Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi - AFYONKARAHİSAR / AMASYA / - Son Dakika
Güncel

Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi - AFYONKARAHİSAR / AMASYA /

Mısır\'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi - AFYONKARAHİSAR / AMASYA /

Afyonkarahisar'da, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu üyeleri, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etmek için yürüyüş düzenlendi.

12.04.2014 20:24

Afyonkarahisar'da, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Platformu üyeleri, Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesini protesto etmek için yürüyüş düzenlendi. Bazı platform üyeleri, kefeni temsilen beyaz örtüye sarılarak yürüdü.

İmaret Camisi bahçesinde toplanan grup, buradan Anıtpark'a kadar ellerinde dövizlerle slogan atarak yürüdü.

Anıtpark önünde platform adına açıklama yapan Anadolu Gençlik Derneği (AGD) Afyonkarahisar Şube Başkanı Mevlüt Üyümez, Mısır'da halkın yüzde 52 oyunu alarak cumhurbaşkanı seçilen Muhammed Mursi'nin, 3 Temmuz darbesine kadar geçen süreçte dikta döneminin fiili ve hukuki kalıntılarıyla boğuştuğunu söyledi.

Mursi'nin, Mısır'ı özgürlük, demokrasi ve kendi değerleriyle buluşturma adına verdiği bu büyük mücadelenin ardından dikta rejiminden miras kalan askeri ve yargı bürokrasisinin müdahalesine maruz kaldığını vurgulayan Üyümez, şöyle devam etti:

"Bugün anlaşılmıştır ki başta ABD olmak üzere demokrasi, insan hakları ve özgürlük pazarlamacılarının sessiz kalarak da desteklediği bu kirli tezgah, siyonist işgalci İsrail'in güvenliğinin sağlanması, Mısır'dan Filistin'e açılan özgürlük tünellerinin ve refah kapılarının kapatılması, Arap sokağını saran demokrasi ve özgürleşme ateşinin söndürülmesi, elinde kandan, zihninde vahşetten başka bir şey olmayan Suriye diktatörünün ve Baas rejiminin desteklenmesi için kurgulandı ve uygulandı. Mısır'ı yangın yerine döndüren, çocuk kadın, yaşlı demeden insanı hedef alan vahşet uygulamalarını rutinleştiren Sisi darbesi, sadece Mısır'ı ve Mısırlı kardeşlerimizi değil bütün İslam coğrafyasını ve Müslüman toplumları cezalandırmanın yeni miladı olarak kurgulanmıştır."

Üyümez, haksızlıklara, vahşete, çocukların ve kadınların katline, özgürlük isteyenlere, "demokrasi" diyenlere, İslami hassasiyeti bulunanlara ölüm hediye edilmesine karşı sessiz ve duyarsız kalmanın, dilsiz şeytanlığı kabul etmek olduğunu anlattı.

Demokrasiye darbe suçuna, her an yeni insanlık suçlarının eklendiğine ve idam kararları verildiğine dikkati çeken Üyümez, "Bu karar, darbecilerin talimatını makyajlama işlevi gören insanlığın hukuk birikimini ve bu birikimin eseri evrensel hukuk normlarını ayaklar altına alıyor. Kendileri de biliyor ki bu karar hukuk normlarıyla hiçbir şekilde örtüşmemektedir ve darbeye karşı direnci kırmaya yönelik siyasi ve sinsi bir karardır. Evrensel hukuk ölçütlerine, insanlık kriterlerine, İslami hükümlere her yönüyle aykırı olan bu karar uygulanır ve infaz edilirse insanlık tarihi büyük bir kare lekeye daha sahip olacaktır" diye konuştu.

Platform üyeleri daha sonra Anıtpark önüne kurdukları iki darağacını yere devirdi. Dua eden grup, daha sonra dağıldı.

-AMASYA

- Amasya'da sivil toplum örgütlerine mensup çok sayıda kişi, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararını basın açıklaması ve sloganlar atarak protesto etti

AMASYA Amasya'da sivil toplum örgütlerine mensup çok sayıda kişi, Mısır'da 528 kişi hakkında verilen idam kararını basın açıklamasıyla protesto etti.

Atatürk Anıtı'nın bulunduğu Yavuz Selim Meydanı'nda toplanan yaklaşık 700 kişi, pankartlar açarak Mısır hükumeti aleyhine bir süre slogan attı.

Grup adına basın açıklaması yapan İsa Çolaker, cunta ve sahte mahkemelerin iğrenç bir tiyatro sahnesi ile Mısır'ın özgün insanlarını yargılayarak katletmek istediğini söyledi.

Mısır'da darbeyi ret ve meşruiyete destek için darbe karşıtı gösteri yapan 528 kişiye idam cezası veren iradeyi kınadıklarını belirten Çolaker, Rabia direnişini Rabbimize olan kulluğumuzun gereği, kendi direnişimiz olarak görüyoruz. Vicdanını kaybetmemiş tüm insanları, bu vahşeti durdurmak üzere harekete geçmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.

Sık sık darbe aleyhine sloganların atıldığı protesto gösterilerinde, İhvan liderlerinden Muhammed El Bilteci'nin Mısır'da darbe karşıtı eylemler sırasında keskin nişancılar tarafından öldürülen kızı Esma'ya yazdığı mektubun 6. sınıf öğrencisi Hüseyin Melih Benli tarafından seslendirilişi sırasında duygulu anlar yaşandıı.

Protestoya Merzifon'dan gelerek takılan Yusuf ve Şennur Doğdu çiftinin üçüzleri ilgi odağı oldu.

-ZONGULDAK

- Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye idam cezası verilmesi, Zonguldak'ta protesto edildi

ZONGULDAK Mısır'da darbe karşıtı 528 kişiye "şiddete teşvik" suçlamasıyla idam cezası verilmesi, Zonguldak'ta protesto edildi.

Darbe karşıtı yazılar ve Mursi'nin resminin bulunduğu dövizleri taşıyan Zonguldak Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Platformu üyeleri, Madenci Anıtı önünde slogan atıp valilik önüne kadar yürüdü.

Burada dua eden yaklaşık 750 kişilik grup, sembolik darağaçlarını devirerek verilen idam cezalarına tepki gösterdi.

Grup adına açıklama yapan platform üyesi Emre Amir, idam kararı verilen 528 kişinin tek suçunun, o gün seçilmiş hükümete karşı yapılan darbeyi protesto etmek için Adeviyye Meydanı'nda bulunmak olduğunu söyledi.

Zonguldak Sivil Toplum Örgütleri Dayanışma Platformu olarak Mısır'da alınan kararı protesto edip idam cezası verilen masum 528 kişiye sahip çıkmak istediklerini belirten Amir, şöyle konuştu:

"Onlar sanıyorlar ki biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki, biz sussak tarih susmayacak, tarih sussa hakikat susmayacak. Onlar sanıyorlar ki bizden kurtulsalar mesele kalmayacak. Halbuki, bizden kurtulsalar, vicdan azabından tarihin azabından kurtulamayacaklar. Mısır' yaşanılan sürecin daha da kötüye gitmemesi için bu idam kararlarının mutlaka durdurulması gerekir. Ülkemizdeki tepkiler uluslararası platformlara taşınmalıdır. İnsan hak ve özgürlükleri konusunda uluslararası tüm kuruluşlar, bu idam kararlarına en sert tepkiyi göstermelidirler. Uluslararası toplum, Mısır'ın gayrimeşru yönetimine baskı yapmalıdır. Özellikle İslam ülkeleri bu kararla ilgili net bir diplomasi izlemelidirler. Göstermelik açıklamalarla ve cılız tepkilerle netice alın aşikardır. Hakkı üstün tutan bir anlayışla yeni bir dünya kurulmadığı müddetçe, bu zulümler engellenemeyecektir. Hepimizin üzerine düşen, zalimlerin karşısında ve mazlumların yanında yer alışımızda sahici olmaktır."

Grup, bir süre daha slogan attıktan sonra dağıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mısır'da 528 kişinin idama mahkum edilmesi - AFYONKARAHİSAR / AMASYA / - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement