Ortadoğu Barış Süreci - Son Dakika
Güncel

Ortadoğu Barış Süreci

BİRLEŞMİŞ Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ortadoğu barış sürecindeki tıkanıklığı aşmak için Ortadoğu Dörtlüsü'nün (BM, Rusya, ABD, AB) genişletilerek yeni bir uluslararası yapı kurulmasını önerdi.

29.06.2015 22:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BİRLEŞMİŞ Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, ortadoğu barış sürecindeki tıkanıklığı aşmak için Ortadoğu Dörtlüsü'nün (BM, Rusya, ABD, AB) genişletilerek yeni bir uluslararası yapı kurulmasını önerdi.

Fabius, iklim değişikliği toplantıları için bulunduğu BM'de İsrail- Filistin sorununun çözümü ve İran'ın nükleer müzakerelerine ilişkin gazetecilere açıklama yaptı.

Ortadoğu barış görüşmelerindeki tıkanıklığın önemli riskler barındırdığını kaydeden Fabius, radikal örgütlerin bu sorunu terör eylemleri için bahane olarak kullanabileceği uyarısı yaptı.

Radikal terör örgütlerinin bu soruna müdahil olmasının hem bölge hem de tüm dünya için büyük sorun olacağını ifade eden Fabius, "Tüm radikal gruplar, özellikle Gazze'de çözümsüzlüğü eylemlerine bahane olarak kullanabilir" dedi.

Diplomatik çözüm çabalarına yeniden imkan sağlamak için Ortadoğu Dörtlüsü'nün genişletilmesi önerisini de dile getiren Fabius, "Ortadoğu Dörtlüsü genişletilebilir. Arap ülkeleri ve sorunun çözümüne ilgi duyan diğer taraflar bu yapıya eklenebilir" diye konuştu.

"BMGK kararı araçtır"

Fabius, sorunun çözümü için taslağını hazırladıkları BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını bölgedeki muhataplarıyla görüştüğünü, Filistin tarafının sıcak karşılamasına karşın İsrail'in olumsuz baktığını kaydederek, "BMGK kararı bir araçtır, sorunu tek başına çözmez" dedi.

Tasarının ne zaman sunulacağına ilişkin temkinli konuşan Fabius, önceliğin müzakerelere dönülmesi olduğunu, tasarının zamanlamasının daha sonra düşünülebileceğini söyledi.

Fabius, İran ile nükleer müzakerelere ilişkin sorular üzerine de, 30 Haziran tarihinin aşılacağını ancak yeni bir tarihi sınırlama belirlememe konusunda da anlaştıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ortadoğu Barış Süreci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement