Fransa, farklı milletlerden oluşan 100 kişilik ilk grubu Sudan'dan tahliye etti - Son Dakika
3.Sayfa

Fransa, farklı milletlerden oluşan 100 kişilik ilk grubu Sudan'dan tahliye etti

Fransa, farklı milletlerden oluşan 100 kişilik ilk grubu Sudan\'dan tahliye etti

Fransa Sudan'dan çok sayıda milletten yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

23.04.2023 19:49  Güncelleme: 20:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fransa Sudan'dan çok sayıda milletten yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiğini bildirdi.

Sudan'daki çatışmalar sürerken, tahliyeler devam ediyor. Fransa Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "karmaşık" bir kurtarma operasyonunun ardından Sudan'dan çok sayıda milletten yaklaşık 100 kişinin tahliye edildiği bildirildi. İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir Fransız yetkili, 100 kişilik ikinci bir grubun ise bu akşam Cibuti'ye doğru yola çıkmasının beklendiğini aktararak, tahliye edilmek isteyenlerin başkent Hartum çevresindeki çatışmaların arasından geçmesi gerektiğini ifade etti.

Hollandalı ilk grup Sudan'dan tahliye edildi

Hollanda Dışişleri Bakanı Wopke Hoekstra yaptığı açıklamada, Hollanda vatandaşlarından oluşan ilk grubun Sudan'dan tahliye edildiğini bildirerek, Hollandalıların Fransa, Almanya ve diğer ülkelerin yardımıyla gerçekleştirilen "çok karmaşık bir operasyon" ile Fransız uçağıyla başkent Hartum'dan ayrılmayı başardığını açıkladı.

Kaç Hollandalının tahliye edildiği hakkında detay vermeyen Hoekstra, daha büyük bir grubu ise Hollanda tarafından geçtiğimiz hafta Ürdün'e gönderilen iki askeri uçak ile bu gece tahliye etmeyi planladıklarının ifade etti.

Hollanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada, yaklaşık 150 Hollanda vatandaşının Sudan'dan tahliye talebinde bulunduğu belirtilmişti.

İrlanda da tahliye için harekete geçti

İrlanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada, İrlanda vatandaşlarının Sudan'dan tahliyesi için bir ekip gönderildiği bildirildi. Kabine toplantısının ardından yapılan açıklamada, hükümetin İrlanda vatandaşlarının ve bakmakla yükümlü oldukları kişilerin Sudan'dan tahliye sürecine yardımcı olmak amacıyla bir Acil Durum Sivil Yardım Ekibi'nin (ECAT) bölgeye gönderilmesine onay verildiği duyuruldu. ECAT kapsamında bugün Cibuti'ye 12 kişilik savunma kuvvetleri personeli konuşlandırılacak.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Sudan'da tahminen 150 İrlanda vatandaşının bulunduğunu açıkladı.

İngiltere ve ABD de vatandaşlarını tahliye etmişti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin Hartum Büyükelçiliği'ndeki diplomatik operasyonların geçici olarak askıya alındığı belirtmiş, "ABD personeli ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler güvenli bir şekilde ülkeden tahliye edildi" demişti.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Sudan'daki diplomatların ve ailelerinin tahliyesinin tamamlandığını duyurmuş, tahliyelerin Birleşik Krallık Silahlı Kuvvetleri tarafından çok hızlı bir şekilde gerçekleştiğini belirtmişti.

Sudan'daki çatışmalar

Sudan'da 15 Nisan'da Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan liderliğindeki ordu ile konseyin başkan yardımcısı Orgeneral Mohammed Hamdan Dagalo tarafından yönetilen RSF arasında çatışmalar başlamıştı. El-Burhan, isyancılarla savaşmak için kurulan RSF'nin bağımsız bir güç olarak hareket etmesini engellemek amacıyla orduya katılması gerektiğini belirtirken, RSF'nin başındaki Dagalo ise bunun sivil bir yönetimle gerçekleştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise, 20 bin civarında kişinin komşu Çad'a geçtiği çatışmalar nedeniyle en az 413 kişinin hayatını kaybettiğini, 3 bin 551 kişinin de yaralandığını duyurmuştu. - HARTUM

Kaynak: İHA

Son Dakika 3.Sayfa Fransa, farklı milletlerden oluşan 100 kişilik ilk grubu Sudan'dan tahliye etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement