Erdoğan-Putin Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Erdoğan-Putin Ortak Basın Toplantısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Münbiç sürecinde de bildiğiniz gibi şu anda orada Türkiye-Rusya olarak koalisyon güçleriyle bir iş birliği yapalım istiyoruz.

10.03.2017 21:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Münbiç sürecinde de bildiğiniz gibi şu anda orada Türkiye-Rusya olarak koalisyon güçleriyle bir iş birliği yapalım istiyoruz. Bu iş birliğiyle beraber Münbiç halkının oraya yerleşmesini sağlayalım. Yani terör örgütlerinin oraları işgali değil, kendi halkının oralara yerleşmesi en büyük arzumuzdur. Bundan sonra asıl hedef Rakka. Rakka biliyorsunuz DEAŞ'ın en büyük örgütlendiği yerdir ve elimizdeki rakamlara göre 3 bin civarında DEAŞ'lının oralarda olduğu, bize istihbaratın verdiği bilgilerdir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı'nda gerçekleştirdikleri baş başa görüşme, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi toplantısı ve anlaşma imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda bir gazetecinin "Suriye konusunda özellikle genelkurmay başkanlarının Antalya'da bir araya gelmesinden sonra bugün burada nasıl bir değerlendirmede bulundunuz? Türkiye özellikle PYD konusunda hassasiyetini her alanda dile getiriyor, bu konuda operasyonlar Münbiç ve Rakka bağlamında ve istihbarat paylaşımı hangi kapsamda olacak?" sorusu üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de atılan adımlarda askeri her türlü işbirliğini yaptığını dile getirdi.

Bu konuda genelkurmay başkanları, dışişleri bakanları ve istihbarat örgütlerinin yoğun bir işbirliği bulunduğunu belirten Erdoğan, "Bu arada insani yardım konusunda da yine bu işbirliğimizi devam ettirmenin çok çok isabetli olacağı kararlılığındayız. Bunu da bugün yine aramızda karara bağladık, çünkü bu olay artık terörü de aşmış bir vaziyette, terör örgütleriyle yaptığımız mücadele başta DEAŞ olmak üzere PYD, YPG, FETÖ, Nusra aklınıza hangisi gelirse hepsiyle mücadele kararlılığı içerisinde olmaya mecburuz, çünkü bütün o bölgede yaşayan insanların huzurundan bizler yöneticiler, siyasetçiler olarak sorumluyuz. Bunun bilinci içerisinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Büyükçekmece'deki helikopter kazasına da değinerek, "İstanbulumuzda bugün Eczacıbaşı'na ait helikopterin maalesef Büyükçekmece bölgesindeki bir kuleye çarpmak suretiyle içindeki 2 pilot ile 5 yolcu, 4 tanesi Rus, 3 tanesi Türk olmak üzere rahmetli oldular. Bunu burada ifade ederek ailelerine başsağlığı diliyorum. Rusya'daki ve bütün ailelerin acılarını bu vesileyle paylaşmak istiyorum. Sayın başkana ve heyete de bu taziyemizi iletmiş durumdayız." ifadelerini kullandı.

Suriye'nin ve Irak'ın toprak ve siyasi bütünlüğünün korunmasıyla ilgili soru üzerine de Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Her iki ülkenin toprak bütünlüğü bizim temel hedefimizdir. Buraların parçalanmasına gerçekten tahammülümüz yoktur." dedi.

Türkiye'nin her iki ülkeyle de geniş bir tarihi derinliğe sahip bağları bulunduğunu aktaran Erdoğan, Türkiye'nin yaklaşık 3 milyon Suriyeli ile 300 bin Iraklıya ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Şu ana kadar yaptığımız harcamalar 25 milyar doları aşmış vaziyette. Bunları yeterli bulmuyoruz, zira bu insanlar sürekli tehdit altında." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, Astana süreciyle bir ateşkes sürecine girildiğini ve Halep'te çok büyük bir göç hadisesinin yaşandığını, Türkiye'nin Rusya'nın işbirliğiyle Halep'ten bu insanların İdlib'e çıkarılmasını sağladığını da anlattı. İdlib'te aynı tehlikenin zaman zaman sürüyor olmasının kendilerini düşündürdüğünü belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bunun olmasını arzu etmiyoruz ama tek dileğimiz, arzumuz, gerek Cerablus'ta, gerek El-Rai'de, gerek Dabık da gerekse El-bab'daki Suriyeli oraların sahibi olan vatandaşların yerleşmesi yeni bir sürecin başlaması demektir." açıklamasında bulundu.

Erdoğan, "Şimdi Münbiç süreci var, Münbiç sürecinde de bildiğiniz gibi şu anda orada özellikle Türkiye Rusya olarak koalisyon güçleriyle bir işbirliği yapalım istiyoruz, bu işbirliğiyle beraber Münbiç'te de Münbiç halkının oraya yerleşmesini sağlayalım, yani terör örgütlerinin oraları işgalinden değil kendi halkının oralara yerleşmesi en büyük arzumuzdur. Tabii bundan sonra asıl hedef Rakka, Rakka biliyorsunuz DEAŞ'ın en büyük örgütlendiği yerdir. Elimizdeki rakamlara göre, 3 bin civarında DEAŞ'lının oralarda olduğu, bizlere istihbaratın verdiği bilgilerdir." şeklinde konuştu.

Erdoğan, "Irak'ta da koalisyon güçleriyle DEAŞ'a karşı, başta Musul olmak üzere yoğun bir çalışma devam etmekte. Ama her geçen gün orada DEAŞ gücünü kaybetmektedir ve Musul halkı da Musul'a yerleşmektedir." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Telafer'de ise Türkmenlerin de bulunduğunu, Telafer'in bu noktada ciddi manada Haşdi Şabi'nin tehdidi altındayken, şu anda bu tehditten bir ölçüde kurtulmuş vaziyette olduğunu anlattı.

Sincar'dan da PKK terör örgütünün yavaş yavaş temizlendiğini ifade eden Erdoğan, "Böylece terör örgütlerinden oraları temizleyip kendi halkını, kendi insanını yeniden oralara yerleştirmek en büyük hedefimizdir." dedi.

Görüşmelerde güvenlik konusunun da ele alındığı belirten Erdoğan, bu kapsamda Türkiye'ye gelecek Rus turistlerin güvenliğine ilişkin bir soruya da şu yanıtı verdi:

"Özellikle Sayın Başkana çok çok teşekkür ediyorum, gerek Türk işadamlarının, müteahhitlerinin Rusya'da aynen eski heyecanlarıyla işe başlama noktasında önlerinin açılacağına dair vermiş oldukları müjde sebebiyle bunu içeride kendileriyle paylaştık, gerekse turizm noktasında tabii ki Rusya'dan olsun dünyanın neresinden gelirse gelsin, her turist bizim için kendi vatandaşımızın can güvenliği neyse onların can güvenliği de bizim için odur. Onun için de bütün güvenlik güçlerimiz de her türlü tedbiri almak suretiyle gelen turistlerimizi ülkemizde en iyi şekilde halkımızın da o üstün misafirperverlik anlayışıyla ağırlamak bizim zaten karakterimizdir. Bunu her zaman yaparız, yapmaya da zaten mecburuz, kaldı ki son dönemlerde Rusya neredeyse turizmde bizim birinci sıraya çıkan özellikle Rusya halkıydı, temenni ediyorum ki yeniden bu ivmeyi yakalarız ve misafirperverliğimizi kendilerine tekrar güvenli bir şekilde göstermeye devam ederiz."

AA ile TASS haber ajansı arasında işbirliği anlaşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısı öncesinde Putin tarafından onuruna verilen yemeğe katıldı.

Toplantıda, Erdoğan ve Putin'in açıklamaları öncesinde iki ülke arasında 8 anlaşma imzalandı.

Buna göre "Ticari, Ekonomik, Bilimsel, Teknik ve Kültürel İşbirliğine ilişkin 2017-2020 Orta Vadeli Program, Diplomatik Personelin Yetiştirilmesi ve Enformasyon Paylaşımı Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı, 2019 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonunda karşılıklı Kültür ve Turizm Yılının Düzenlenmesine İlişkin Deklarasyon, Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı ile Rusya Federasyonu Başsavcılığı arasında İşbirliği Protokolü, Türk Patent ve Marka kurumu ile Rusya Federasyonu Fikri Mülkiyet Federal Servisi Arasında Mutabakat Zaptı, Rus Türk Yatırım Fonunun Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı, Türkiye Cumhuriyeti Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı ile Opora Rossii Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Tüm Rusya Sivil Toplum Kuruluşu Arasında Mutabakat Zaptı, Anadolu Ajansı ile TASS Haber Ajansı Arasında İşbirliği Anlaşması" imzalandı.

Ortak basın toplantısına, Genelkurmay Başkanı?? Orgeneral Hulusi Akar??, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı ????Nihat Zeybekci???, ???Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ???Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı? Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı??? Nabi Avcı, ???????? Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da katıldı.

Öte yandan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Fatih Şahin???, Türk-Rus Toplumsal Forumu Eşbaşkanı Ahmet Berat Conkar, Dostluk Grubu Başkanı Recai Berber, Antalya Milletvekili Gökçen Özdoğan Enç, Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar, MHP Manisa Milletvekili Erkan Akçay, ??MHP Bursa Milletvekili İsmet Büyükataman da hazır bulundu.

Erdoğan, Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ortak basın toplantısı sonrasında Meçhul Asker Anıtı'na çelenk bıraktı. Burada kahraman şehirlerin isimlerinin yazılı olduğu anıtın önüne geçen Erdoğan, Meçhul Asker Anıtı'na doğru ilerledi. Bir dakikalık sembolik saygı duruşu yapıldıktan sonra bando İstiklal Marşı çaldı.

(Bitti)

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan-Putin Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement