Batman Hasankeyf'te 611 Yıllık Minarenin Numaralandırılan Taşları Sökülmeye Başlandı - Son Dakika
Güncel

Batman Hasankeyf'te 611 Yıllık Minarenin Numaralandırılan Taşları Sökülmeye Başlandı

Hasankeyf'te 611 yıllık minarenin numaralandırılan taşları sökülmeye başlandıBATMAN'ın tarihi Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan Ilısu Baraj göletinin altında kalmaması için sökülerek yeni yerleşim birimine taşınması planlanan 611 yıllık Sultan Süleyman Koç minaresinin...

19.08.2018 14:25

Hasankeyf'te 611 yıllık minarenin numaralandırılan taşları sökülmeye başlandı

BATMAN'ın tarihi Hasankeyf ilçesini sular altında bırakacak olan Ilısu Baraj göletinin altında kalmaması için sökülerek yeni yerleşim birimine taşınması planlanan 611 yıllık Sultan Süleyman Koç minaresinin numaralandırılan tayşlarının sökümüne başlandı. Hasankeyf'in yeni yerleşim biriminde yapımı süren 710 konutun ise Eylül ayının sonunda tamamlanacağı belirtildi.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde yapımı süren Ilısu Barajı ve Hidroelektrik Santralleri projesi kapsamında tarihi eserlerin sular altında kalmaması için Devlet Su İşleri'nce yapıların taşınması için çalışmalar sürüyor. Tarihi Zeynel Bey türbesi kümbeti ile Artuklu Hamamı'nın taşınması ardından şimdi de 1407 yılında yapılan Sultan Süleyman Koç minaresinin taşları numaralandırılarak sökülmeye başlandı. İnşaat firmasının taşıma işini üstlendiği tarihi minarenin 1 metrelik bölümünde taşlara numaralandırıldıktan sonra taşınmasına start verildi. Numaralandırılan taşlar Hasankeyf'te müzenin bulunduğu Arkeoparkın yapıldığı alana götürülüyor. Eyyubi Sultanı Süleyman tarafından yapılan minarenin doğusunda yer alan türbede 1432 yılında ölen Sultan Süleyman'ın da mezarı bulunuyor. Taşınacak 3'üncü eser olan Sultan Süleyman Koç minaresinin ardından Hasankeyf girişindeki İmam Abdullah Zaviyesi'nde de taşıma çalışmalarının altyapısına başlanıldı. Ayrıca, Hasankeyf'in yeni yerleşim biriminin dışında oluşturulan mezarlık bölümüne İmam Abdullah Zaviyesi çevresindeki eski mezarlıkların bir bölümü de taşındı.

KONUTLAR DA SONA GELİNDİ

Öte yandan, sular altında kalacak olan yerdeki evler için de yeni yerleşim biriminde yapımı süren 710 konutta sona doğru gelindiği belirtildi. Geçen yılın Mart ayında yapımına başlanan 710 konutun Eylül ayının sonunda bitmesi hedefleniyor. Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, ilçe sakinlerinin konutların bir an önce bitmesini beklediğini belirterek, 'Konutlar biter bitmez ilçenin tümü yeni yerleşim birimine taşınmış olacak. Konutların kura çekiminin de Eylül'ün ilk haftasında yapılmasını bekliyoruz dedi.

Yeni yerleşim biriminde bekar gençlere 47 yeni konut yapılırken, esnaflar için de 45 yeni iş yerinin yapımına başlanıldı. Ayrıca, sıcak havalara rağmen yerli ve yabancı turistlerin ilçeye ziyareti de devam ediyor.

Batman Hasankeyf\'te 611 Yıllık Minarenin Numaralandırılan Taşları Sökülmeye Başlandı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Batman Hasankeyf'te 611 Yıllık Minarenin Numaralandırılan Taşları Sökülmeye Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement