoğraflı-Görüntülü)

7- İzmir merkezli operasyonda, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kurucusu ve yönetici olduğu gerekçesiyle Fetullah Gülen ve 7 şüpheli hakkında "yakalama emri" çıkarıldı.

(12.01)

8- Manisa Cumhuriyet Başsavcılığından, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) deşifresi, "örgütlü olarak hükümeti devirmek ve anayasal düzeni yıkıp, devleti ele geçirmek için doğrudan faaliyet yürüten kişilerin tespiti, örgütün her türlü ticari, eğitim öğretim, sosyal etkinlik, basın yayın ve matbaa işlemleri, internet yayıncılığı başta olmak üzere her türlü faaliyetinin araştırılması, hukuka uygun ve hukuk dışı faaliyetlerinin tespiti" için çok yönlü çalışma başlatıldığını bildirildi.

(12.20)

9- "Selam Tevhid'de kumpas" soruşturması kapsamında hakkında yakalama ve gözaltı kararı çıkarılan eski Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'ya ulaşılamıyor.

(14.14)

10- Bolu'da "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyonda, 19 koli ve 8 çuval doküman ile 25 hard disk ele geçirildi.

(12.30)

11- Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde, terör örgütü PKK mensuplarınca askeri konvoya düzenlenen saldırıda 1 asker şehit oldu, çıkan çatışmada 1 polis yaralandı.

(08.52)

12- İzmir'de eylem hazırlığında olduğu iddia edilen terör örgütü PKK üyesi 5 kişi gözaltına alındı. Terör örgütü üyelerinin 17 kilo 350 gram C4 plastik patlayıcı, 10 el bombası ve telefon tetikleme düzeneğini sakladığı yerden çıkarırken suçüstü yakalandığı öğrenildi. İzmir Valisi Mustafa Toprak, operasyonla olası bir facianın önüne geçildiğini bildirdi.

(07.47-09.15-13.03-12.55)

13- Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü barınma alanlarından kaçan 11 terörist, güvenlik güçlerine teslim oldu.

(12.54)

14- Diyarbakır'ın Hani ilçesinde, Büyükşehir Yasası ile mahalleye dönüşen Gürbüz'de yaşayanlar, "HDP'ye oy vermedikleri için belediyenin su kesintisi uyguladığını ve çöplerinin toplanmadığını" ileri sürdü.

(13.51)

15- Gezi Parkı odaklı eylemlerde polis tarafından gaz kapsülüyle ayağından yaralandığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği'ne 101 bin liralık dava açan Aydın Aydoğan'ın tazminat davası İstanbul 3. İdare Mahkemesi'nce reddedildi.

(10.52)

16- İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde 8 il emniyet müdür yardımcısı ile 14 şube ve ilçe emniyet müdürünün görev yerleri değiştirildi.

(14.46)

17- Milli Eğitim Bakanlığınca TEOG sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerinin katılacağı 1. dönem merkezi ortak sınavlar, 25-26 Kasım'da gerçekleştirilecek. Sınav soruları, 83 öğretmen tarafından hazırlandı, 25 öğretmenin ve 22 akademisyenin incelemesinden geçti.

(10.21)

18- Türkiye'de trafiğe kayıtlı araç sayısı, eylül sonu itibarıyla 19 milyon 718 bin 203'e ulaştı. Eylülde trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı, bir önceki aya göre yüzde 23,1, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,2 azaldı.

(10.36)

19- "AA Finans Cari İşlemler Açığı Beklenti Anketi"ne katılan ekonomistler, eylül ayı cari işlemler açığının 20 milyon dolar olacağını öngörüyor.

(15.10)

20- Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) aralık ayında faizleri artıracağı beklentilerinin yükselmesi ile negatif bir seyir izliyor.

(08.56)

21- Avro Grubu, Yunanistan'a, kurtarma paketinin 2 milyar avroluk kısmının serbest bırakılması için gerekli düzenlemeleri yapmak üzere 1 hafta süre verdi.

(02.13)

22- Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel enerji talebinde 2013-2040 yıllarında üçte bir artış bekliyor.

(10.18)

23- Türk Hava Yolları (THY), öğretmelere özel kampanyasıyla iç hat uçuşlarında yüzde 30 indirim imkanı sunuyor.

(10.13)

24- Irak'ta Sünniler, Şii Başbakan Haydar el-İbadi ile selefi Nuri el-Maliki arasında bir süredir devam eden "iktidar kavgasında" taraf olmayı reddederek, kendi sorunlarının çözüme kavuşturulması için temsil ettikleri tabanlarının çıkarını elde etme ve terör örgütü kontrolündeki bölgelerini geri alma siyaseti izliyor.

(11.01) (ANALİZ)

25- Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Şii Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) Yemen'deki ilerleyişini tam anlamıyla durduramamasına ve gücünü kıramamasına rağmen yaklaşık 8 aydır kara, hava ve denizden yürüttüğü askeri operasyonlarını sürdürüyor.

(11.36) (GRAFİKLİ)

26- İsrail, Batı Şeria'nın Nablus kentinde Calud köyü sakini 11 aileye, idare ve güvenliği kendilerinde olan C bölgesinde inşa edildiği gerekçesiyle evlerini yıkacağı uyarısında bulundu. Gazze'deki Filistinli milletvekilleri, Batı Şeria'daki "İntifada'ya" destek olmak için Filistin Yasama Meclisi bahçesinde toplandı.

(14.07-14.42)

27- Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Avrupa'ya gelen Suriyeli sığınmacılar konusunda Türkiye ile anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

(15.19)

28- "Gizemli gezegen" olarak bilinen Plüton'un yüzeyinde buz volkanı olduğu sanılan iki oluşumun bulunduğu bildirildi.

(11.38)

29- Yolsuzluk ve rüşvet iddiaları, futboldan sonra atletizme de gölge düşürdü. Rus atletlerin, 2016 Olimpiyatları'nda yarışamamasını gündeme getiren WADA soruşturması kapsamında gözaltına alınan eski IAAF Başkanı Diack, dopinge bağlı yolsuzluk suçundan yargılanacak. 2018 ve 2022 FIFA Dünya Kupası'na ev sahipliği süreci başta 1991'den bu yana yapılan uluslararası futbol organizasyonlarına yolsuzluk karıştığı iddialarını soruşturan ABD ve İsviçre'deki davalarda, FIFA'nın yönetimindeki birçok isim suçlanıyor. FIFA Başkanı Blatter ve ondan 2 milyon İsviçre frangı aldığı iddia edilen UEFA Başkanı Platini, 90 günlük hak mahrumiyeti cezası aldı.

(14.10) (ANALİZ)

30- Fenerbahçe Kulübü, Brezilyalı eski futbolcusu Alex de Souza'nın sarı-lacivertli ekipte forma giydiği dönemde, kulüp içi disiplin talimatlarının alındı belgelerinde, Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) sunulan resmi belgelerde ve kulüpten tahsil ettiği prim makbuzlarında farklı imzalar kullandığının tespit edildiğini açıkladı.

(15.29)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement