Irak Cumhurbaşkanı Masum: "Uluslararası toplumu IŞİD'e müdahaleye çağırıyoruz" - - Son Dakika
Politika

Irak Cumhurbaşkanı Masum: "Uluslararası toplumu IŞİD'e müdahaleye çağırıyoruz" -

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, uluslararası toplumu IŞİD'le mücadele için Irak'a havadan müdahale etmeye çağırdı.

15.09.2014 13:23

Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum, uluslararası toplumu IŞİD'le mücadele için Irak'a havadan müdahale etmeye çağırdı.

Masum, Paris'te düzenlenen "Irak'ta Barış ve Güvenlik Konferansı"nın açılışında konuştu. Cumhurbaşkanı Masum, Irak'ın tarihinin en korkunç terörist grubuyla karşı karşıya kaldığını dile getirdi.

IŞİD'in kadın çocuk demeden kendisi gibi düşünmeyen herkese işkence yaptığını ve öldürdüğünü söyleyen Masum, bölgede Hristiyan azınlık da dahil Şiilerin, Sünnilerin ve Türkmenlerin hedef haline geldiğini ve insanlık suçu işlendiğini kaydetti.

Masum, IŞİD'in kilise ve ibadethanelere saldırdığının ve aşırıcılıkla savaşmaya ihtiyaçları olduğunun altını çizerek, "Uluslararası toplumu IŞİD'e karşı Irak'a havadan müdahaleye çağırıyoruz" dedi.

Irak Cumhurbaşkanı, başta Türkiye olmak üzere Irak'a insani yardım ve lojistik konusunda destek olan ülkelere teşekkür etti.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ise güvenlik zirvesinin tek amacının Iraklı yetkililere büyük bir tehdit olan IŞİD ile mücadelede gerekli desteği vermek olduğunu söyledi.

Gazetecilere ve sivillere yönelik büyük katliamlar yapan IŞİD'in dini azınlıkları da hedef aldığını vurgulayan Hollande, tehdidin küresel bir hal aldığını, dolayısıyla cevabın da küresel seviyede olması gerektiğini belirtti. Hollande, "Kaybedecek vakit yok. Bölge öncelikle insani yardıma muhtaç. Kadın ve çocukların daha fazla mağdur olmaması için olağanüstü çaba gösterilmeli" diye konuştu.

Irak'a askeri yardımın da gerekli olduğunu dile getiren Hollande, Fransa olarak bölgeye gerekli malzemeleri gönderdiklerini belirtti. ABD'nin de IŞİD'in faaliyetleri konusunda tepki gösterdiğini hatırlatan Hollande, örgütün Suriye'ye yerleştiğini ve bütün dünyayı tehdit eder seviyeye geldiğine işaret etti.

Avrupa'dan savaşmak için bölgeye gidenlere değinen Hollande, gençlerin kandırılmasını engelleyerek cihat yanlısı oluşumlara izin vermemek gerektiğini söyledi.

Terör tehdidine karşı siyasi olarak cevap vermenin şart olduğunu vurgulayan Hollande, Suriye'de demokratik muhalif kuvvetlere ve Lübnan'a destek vereceklerini belirtti. Hollande, "2 milyondan fazla mülteciyi kabul eden Lübnan'ı bölgesinde güvenliği sağlaması için desteklemeliyiz" ifadesini kullandı.

Paris'teki konferansta IŞİD'in mali kaynaklarının kurutulması, sınır güvenliği ve Irak'ta IŞİD saldırıları nedeniyle yerlerinden olanlara yapılacak insani yardımın da gündeme gelmesi bekleniyor. Cidde toplantısının ardından Irak konusunda düzenlenen ikinci toplantı olan konferansın Irak konusundaki yaklaşım hakkında belirleyici rol oynaması bekleniyor.

Konferansa ev sahibi Fransa'nın yanı sıra ABD, Almanya, Birlemiş Arap Emirlikleri, Danimarka, Türkiye, Hollanda, Irak, İngiltere, İspanya, İtalya, Kanada, Katar, Kuveyt, Lübnan, Mısır, Norveç, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Oman, Bahreyn, Japonya, Ürdün, Arap Birliği, AB ve BM temsilcileri katılıyor. Toplantıda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil ediyor.

IŞİD Fransa Irak Terörle Mücadele Suriye Lübnan Güvenlik konferansı Fuad Masum

Muhabir: Fatma Esma Arslan, Onur Usta

Yayınlayan: Tuğrul Çam

Irak Cumhurbaşkanı Masum: "Uluslararası toplumu IŞİD\'e müdahaleye çağırıyoruz" -
Kaynak: AA

Son Dakika Politika Irak Cumhurbaşkanı Masum: 'Uluslararası toplumu IŞİD'e müdahaleye çağırıyoruz' - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement