Mezitli UMEP'e Hazırlanıyor - Son Dakika
Yerel

Mezitli UMEP'e Hazırlanıyor

Mezitli UMEP\'e Hazırlanıyor

Mezitli Kaymakamlığı SYDV 4 senedir Balkan ülkelerindeki gençlere yönelik uyguladığı Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi'nin 5'ncisine hazırlanıyor.

16.07.2013 11:25  Güncelleme: 11:27

Mersin'in merkez ilçe Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) 4 senedir Balkan ülkelerindeki gençlere yönelik uyguladığı Uygulamalı Mesleki Eğitim Projesi'nin (UMEP) 5'ncisine hazırlanıyor.

Proje kapsamında 2009 yılından beri gençler Mezitli'de konakladı ve kendi mesleklerinde ya da öğrenmek istedikleri iş kollarında ustaların yanında staj yaptılar. İlkini 2009 yılında 35 Kosovalı öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen Mezitli SYDV, bu yıl 5'nciye hazırlanıyor. Bu güne kadar Kosova, Makedonya, Bosna-Hersek, Sırbistan ve Karadağ'dan gençleri getiren SYDV, bu yıl projenin yapılması durumunda Kuzey Irak, Ermenistan, Azerbaycan, Batı Tırakya ve Kırım'dan da gençleri getirmeyi planlıyor.

Proje ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mezitli Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, Vakfın imkanları ile 2009'da sadece 35 gence yaz aylarında mesleki staj imkanı vermek için başlatılan projenin 2010 yılından itibaren Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yardımlarıyla Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın (TİKA) destekleri sayesinde Kosovalı gençlere mahsus olmaktan çıktığına dikkat çekerek, "Proje 2012 yılında 5 ülkeden 65 gencin yararlanacağı bir hale dönüştü. Projenin birincil amacı gençlerin mesleki bilgilerini artırmak. Kendi ülkelerinde meslek okullarında bilgi depolayan gençler, bir ay boyunca Mezitli'de Türk ustaların ve işverenlerin yanında teorik bilgilerini pratiğe geçirme imkanına kavuşuyorlar. Bazen de ülkelerindeki işyerlerinde ekipman veya tecrübe eksikliğinden göremedikleri mesleki uygulama ve yöntemleri Mezitli'de görerek, dokunarak, deneyerek öğreniyorlar. 18-32 yaş grubundaki gençlerin bazıları ülkelerinde halihazırda iş sahibi. Zaten çalışan bu gençler ya işlerini kurmak ya da kendi ustaları yanında çeşitli sebeplerle öğrenemedikleri mesleki incelikleri, işin püf noktalarını, pratik yönlerini Türkiye'de öğrenmek imkanına sahip oluyorlar" dedi.

"BU ÜLKELERDE BİRÇOK ETNİK KÖKENLİ İNSAN YAŞIYOR"

Yugoslavya'nın parçalanmasının ardından ortaya çıkan bu ülkelerin her birinin içinde onlarca etnik kökenli insanın yaşadığını ifade eden Kıcıroğlu, "Mesela 2,5 milyonluk Kosova bayrağındaki 6 yıldız altı topluluğa işaret ediyor. Diğer ülkelerde de böyle etnik azınlıklar var. Bu ülkeler iç savaş ve parçalanma ile kurulduğundan etnik grupların hala birbiriyle güven sorunları var. Herkes gücü ve bilgiyi kendi etnik grubuna, kendi ailesine saklıyor. Gençler mesleki bilgileri elde etmede güçlük yaşıyorlar. Gençler okulda aldıkları teorik bilgiyi atölyede, fabrikada, işletmede, mağazada, mutfakta pratiğe dökemedikleri için meslek öğrenmede hayati önemde olan tecrübe eksikliği yaşıyorlar" diye konuştu.

"UMEP'E İLK BAŞLARKEN GENÇLER ÜZERİNDEKİ İÇ SAVAŞIN TRAVMASINI SİLMEK İSTEDİK"

UMEP'e ilk başlarken gençler üzerindeki iç savaşın travmasını silmek istediklerinin altını çizen Kıcıroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca Türkçe konuşanların dil bilgisini artırmak ve Türkiye'yi tanıyıp sevmelerini sağlamak gibi gayelerle kolları sıvamıştık. Yıllar geçtikçe Türkiye'de geçen 30 günlük stajın ve staj sonunda bunu belgeleyen sertifikanın gençler için adeta ikinci bir diploma haline geldiğini gördük. 30 günlük bir projede mesleğin bütün inceliklerini öğrettiğimizi iddia etmiyoruz. Bu mümkün de değil. Temel olarak yaptığımız iş, gencin mesleki bilgi ve becerisini ilerletmek. Kendi ülkesinde yaşayamadığı mesleki deneyimi Türkiye'de yaşatmak. 30 günlük staj sonunda her gruptaki gençlerin gözlerindeki parıltı, keşke bir yıl sonra da aynı projeye katılma fırsatı verseniz temennileri projenin başarılı olduğunu gösteriyor. Projeden her genç bir defa yararlanabiliyor. Mersinli esnaf ve ustalara ilgilerinden dolayı minnettarız."

"PROJEYE SAYESİNDE GENÇLER ARASINDAKİ 'KARA KEDİ'LERİ KOVUYORUZ"

Yugoslavya'nın bölünmesinden ortaya çıkan ülkelerdeki Türk nüfusa yönelik başlatılan UMEP'e artık sadece Türklerin ve Müslümanların katılmadığının vurgusunu yapan Kıcıroğlu, "Hristiyanlar, Arnavutlar, Makedonlar, Goralılar, Romlar, Sırplar ve Boşnaklar da katılıyor. Bundan onlar da memnun, biz de memnunuz. Onlar memnun, çünkü aralarına savaş yıllarından giren 'kara kedi'leri bu proje sayesinde kovuyoruz, hatta karanlığı ışıkla boğuyoruz. Büyük bir aksilik olmazsa UMEP'ni bu yıl 15 Ağustos-15 Eylül tarihleri arasında 10 ülkeden 100 gençle gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Eğer TİKA dışında projeye ilgili makamlardan parasal destek bulabilirsek Balkanlar'dan beş ülke yanında Kuzey Irak, Azerbaycan, Ermenistan, Kırım ve Yunanistan'dan genç katılımcılar ile UMEP programı yapmak en büyük hayalimiz" şeklinde konuştu. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mezitli UMEP'e Hazırlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement