Türkiye'de Sulama Durumu, Önemi ve Potansiyeli Semineri - Son Dakika
Yerel

Türkiye'de Sulama Durumu, Önemi ve Potansiyeli Semineri

Türkiye\'de Sulama Durumu, Önemi ve Potansiyeli Semineri

’Türkiye’de sulama, durumu, önemi ve potansiyeli’ semineri Elazığ’da 14 ilin katılımı ile yapıldı.

09.02.2015 11:29

'Türkiye'de sulama, durumu, önemi ve potansiyeli' semineri Elazığ'da 14 ilin katılımı ile yapıldı.

Kalkınma Bakanlığı DAP Bölge Kalkına İdaresi Başkanlığı tarafından Elazığ'da Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi konferans salonunda 'Türkiye'de sulama, durumu, önemi ve potansiyeli' semineri yapıldı. Seminere konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarımsal yapılar ve sulama bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Ersoy Yıldırım katıldı. Elazığ, Bingöl, Hakkari, Ardahan, Iğdır, Kars, Van, Bitlis, Erzurum, Muş, Erzincan, Tunceli, Malatya ve Erzurum'dan çok sayıda katılımcının yer aldığı eğitim seminerinde sulamanın durumu, önemi ve potansiyeli detayları ile anlatıldı.

Seminerde konuşan Prof. Dr. Yıldırım, "Biz geçmiş bilgilerimizi hatırlamaya, bunları topluma yararlı hale getirecek bilgileri edinmek için bir aradayız. Nerede yaşadığımızı önemli, nasıl baktığımız önemli. Bir arazimiz yoksa sulu veya kuru tarım yapmıyorsak tarımdan manav ve kasaptaki fiyatları bilecek kadar tarımcı olabiliriz. Ama o süreç oraya gelene kadar ne oldu bilmeyiz. Bunu toplumun çoğunluğu düşünmüyor. Ülke olarak 2023'te 8,5 milyon hektar sulama alanını basınçlı sulama sistemine geçirmeyi hedefleyen politika var. Bu Türkiye'deki su kaynakları projeleri açısından en önemli ve radikal kararlardan bir tanesidir" dedi.

Devletin bu sistemi yapmasıyla ne olacağına da değinen Prof. Dr. Yıldırım, "1987 toprak, sudan köy hizmetlerine geçiş süreci Türkiye gölet yapıyor. Bir yere gölet yapmak o alanı sulamaya açmak tarlayı devletin sulaması gibi bir hedef ve o yıl konuşulan yağmurlamaya geçmektir. 2000 yılına kadar bu süreç ağır aksak yürüdü. Bugün Konya Ovası'ndaki çiftçilerin büyük bir çoğunluğu yağmurlama, damla ve mekanize yağmurlama sistemini Türkiye'de en iyi kullanan yöredir. Sulama sektörünün yüzde 70'i Konya'daki sanayide üretiliyor. Ülkemizin sulama ekipmanlarının yüzde 99'u yerli üretimdir. Bu teknoloji dünyanın bir çok ülkenin ilerisindedir. Ülkemiz açısından sevindiren nokta artık bizler mühendis olarak şu malzeme yok diyemiyoruz" şeklinde konuştu.

Seminer, Cuma gününe kadar devam edecek. - ELAZIĞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Türkiye'de Sulama Durumu, Önemi ve Potansiyeli Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement