Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika
Yerel

Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1)

Antalya Bürosu\'nun Bölge Haberleri (1)

Foto.Serada öğrenci ve öğretmenler, öğrenciler çiçeklere bakım yaparken, okul bahçesine çiçek diken öğrenciler, Okul Müdürü Kenan Durmuş ve Belgin Bozkurt portre, projede yer alan diğer öğretmenler.

04.05.2013 10:05

Foto: Serada öğrenci ve öğretmenler, öğrenciler çiçeklere bakım yaparken, okul bahçesine çiçek diken öğrenciler, Okul Müdürü Kenan Durmuş ve Belgin Bozkurt portre, projede yer alan diğer öğretmenler.

===

Yunuslara özgürlüğü çizdi

Kaş'taki Yunus Parkı'nın kapatılması için Yazar Buket Uzuner'in başlattığı imza kampanyasına destek için İllüstratör&Kaligraf Şima Kavacık, çizdiği 17 resimden oluşan sergisiyle yunuslara özgürlük istiyor.

KAŞ Belediyesi'nce mühürlenen, ancak kaçak olarak açılan yunus parkının kapatılmasına kadar giden sürece 'Yunuslara Özgürlük' isimli 17 resimden oluşan sergisiyle destek veren Şima Kavacık, Yeni Türkü'ye ait 16 dizeden oluşan 'Vira Vira' şarkısından esinlenerek her dize ve bir de başlığı için yunusların olduğu bir resim çizdi. Yazar Buket Uzuner'le kitabı 'Su'da geçen bıçakla yaralanan bir 'yunus' ve 'Defne Kaman' karakterlerini okuduktan sonra tesadüf eseri tanışan Şima Kavacık, Buket Uzuner'in başlattığı 'Yunuslara Özgürlük' kampanyasına destek için 'Yunuslara Özgürlük Sergisi'ni oluşturdu.

Arkadaşlarının 'Su' kitabında geçen 'Defne' karakterine çok benzettiği Şima Kavacık'ın, 11 Ocak'ta başladığı çizimleri üç hafta sürdü ve ilk sergisini de Kaş Kültürevi'nde açtı. Ardından Alakır Sanat Şenliği kapsamında Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) ikinci kez 'Yunuslara Özgürlük Sergisi'ni açan Şima Kavacık, Kaş'ta kapatılan ancak halen Kemer'de farklı bir merkezde gösteri amaçlı kullanılacak olan yunuslara özgürlük için bu kez Kalkan Kültürevi'nde açılan sergi 15 Mayıs 2013'e dek açık kalacak.

YUNUSLARA ÖZGÜRLÜK İÇİN SANAT

Doğal ortamlarından koparılan yunusların ticari amaçla kullanılmasını, yaşam haklarının elinden alınması olarak değerlendiren Şima Kavacık, şunları söyledi: "Bir yunusun yüzündeki gülümseme doğadaki en aldatıcı yanılgıdır. Bu durum tamamen onların fiziksel görüntülerinin yarattığı bir yanılsamadır ama izleyen insanlara yunusun hep mutlu olduğu duygusunu verir. Yunuslar bizler gibi istem dışı nefes alan canlılar değildir. Nefes almak onlarda bilinçli bir hareketin sonucudur ve eğer hayat katlanılamaz hale gelmişse, bir sonraki nefesi almayarak buna bir son verebilirler."

TAM DESTEK

Bu tutsaklığın özgürlüğe dönüşmesi için verilen mücadelede, sanatın değişimdeki gücüne inandığını belirten Şima Kavacık, şöyle devam etti: "Özgür ve mutlu yunusları görselleştirip dillendirmek istedim ve aynı fikirde buluştuğum sanatçılara ulaşıp bu projede yer almaları için öneride bulundum. İlk etapta, yakın zamanda Kaş'taki yunus parkının kapatılması için Change.org sitesinde imza kampanyası açan ve kitapları nedeniyle benim için özel bir yere sahip olan yazar Buket Uzuner'le irtibata geçtim. Serginin gerçekleşmesi sürecinde, Buket Uzuner motivasyonuyla, Hande Ünver kaligrafi sanatıyla, Yeni Türkü grubu 'Vira Vira' parçasıyla, Hasan Orak Ekinci de enstrümanıyla bu projeyi destekledi."

Serginin, 'Vira Vira' parçasının sözlerinin suluboya ve kaligrafi sanatıyla yorumlanması üzerine 17 parçadan oluştuğuna işaret eden Kavacık, 'Vira Vira' deyiminin yola çıkmak için denizcilerin kullandığı bir komut olduğuna işaret etti. Kavacık, "Vura vira, kazasız, belasız niyetiyle durmadan, aralıksız, ara vermeden yola devam anlamına gelir. Parçanın sözleri inandığımız değişimi anlatıyor" diye konuştu.

Hayvanlar konusundaki hassasiyetini dile getiren Hande Ünver ise, "Hayvan hakları her bir ihlalde daha sıkı sarıldığım gönüllü projelerimde hep ön planda oldu. Bu kez Şima, yunuslarla ilgili bir sergi projesinden bahsettiğinde, en doğru kişiyle ortak bir amaç için bir araya geldiğimizden emin oldum" dedi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Serginin hazırlanış fotoları, Şima Kavacık resim yaparken ve Hande Ünver ile birlikte

===

Özel çocuklardan muhteşem eserler

ZİHİNSEL engelli çocuk ve gençlerin eğitim verilen Dr. Günseli-Bülent Akınsal İlköğretim ve İş Okulu'nun yılsonu sergisi, Akdeniz Üniversitesi'nde Olbia Güzel Sanatlar Galerisi'nde açıldı. Çocukların iş atölyelerinde yaptığı el sanatları, izleyenlerde hayranlık uyandırdı. Resim, seramik, seramik heykel, ağaç işleri, folklorik bebek, dekoratif jel mum, mis sabun, duvar panosu, keçe, mutfak önlüğü, çanta, rüzgar çanı ve daha birçok sanatsal çalışmalar şaşkınlık yaratıp, parmak ısırttı. Sergideki eserlere, "Gözlerimize inanıyoruz" diyen Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi, görevlisi ve öğrencileri de tam not verdi. Fakülte öğrencileri, boş zamanlarında okulu ziyaret edip, gönüllü olarak çocuklarla ilgilenmeye karar verdi.

Okulun resim, seramik, el sanatları, yemek-pasta, öz bakım, alışveriş-para tanıma branşlarının öğretmenleri Hatice Oruç, Gürcan Küçük, Neslihan Kara, Fevzi Şen, Ümran Ayral, Hatice Dalgın, Hatice Atasoy, Firuzan Sökmen, öğrencilere el becerisi kazandırmak, yeteneklerini artırmak, birçok ihtiyaçlarını kendileri görür hale gelmelerini sağlamak için yoğun çaba gösterildiğini belirtti. Öğrencilere, el sanatları yanında yemek pişirme, turşu, reçel, kuru ve yaş pasta hazırlama, masa donatma, bulaşık, çamaşır yıkama, kumaş ütüleme gibi eğitimlerin verildiği de hatırlatıldı. Öğretmenler, "Okulumuzun yaşam atölyesi çok hareketli. Çocuklarımız sanatla uğraşırken, adeta birbirleriyle yarışıyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: Sergi gezilirken kalabalık, eserler incelenirken ve eserlerden yakın plan görüntüler.

===

Bisiklet sevdalıları yol istiyor

ANTALYA'da, 'Perşembe Akşamı Bisikletçileri' (PAB) adıyla tanınan bisikletli grup, üçüncü yıla girişlerini, 'Bisiklet Yolları İstiyoruz', 'Arabadan İn Bisiklete Bin', 'Kornaya Basma Frene Bas', 'Kaskınız Kaskonuz' gibi değişik sloganlarla kutladı. Konyaaltı Caddesi'ndeki Türkan Saylan'n heykeli önünde toplanan grup, Cumhuriyet Meydanı, Atatürk, Işıklar, Metin Kasapoğlu caddelerini takip edip, Laura Kavşağı'na kadar pedal çevirdi. Amaçları; şehirlere bisiklet yolları kazandırmak, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi, şehir halkının ulaşımlarını çevre dostu bisikletlerle yapmalarını, trafikte sürücülerin bisikletlilere saygı göstermelerini sağlamak, bisiklet sürerek spor yapmaya özendirmek olan PAB grubu, yeni açılan Shots Cafe'de de bir araya gelerek, günün anısına yaş pasta kesti, müzik eşliğinde doyasıya eğlendi.

PAB'ın üçüncü yıl kutlaması ve caddelerde topluca pedal çevirme organizasyonunu üstlenen Abdurrahman Kanabakan, Deniz Yaylak, Tayfun Güleçyüz, Altuğ Bıtırak, Özgür Sarsılmaz, 7'den 70'e herkesi bisiklet sürmeye davet etti. İnternette 'facebook' üzerinden haberleşen grupta, 7-80 yaş grubunda bisiklet sürücülerinin olduğunu belirten Kanabakan, "Bisiklet sevdalısı sayımız, üç yılda 2 bin 600'e ulaştı. Haftanın Perşembe günleri, akşam saatlerinde toplu bisiklet turları düzenleyerek, trafikte ikişerli sıra halinde ilerliyoruz. Öncü, yancı ve artçı görevlilerimiz, trafikte güvenliğimizi sağlıyor, telsizle de haberleşiyoruz. Ara sokaklara da girip, halkımızın dikkatini çekiyoruz. Bisiklet turlarına, bazı anne ve babalar çok küçük yaşlardaki çocuklarını da yanlarına alarak katılıyor, miniklere bisiklet sevgisini aşılıyor" dedi.

Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA)

Foto: PAB grubunun toplu, bisikletlilerin yakın plan, küçük çocukların bisiklet üzerinde görüntüleri

===

Komşusunun kızına tecavüz etti

ANTALYA'da komşusunun kızı 16 yaşındaki L.A'ya tecavüz ettiği öne sürülen 40 yaşındaki B.B., parkta otururken yakalandı. Olay, Kepez İlçesi Düdenbaşı Mahallesi'nde meydana geldi. Çöplerden kağıt toplayarak geçimini sağlayan B.B., iddiaya göre komşusunun kızı L.A.'ya çeşitli tarihlerde birkaç kez tecavüz etti.

Korktuğu için durumu kimseyle paylaşamayan L.A., 4 gün önce yeniden tecavüze uğrayınca bu kez durumu ağlayarak ailesine anlattı. L.A.'nın ailesi, önceki gün akşam saatlerinde B.B.'yi sokakta yakaladıktan sonra feci şekilde dövdü. B.B. kaçarken, olay ayrıca polise bildirildi.

B.B.'nin Karşıya Mahallesi'ndeki Sakarya Parkı'nda oturduğu ihbarı üzerine harekete geçen Kepez İlçe Emniyeti Asayiş Büro Amirliği ekipleri, evli ve 3 çocuk babası B.B'yi yakaladı. B.B., sorgulanmak üzere Asayiş Büro Amirliği'ne getirildi. Psikolojisi bozulan L.A. ise hastanede tedavi altına alındı.

Bülent TATOĞULLARI/ANTALYA, (DHA)

Foto: B.B'nin polisler arasında fotosu

===

'Kütüphane ihalesi' savunması

ANTALYA Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nde mükerrerlik açısından İhale Kanunu'na aykırı olduğu öne sürülen 1.1 milyon liralık ihale sonucu iki yıl önceki imalatlara dokunulmayacağı ve kütüphanenin çok büyük bir tadilattan geçeceğini söyledi. Kültür ve Turizm İl Müdürü İbrahim Acar, Antalya Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nde 2010 yılında gerçekleştirilen yaklaşık 40 bin liralık bina kaplama, sıhhi tesisat, boya, lavabo, su boruları, tuvaletler gibi işleri içeren imalatları da içine alan 2 Mayıs 2013 Perşembe günkü 1.1 milyon liralık ihaleyle ilgili açıklama yaptı.

Acar, binanın bakım ve onarım işlerini içeren yeni ihale kapsamındaki imalatlar arasında iki yıl önce yapılan alanların da bulunması nedeniyle 40 bin liranın çöpe gitmeyeceğini söyledi. Söz konusu bu imalatlara yeni ihale kapsamında dokunulmayacağını belirten Acar, Antalya Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce yapılan ihaleyle Antalya'nın tek kütüphanesi olan Tekelioğlu İl Halk Kütüphanesi'nde çok büyük tadilat gerçekleşeceğini söyledi. Görsel ve işlev açıdan kütüphanenin konseptinin değişeceğini belirten Acar, konferans ve okuma salonlarının büyütülmesi, çocuk oyun alanı, ders çalışma salonu, gibi birçok işlemi içereceğini ve fiyatın abartılı olduğu yönündeki iddiaların doğru olmadığını dile getirdi.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

Foto: İbrahim Acar

===

Anneler gününe özel fuar

'ANNELER Günü' öncesi, Antalya'da annelere özel fuar açıldı. Merkezi Ankara'da bulunan Rem Fuarcılık tarafından organize edilen Anneler Günü El Sanatları Yöresel Ürünler ve Hediyelik Eşya Fuarı, 13 Mayıs tarihine kadar açık kalacak. Yurt içi ve yurt dışından 125 firmanın katıldığı fuarda hediyelik eşya, yöresel ürünler, takı, ev dekorasyonu eşyaları gibi birçok ürün satışa sunuldu.

Hindistan, Senegal, Pakistan'dan da 8 ayrı firma katıldı. Tanzanya, Güney Afrika, Kenya, Tayland, Çin, Özbekistan, Türkmenistan ve İranlı firmalar ürünleriyle fuarda yer aldı. İlk gün çok sayıda davetlinin gezdiği fuarda satış da yapıldı. Özellikle Senegal firmalarının hediyelik eşya stantları ilgi çekti. Yurt içinden fuara katılan firmalar ürünlerini tanıtma imkanı yakaladı.

İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)

Foto: Fuardan fotolar

05 MAYIS PAZAR SABİTLERİ

========================

HAVA DURUMU

-----------

ANTALYA : 23/31 (ÇOK BULUTLU)

BURDUR : 12/26 (ÇOK BULUTLU)

ISPARTA : 09/24 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)

ALANYA : 20/29 (PARÇALI BULUTLU)

KEMER : 17/30 (PARÇALI BULUTLU)

AFYONKARAHİSAR : 11/23 (GÖKGÜRÜLTÜLÜ SAĞANAK YAĞIŞLI)

MANAVGAT : 18/32 (PARÇALI BULUTLU)

KUMLUCA : 16/31 (PARÇALI BULUTLU)

BUCAK : 13/28 (PARÇALI BULUTLU)

EĞİRDİR : 12/25 (PARÇALI BULUTLU)

SANDIKLI : 05/25 (PARÇALI BULUTLU)

FETHİYE : 18/33 (PARÇALI BULUTLU)

NAMAZ VAKİTLERİ

---------------

İMSAK GÜNEŞ ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI

ANTALYA : 04.19 05.52 13.01 16.46 19.58 21.23

AFYONKARAHİSAR: 04.12 05.49 13.02 16.49 20.02 21.31

BURDUR : 04.17 05.52 13.03 16.48 20.01 21.28

ISPARTA : 04.16 05.51 13.02 16.47 20.00 21.27

ALANYA : 04.15 05.47 12.56 16.40 19.52 21.17

KEMER : 04.20 05.53 13.02 16.46 19.58 21.23

KUMLUCA : 04.22 05.55 13.03 16.47 19.58 21.23

FETHİYE : 04.26 05.59 13.07 16.52 20.04 21.28

NÖBETÇİ ECZANELER

-----------------

ANTALYA

-------

ASLANEGE Özel Meydan Polikliniği yanı 311 58 00

DERMAN Zafer Mah. Mithatpaşa Cad. No: 114/A 346 61 85

ERÇİN Kültür Mah. 3821 Sk. Erçin Apt. 227 44 18

GÜLCE Yeşilırmak Cad. 2443 Sk. 325 05 61

ITIR Abdi İpekçi Cad. No: 72/D 345 13 10

KIRCAMİ Şirinyalı Mah. 1515 Sk. 317 04 44

SUN Altınkum Mah. 19. Cad. 228 64 87

TOLA Fener Mah. Sedir Rest. yanı 323 40 23

TÜRKER K.Karabekir Cad. 74/2 237 99 02

AFYONKARAHİSAR

--------------

EFE SSK İl Müdürlüğü yanı No: 31 213 93 40

ELİF Ticaret ve Sanayi Odası altı 215 99 47

ERTUNÇ Eski Göğüs Hastanesi karşısı 214 55 97

ISPARTA

-------

AKKENT Hızırbey Mah. 1509 Sk. No: 22/1 232 63 63

EGE İskender Mah. Aksu Cad. No: 42/B 223 14 11

GÖRGÜLÜ Davraz Mah. 3943 Sk. No: 13 223 39 59

BURDUR

------

SAĞLIK Şehit Ersan Cad. Cemre Sit. No: B/36 233 43 11

ALANYA

------

ARIKAN Hayat Hastanesi karşısı 513 53 52

ŞİRİN Başkent Üniv. Hastanesi yanı 513 14 16

KEMER

-----

AYVAZ Akdeniz Cad. 8/C 814 38 91

MANAVGAT

--------

ÇOLAK 2 Nolu Sağlık Ocağı karşısı 742 88 02

SORGUN Hastane Cad. 746 12 35

FETHİYE

-------

AKARCA Akarca Mah. 613 45 58

GÖKÇE Atatürk Cad. 614 16 75 - Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Yerel Antalya Bürosu'nun Bölge Haberleri (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement