8. Kepez Belediyesi Yağlı Güreşleri - Son Dakika
Spor

8. Kepez Belediyesi Yağlı Güreşleri

8. Kepez Belediyesi Yağlı Güreşleri

Antalya'da Kepez Belediyesi tarafından düzenlenen 8.Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde 38 başpehlivan, Türkiye Güreş Federasyonu'nun aldığı kararları protesto etmek için güreşmedi.

15.04.2012 16:32

Antalya'da Kepez Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Geleneksel Yağlı Pehlivan Güreşleri'nde 38 başpehlivan, Türkiye Güreş Federasyonu'nun aldığı kararları protesto etmek için güreşmedi.

Kırkpınar Başpehlivanı Ali Gürbüz ile Hasan Tuna, Osman Aynur, Ali Gökçen, Mehmet Yeşil Yeşil, İbrahim Çoraman, Bekir Seçil, Sermest Bulut, Hüseyin Demir, Serhat Görkmen, Enver Erişli, Salih Dorum'un da bulunduğu 60'ı başpehlivan ile 650 güreşçinin katıldığı ve Kepez Belediyesi Hasan Doğan Stadyumu'nda gerçekleştirilen güreş müsabakasına devam edildi.

Müsabaka kapsamında 38 başpehlivan alana çıktı, ancak Türkiye Güreş Federasyonu'nun aldığı kararları protesto etmek için güreşmeyerek alandan ayrıldılar. Seyirciler de başpehlivanların bu davranışına tepki gösterdi.

Kırkpınar eski başpehlivanı Recep Kara, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye Güreş Federasyonu'nun son dönemde aldığı kararlara tepkilerini göstermek amacıyla böyle bir protesto gerçekleştirdiklerini söyledi.

Güreş Federasyonu'nun güreşçilerin görüşünü almadan yeni bir kural çıkardığını anlatan Kara, "Burada piyasalarda yapılan güreşlerde puan toplamak suretiyle belli sayıdaki başpehlivanın güreşlere katılması planlanıyor. Bizim tepkimiz buna" dedi.

Kırkpınar güreşlerinin olimpik bir spor değil, geleneksel bir spor olduğunu vurgulayan Kara, şunları söyledi:

"Bu geleneksel sporun yapısıyla oynarsanız, Federasyon 'biz yaptık oldu' mantığıyla kural koymaya kalkarsa, bu iş biter. Burası er meydanı. İsteyen çayıra çıkar güreşir, buna kimse engel olamaz. Sınırlama konulamaz. Başpehlivan olarak bizim görüşümüz alınmadı. Böyle olunca ilk güreşlerde protestomuzu gerçekleştirdik ve alana soyunmadan çıktık. Bizim seyirciyle bir problemimiz yok. Seyircilerden özür diliyorum ama bu şekilde olmasını istemezdik. İnşallah sesimizi duyarlar. Yönetmelikten başpehlivan olarak hiçbirimizin haberi yok. Bize danışılmıyor, görüşümüz alınmıyor. Kendi kafalarına göre değişiklik yaptılar, karar aldılar biz de bunu protesto ettik."

-Karaosmanoğlu: "Protestoya anlam veremedik"-

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreşten Sorumlu Asbaşkanı Mehmet Akif Karaosmanoğlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada, yapılan protestoya bir anlam veremediklerini söyledi.

Yağlı güreş tarihinde ilk defa yeni bir düzenlemeye gidildiğini anlatan Karaosmanoğlu, güreşçiler arasında puanlama sistemi uygulaması getirildiğini söyledi.

Amacın güreşlerin daha kaliteli hale getirilmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Karaosmanoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Piyasalarda yapılan bütün güreşlerde birinciden sonuncuya doğru bir puan sıralaması olacak. Kırkpınar'a kadar olan güreşlerde ilk 40'a kalan Kırkpınar'da güreşecek. Amacımız güreşi canlandırmak, kalitesini yükseltmek, standardını yükseltmek. Her yıl yeni güreş organizasyonları oluyor. Son zamanlarda yağlı güreşlerin seyircisinde bir azalma oldu. Amacımız organizasyon ve seyirci sayısını yükseltmek. Bir yanlış anlaşılma söz konusu. Bunun da bir hafta içinde çözüleceğini sanıyorum."

Yeni kural ile ilgili yönetmeliğin Federasyonun sitesinde yayınlandığını dile getiren Karaosmanoğlu, herkesin bu uygulamadan haberdar olduğunu bildirdi.

Organizasyon Komitesi Başkanı ve Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü de güreşçilerin aldığı karara tepki gösterdi. Tütüncü "Başpehlivanların Federasyonun aldığı kararı protesto ederek alana çıkmaması bizi derinden üzmüştür. Tepki bize olmasa bile, er meydanına çıkmaları gerekiyordu. Katılan güreşçilere teşekkür ediyorum. Halkımız güzel bir güreş izlemek amacıyla geldi. Ancak bu tepki nedeniyle keyifli bir güreş izleyemediler" dedi.

Güreşleri, Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, AK Parti Antalya Milletvekilleri Mevlüt Çavuşoğlu, Menderes Türel, Hüseyin Samani, Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreşten Sorumlu Asbaşkanı Mehmet Akif Karaosmanoğlu, Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ile çok sayıda güreşsever izledi.

2 ton sıvı yağın kullanıldığı güreşlerde, izleyicilere 10 bin adet kumanya dağıtıldı.

Güreşler başpehlivanlık karşılaşmalarıyla devam ediyor.

- ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Spor 8. Kepez Belediyesi Yağlı Güreşleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement