Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cerrattepe’de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, “Ruhsat yer üstü madenciliği yapmayacak, yer altı madenciliği yapacak.

14.07.2015 14:41

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Cerrattepe'de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak, "Ruhsat yer üstü madenciliği yapmayacak, yer altı madenciliği yapacak. Biz ne madenimizden vazgeçmemiz lazım, ne de çevremizden vazgeçmemiz lazım. Biz oradaki madeni çıkartmamız gerekiyor" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) Başkanı Eda Ersoy ve beraberindeki heyeti kabul etti. Bakan Yıldız, kabulde basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. İran ile BM Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ve Almanya (P5+1) arasında yürütülen nükleer müzakerelerde anlaşmaya varılmasına ilişkin Yıldız, "İran'a uygulanacak yaptırımlar ve nükleerle ilgili kısıtlamalar bölge açısından son derece olumlu olacaktır. İran önemli bir kabiliyettir, önemli bir rezervdir. O ülkenin kabiliyetlerinin gerek öncelikle bölge daha sonra da dünya içeriğine sunmak dünyadaki petrol fiyatları açısından da son derece önemli olacaktır. Ben orada yatırıma dönüşmeyen birçok kalem biliyorum. Özellikle batılı ülkelerin yaptıklarıyla onlar kısıtlanmıştı. Bunların da önü açılmış olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüşün iç piyasaya yansıma ihtimaliyle ilgili olarak, "Dünyadaki petrol fiyatlarıyla alakalı gerek Yunanistan'daki gerek Avrupa Birliği'nde gerekse Çin'in büyüme rakamlarıyla alakalı konularda daha konservatif daha tutucu bir yapıya girdi petrol piyasası. Yaklaşık 93-94 milyon varili üretim, tüketimin artmasıyla beraber artmadı. Tüketimle dünyadaki büyüme hızı son derece vasat ve yüzde 1'ler civarında. O yüzden dünyanın genel büyüme rakamları petrol fiyatlarını etkileyen ana kalemdir. Dünya tüketiminde çok ciddi artış olmadı. Şu anda 56 dolar bantlar seviyesinde. 13 Ocak'ta içinde bulunduğumuz yılda 46 dolarlara kadar düşmüştü. Biz şu anda bulunduğumuz ortama göre 65 dolara göre, Türkiye'nin 13 milyar dolar enerji kalemlerine daha az ödeme yapacağını söyleyebilirim. Bu Türkiye'nin cari açığı açısından da son derece olumlu bir konudur. Bu fiyatların her birisi vatandaşımıza da sanayicimize de birebir yansıyor" dedi.

"ALINAN TÜM TEDBİRLERE RAĞMEN 'MADEN ÇIKARTILMASINI İSTEMİYORUZ' DEMEK DOĞRU DEĞİL"

Artvin Cerrattepe'de yaşanan bölge halkının maden çıkartma faaliyetlerine karşı direnişiyle ilgili olarak Bakan Yıldız, "Maden İşleri Genel Müdürlüğümüzün yaptığı ihale bir firmada kaldı. Ben gittim orayı bizatihi gezdim, gördüm. Tabi doğa güzellikleri çok iyi olan bir yerimiz. Ama biz her zaman söylüyoruz enerji projeleri çevreye rağmen değil, çevreyle beraber yapılan projeler. Biz orada bir ruhsat verdik. Ruhsat yer üstü madenciliği yapmayacak, yer altı madenciliği yapacak. Biz ne madenimizden vazgeçmemiz lazım, ne de çevremizden vazgeçmemiz lazım. Biz oradaki madeni çıkartmamız gerekiyor. O maden Türkiye'nin ithal ettiği kaynaklardan bir tanesini ihraç etmeye, kendi ihtiyaçlarımızı karşılamaya dönük bir çalışmadır. Çıkartılan cevher orada işlenmeyecek. Murgul'dan Samsun'a taşınacak gerek teleferikle gerekse kamyonla beraber. O madenciliğin içinde herhangi kimyasal yapı bulunmayacak. 8 tane açılan araştırma kuyularıyla beraber yer altı su seviyeleri ve yer altındaki suyun kalitesi her zaman kontrol edilecek. Bunun taahhüdünü Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı olarak biz veriyoruz. Alınan tüm bu tedbirlere rağmen 'Biz burada maden çıkartılmasını istemiyoruz' demek doğru yaklaşım değildir."

"CERRATTEPE'DE ALDIĞIM BİLGİ 560 CİVARINDA AĞAÇTAN BAHSEDİYORUZ"

Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:

"Ben özellikle sordum 'Kaç ağaç kesilecek' diye. Daha üst tarafından KAFKASÖR tesisleri vardır. Orada binlerce ağaç kesildi. Orada insanların yararlanması adına. Kötü mü oldu? Aslında kötü de olmadı. O ne kadar makulse maden işleri o kadar makuldür hatta daha fazladır. Orada kesilen ağaç sayısıyla mukayese edilemeyecek kadar azdır. Ben Cerrattepe'de iyi niyetle masum bir çevrecilikle karşı çıkanları istisna tutuyorum, ama onun haricinde manipülatif ve spekülatif davrananlar var. Biz onların sözleriyle oradaki yatırımı bırakmamız söz konusu olamaz. Türkiye'nin varlıklarını, Türkiye'nin değerlerini o arkadaşların bizler kadar düşündükleri kanaatinde değiliz. Oradaki maden çıkartılmalı ama aynı zamanda çevre hassasiyetleri de dikkate alınmalı. Cevher çıkartılmasıyla oluşan boşluklar tekrar doldurulacak. Cerrattepe'de aldığım bilgi 560 civarında ağaçtan bahsediyoruz. Ama bunların daha fazlası başka mahale dikilecek. Yeşil azalmayacak, ağaç azalmayacak. Gönül istiyor ki hiçbir ağaç kesmeden işlem yapalım. Ama madenin yerini seçme hakkı bize ait değil. Maden nerede oluşmuşsa biz orada o madeni buluyoruz. Oradaki ağaç sayısının 5-10 katını firma başka alanlarda telafi edecek."

TÜRK AKIMI HAKKINDA GELİŞMELER

'Türk Akımı' konusunda yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Yıldız, "Rusya Federasyonuyla yapılan Türk Akımı'nda bir boru hattıyla alakalı yapılacak çalışmalar için sıcak baktığımızı ve iki liderin Sayın Putin ve Sayın Cumhurbaşkanımızın 13 Haziran'da Bakü'de yaptığı toplantıda karar verdik. Biz liderlerimizin verdiği karar doğrultusunda Rusya Federasyonu'nun istemiş oldukları fizibilite çalışması iznini o seyahat dönüşüne hemen verdik. Bundan sonra hükümetler arasındaki anlaşmayla ilgili taslak görüşmeleri var. Bu taslak görüşmeleri için karşılıklı evraklarımızı sunduk. Trakya'da kurulacak şirketin ortaklığını ilgilendiren bir husus. IGA taslaklarında mutabık kalmadığımız hususlar var. Bunun en önemli kalemi Türkiye'nin yalnızca 'Türk Akımı' projesinde bir transit ülke olmasına değil, aynı zamanda bir enerji merkezi olmasına sıcak bakıyoruz. Rusya'nın farklı bir teklifle geldiğini görüyoruz. Bunun üzerinde çalışılması lazım. Her iki ülkeninde çıkarlarını oluşturacak yapıyı hep birlikte kurmamız lazım. Biraz daha zamana ihtiyaç var gibi görüyorum" diye konuştu.

"PARALEL YAPININ EN ÖNEMLİ KAYNAĞI OLAN DERSHANELER, VAKIF HİZMETİ YAPIYORLARSA BEDELSİZ OLARAK YAPSINLAR"

Anayasa Mahkemesi'nin dershanelerin kapatılmasıyla ilgili kararı hakkında Yıldız, "Açıkçası çok düşündürücü buldum ve üzüldüğümü söylemem lazım. Orada bir siyasi karar vardır ve milli iradenin bir kararı vardır. O karar varlıklı insanların çocuklarını dershaneye ve Türkiye'nin olumlu şartlarında bir noktaya götürdüğü söylenebilir. Yüzde 5'leri 10'ları düşünürsek bununla alakalı çok farklı şeyler söylenebilir. Ama biz yüzde 5-10'u değil, Türkiye'nin tamamını düşünmek zorundayız. Eğer bu dershaneler, açıkça da söylemem lazım, paralel yapının en önemli kaynağı olan dershaneler, vakıf hizmeti yapıyorlarsa bedelsiz olarak yapsınlar. Fakir fukara çocuklarını bu manada ücretsiz okutsunlar. O yüzden ben bu kararın Türkiye'deki eğitim sistemiyle ilgili yalnızca sınav sistemine odaklanmış, test üzerine geliştirilen yapıyı doğru bulmuyorum. Bunun adı eğitim değil. Bu kanunu düzenlerken bizim çıkış noktalarımız her çocuğumuzun eşit şartlardan faydalanmasıydı. Gerekçeli karar alınmadan bu kararın hangi gerekçelerle alındığını ben anlamakta zorluk çekiyorum. Bunu da doğru bulmuyorum. Türkiye'de eğitim sistemi doğru bir mecraya oturtulmak istenmişti. Bunun ben telafi edileceğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, ASİAD'ı kabulüne ilişkin olarak, "Ticari Kentler Zirvesi'ni düzenleyecek olan ASİAD'ın bu manada büyüyen, gelişen, ilerleyen Türkiye'nin estetiğini de oluşturmak açısından son derece önemi var. STK'ların Sivil Toplum Örgütleri'nin bu ülkenin idaresine olan iradeyi vereceği bilgiler, yapacağı görüşmeler toplantılarla doğru bir şekilde yönlendireceğine inanan insanlardan bir tanesiyiz. Elektrik dağıtım hizmetlerinde şehirlerin imar planlarının değişmesiyle oluşan bir kısım trafo yerleri içinde kendileriyle çalışacağımızı bu vesileyle söylüyorum" diye konuştu.

ASİAD Başkanı Ersoy, "Enerji Bakanımıza görüşlerimizi, katkılarımızı sunmaktan çok memnunuz. Bizim için bu anlamda önemli bir gün. Kısa zamanda planladığımız sosyal sorumluluk projelerimizle ilgili bilgi verdik. Yakında yapacağımız 'Ticari Kentler Zirvesi'ne kendisinin ve bakanlığımızın da davetini gerçekleştirdik. Hizmete ASİAD ailesi olarak hazır olduğumuzu söylemek için buraya geldik" dedi. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement