Türk Kızılayı Iraklı Sığınmacıların Umudu Oldu - Son Dakika
Güncel

Türk Kızılayı Iraklı Sığınmacıların Umudu Oldu

Türk Kızılayı, Irak'ta çatışmaların başladığı 2014 haziran ayından bu yana insani yardımlarıyla yaraları sarıyor.

19.07.2015 14:47

Türk Kızılayı, Irak'ta çatışmaların başladığı 2014 haziran ayından bu yana insani yardımlarıyla yaraları sarıyor.

Türk Kızılayı, DAEŞ terörü nedeniyle 3 milyon insanın evinden olduğu Irak'a 300 tır yardım malzemesi gönderdi. Türkiye'nin Irak'a yönelik toplam yardımı ise bin tırı geçti.

Erbil'de lojistik merkezi bulunan Kızılay ekibi, ülkenin hemen hemen her bölgesinde insani yardım çalışmaları yürüttü. Irak'ta binlerce kilometre yol kat eden Kızılay ekibi, Şii ve Sünni Araplar ile Türkmen ve Kürtlerin yaşadıkları bölgelere ulaştı. Başta çadır kamplar olmak üzere, aç ve açıkta kalan, gidecek yeri olmayan, inşaatlarda barınmaya çalışan savaş mağduru binlerce sığınmacıya ulaşan Kızılay ekibi, destekleriyle Irak'ta yaşanacak büyük bir insani dramın önüne geçti.

AA muhabirine konuşan Türk Kızılayı Irak Yardımları Sorumlusu Şafak Lostar, "Yaklaşık 13 aydır Irak'ın güneyinden kuzeyine kadar yardım faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Türk Kızılayı'nın öz kaynakları, sivil toplum kuruluşları, belediyelerimiz ve hayırsever vatandaşlarımızdan temin edilen 300 tırlık yardımı bölgeye ulaştırdık" dedi.

Yardımların Irak'taki lojistik merkezde hazırlanarak güneyde Kerbela, Necef, Hile ve Kut; kuzeyde Erbil, Duhok, Zaho, Kerkük ve Süleymaniye bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını aktaran Lostar, "Şimdiye kadar en az 50 merkeze insani yardım götürdük. Türk Kızılayı'nın bölgeye sevk ettiği yardımların toplam değeri 6 milyon dolardır" diye konuştu.

-"Ramazan ayında 5 bin aileye ulaştık"

Lostar, yardımların daha ziyade gıda ağırlıklı olduğunu belirterek, "İhtiyaç neredeyse oraya ulaşmaya çalıştık. Güney, kuzey, doğu ve batı her tarafa gittik. 5 bin aileye insani yardım ulaştırdık. Türk Kızılayı olarak bundan sonra da aynı hassasiyetle insani yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Irak'taki güvenlik sıkıntısına dikkati çeken Lostar, şöyle konuştu:

"Güvenlikle ilgili bazı riskler var. Bu nedenle en önemli zorluk güvenliktir. Erbil'in batısındaki sınır hattında tehlike var. Şu ana kadar canımızı yakacak bir sıkıntıyla karşılaşmadık. İstediğimiz her noktaya ulaştık. Buradaki sivil toplum kuruluşları ile Irak Kızılayı da bize destek sağladı."

-"Yüzlerinde bir umut ve sevinç beliriyor"

İlk olarak evlerinden olmuş insanlara ulaştıklarını anlatan Şafak Lostar, "Sığınmacılar, bizi gördüklerinde bakışları çok farklı oluyor. Yüzlerinde bir umut ve sevinç beliriyor. Bunda şüphesiz ki tarihten gelen bağlarımızın etkisi var. Akrabalık bağlarımız bu ilgide belirleyici oluyor" dedi.

-Sığınmacıların dağınıklığı sorunu

Sığınmacıların coğrafyaya dağılması nedeniyle herkese ulaşmada sıkıntı yaşandığını dile getiren Lostar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Buradaki en büyük ve çözülemeyen problem, ihtiyaç sahibi insanları bir çatı altında toplayamamaktır. Ulaşılamayan yerler olabilir. Çünkü bunun koordinesi düzgün yapılamadı. Bu sorun güneyde de kuzeyde de yaşanıyor. Bu bir eksiklik. Biz mümkün olduğu kadar her bölgeye gitmeye çalışıyoruz. Ancak irtibat kopukluğundan ulaşamadığımız insanlar mutlaka vardır. Irak'ta en başta çözülmesi gereken bir koordinasyon sorunu var. Bölgedeki tüm aktörlerin bir araya gelip soruna birlikte bir çözüm bulması gerekiyor."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Türk Kızılayı Iraklı Sığınmacıların Umudu Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement