İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika
Güncel

İran ile Nükleer Müzakereler

AB, New York'ta 5+1 ülkeleri ile İran arasında hafta boyunca devam eden görüşmelerde önemli bir ilerleme sağlanamadığını bildirdi AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Sözcüsü Mann: "Taraflar arasında çözülmesi gereken büyük farklılıklar halen geçerliliğini koruyor.

27.09.2014 17:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İran'ın nükleer programına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'nın New York'ta hafta boyunca İran'la sürdürdükleri müzakerelerde önemli bir ilerleme sağlanamadığı kaydedildi.

AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton'ın Sözcüsü Michael Mann, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, tarafların planlandığı gibi Ashton başkanlığında 9 gün boyunca bir araya geldiklerini kaydetti.

Müzakerelerin tarafların diplomatik çözüme bağlılığını ortaya koyduğunu ve bu süreçte üzerinde çalışılması gereken bazı fikirlerin ortaya konulduğunu vurgulayan Mann, "Taraflar arasında çözülmesi gereken büyük farklılıklar halen geçerliliğini koruyor. Bu konuda 24 Kasım'a kadar kapsamlı bir çözüm bulunması için 5+1 ülkeleri ve AB, diplomatik çabalarını sürdürecek" ifadelerini kullandı.

New York'ta BM Genel Kurulu genel görüşmeleri sırasında gerçekleştirilen müzakereler kapsamında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, AB yetkilisi Ashton ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif bir araya gelerek konuyu değerlendirmişti.

Tarafların tekrar ne zaman ve nerede buluşacaklarına ilişkinse açıklama yapılmadı.

İran'la 5+1 temsilcileri arasında geçen yıl gerçekleşen görüşmelerde uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlaması öngörülmüştü. Tarafların, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de vardığı geçici anlaşmayla yaptırımlar hafifletilmiş ve kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz'a kadar yapılması öngörülmüştü. Defalarca bir araya gelen taraflar, geçici anlaşmanın 24 Kasım'a uzatılmasını kararlaştırmıştı. - New York

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İran ile Nükleer Müzakereler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement