İYTE'nin ev sahipliğinde Urla'da başlayan uluslararası yazılım ölçümü konferansına yaklaşık 50 bilim insanı ve sektör temsilcisi katılıyor. 25 Eylül'e kadar sürecek etkinlikte ISO standartları, yapay zekanın yazılıma etkileri ve kuantum bilişimde ölçüm ele alınacak.
Bayburt'ta köy okulu öğrencileri, üniversite iş birliğiyle düzenlenen projede yapay zeka, robotik ve kimya gibi atölyelere katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Kahraman'ın da izlediği program, teknik gezilerin ardından sona erdi.
Muş'un Kurtik Dağı'nda yürütülen 3 yıllık arazi çalışmaları sonucunda keşfedilen Fritillaria damlana adlı yeni bitki türü bilim dünyasına kazandırıldı. Dünyada yalnızca bu dağda, 2 bin 550 metre ve üzeri rakımlarda yetişen türle Türkiye'deki Fritillaria sayısı 63'e yükseldi.
İzmir Demokrasi Üniversitesi, Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında Konak'ta "Gazze'de üniversite olmak" söyleşisi düzenledi. Söyleşide Gazzeli öğrenci Mohammed Badri, yıkılan altyapı ve kütüphaneler nedeniyle eğitimin çadır sınıflarda ya da çevrim içi sürdürülmeye çalışıldığını anlattı.
Antalya'da 41 ülkeden katılımla toplanan 21. Adli Tıp Günleri Kongresi'nde ana tema 'Dünyada Bağımlılık ve Bilirkişilik' olarak belirlendi. Kongre Sekreteri Prof. Dr. Adem Karbuz, Türkiye'nin adli tıp birikimini uluslararası bilim dünyasıyla paylaşmayı amaçladıklarını söyledi.
TÜBİTAK 4009 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında İzmir'de kabul edilen iki projeden biri olan 'Köyümde Şenlik Var: Yerelden Evrensele Bilim Köprüsü' etkinliği, Ödemiş Şehit Er Kamil Alkan İlkokulu'nda düzenlendi.
Bilim kurgu filmlerindeki sahneler bu kez beyaz perdede değil, ABD'nin San Francisco kentinde gerçek oldu. Sosyal medya fenomeni Frankie LaPenna, yaklaşık 1,8 metre boyundaki insansı robotla kafeste karşı karşıya geldi. İnsansı robot düzenlenen gösteri maçında savurduğu sert yumruk ve tekmelerle LaPenna'yı kafes boyunca yerden yere vurdu.
İstanbul Tıp Fakültesinin 200. kuruluş yıl dönümü için rektörlük binasında program düzenlendi. Sağlık Bakan Yardımcısı Halim Özçevik bilimsel mirasın geleceğe taşınması gerektiğini belirtti, Rektör Prof. Dr. Osman Bülent Zülfikar 'erdemli bilim' anlayışını vurguladı.
Manisa'nın Alaşehir ilçesinde TÜBİTAK 4008 kapsamında desteklenen kapsayıcı toplum projesi ilk kez hayata geçirildi. Beş gün sürecek projede özel ihtiyaçlı öğrencilerin bilim, teknoloji, sanat ve yaşam alanlarında uygulamalı etkinliklerle becerilerini geliştirmesi hedefleniyor.
Deneyap Uygulama Sınavı, Muğla'da Fethiye başvurularıyla rekor katılımla tamamlandı. 20 Eylül 2026'da Türkiye genelinde eş zamanlı yapılan sınav iki seans halinde düzenlendi; İl Müdürlüğü gençlerin bilim ve teknoloji gelişimini desteklemeyi sürdüreceğini açıkladı.
Bilecik Pazaryeri'ndeki Kınık Köyü'nde TÜBİTAK 4009 desteğiyle 9 farklı bilim ve teknoloji atölyesi düzenlendi. Protokol üyeleri öğrenci sergilerini gezdi; projeyle köy okulu öğrencilerinin bilime erişiminin artırılması hedefleniyor.
YÖK öncülüğünde başlatılan 'Gazze için Bilim Kafe' kapsamında BARÜ'de düzenlenen etkinlikte Gazze'de yükseköğretimin geleceği konuşuldu. Akademisyenler, eğitim altyapısının yıkımına ve akademik dayanışmanın önemine dikkat çekti.
YÖK öncülüğündeki Gazze İçin Bilim Kafe kapsamında DEÜ'de düzenlenen programda Gazze'den akademisyenler çevrim içi çalışmalarını anlattı. DEÜ Rektörü Prof. Dr. Bayram Yılmaz, Gazze'deki soykırımın eğitim, bilim ve yükseköğretimde ağır sonuçlar doğurduğunu belirtti.
Safranbolu'da sanatçı Hasan Alp, merhum Aktar Derman Ali Baba'nın astım ve alerjik astıma yönelik formülünün bilimsel olarak araştırılmasını istedi. Alp, üniversitelere ve bilim insanlarına çağrı yaparak etik kurul süreçleriyle incelenmesini talep etti.
Karşıyaka'da TÜBİTAK 4007 kapsamında bir alışveriş merkezinin ev sahipliğinde düzenlenen şenliğin 3'üncüsünde 35 atölye ve stant açıldı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinasyonundaki etkinlikte öğrenciler için kodlama, robotik, yapay zeka ve el sanatları atölyeleri yapıldı.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) öncülüğünde başlatılan Bilim Kafe etkinlikleri kapsamında Karabük Üniversitesinde (KBÜ) "Herkes Bilsin Diye" temasıyla "Gazze’de Üniversite Olmak" paneli gerçekleştirildi.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisince düzenlenen "Gazze'de Öğrenci Olmak" konferansında, Filistinli öğrencilerin bombardıman altında eğitimlerini sürdürme mücadelesi anlatıldı.
Çin'in doğusundaki Zhejiang eyaletinin Hangzhou kentinde düzenlenen 9. Robotop Zirvesi ziyaretçilere kapılarını açtı. Hangzhou Gelecek Bilim ve Teknoloji Kenti'nin ev sahipliği yaptığı zirvede insansı robotlar, endüstriyel, hizmet ve tıbbi robotlar ile robotik sanayi zincirine odaklanan beş ana sergi alanı yer alıyor.
Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi (AİÇÜ) Bilim İletişimi Ofisi tarafından düzenlenen "Gazze İçin Bilim Kafe Buluşmaları" kapsamında, "Yarım Kalan Dersler, Yıkılmayan Umutlar: Gazze" başlıklı program gerçekleştirildi.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Bilim İletişimi Ofisi tarafından yapılan "Gazze’de Öğrenci Olmak" isimli programda Gazzeli öğrenci Kerem Saleh ve Gazze İslam Üniversitesi öğrencisi Nur Naim El-Baz Gazze’deki yıkıntılar arasında üniversite hayatını anlattı.
Nevşehir'de düzenlenen programın dördüncüsünde Kapadokya'daki duvar resimlerinin korunması ve araştırılmasına yönelik çalışmalar ele alındı. İtalya, Japonya, Romanya ve Türkiye'den akademisyenler ile uzmanların katıldığı programda, uluslararası bilimsel iş birliklerinin kültürel mirasın korunmasına katkı sunduğu vurgulandı.
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi (TOGÜ), bir süre önce hayatını kaybeden eski Rektör Yardımcısı ve Birlik Vakfı Tokat Şube Başkanı Prof. Dr. Ali Kasap için mevlit programı düzenledi. Gökmedrese Bilim ve Kültür Merkezi'ndeki programa TOGÜ Rektörü Prof. Dr.
- Türkiye'nin ana dilde eğitim veren ilk sivil lisesi olan okul, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e, savaş yıllarından dijital çağa uzanan köklü eğitim geleneği ve yerleşkesindeki tarihi yapılarıyla biliniyor Lisenin müdürü Ahmet Kavut: "154 yıllık köklü geçmişiyle bilim, sevgi ve hoşgörü ilkeleri doğrultusunda eğitim veren okulumuz Türkiye'nin en saygın eğitim kurumlarından birisi"
Malezya Bilim Üniversitesinden 6 öğrenci, 11. TÜRKSAT Model Uydu Yarışması finali için 8 bin kilometre yol kat ederek Aksaray'a geldi. Finalist 15 takım arasında yer alan 2 uluslararası ekipten biri olan Astral takımı, ilk 3'e girmeyi hedefliyor.
İnönü Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Bilim İletişimi koordinasyonunda "Gazze İçin Bilim Kafe" etkinlikleri kapsamında, Malatya’daki çeşitli okullarda Gazze’deki öğrencilerin eğitimlerini sürdürme mücadelesi anlatıldı.
OMÜ Bilim İletişimi Ofisi ile Uluslararası İlişkiler Birimi iş birliğinde düzenlenen "Gazze İçin Bilim Kafe" etkinliği akademisyen ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirildi. Etkinlikte Gazze'de eğitime erişim hakkının gasp edildiği vurgulanırken, bölgedeki akademik dayanışmanın güçlendirilmesi amaçlandı.
Diyarbakır'ın Bağlar ilçesindeki kırsal Gömmetaş Mahallesi'nde, TÜBİTAK destekli "O Köy Bilim Köyümüzdür" projesinin açılışı yapıldı. Proje kapsamında kırsaldaki vatandaşlara ve öğrencilere yönelik bilim, tasarım ve keşif temelli etkinlikler düzenlenecek.
Yükseköğretim Kurulunun başlattığı "Gazze için bilim kafe" etkinlikleri kapsamında Adıyaman Üniversitesi Bilim İletişim Ofisi tarafından düzenlenen program, Adıyaman Oturakçı Pazarında yoğun katılımla gerçekleştirildi.
Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Enstitüsü'nün düzenlediği "Moğollar Çağında Anadolu ve İslam Dünyası" uluslararası sempozyumu Konya'da başladı. 11 ülkeden toplam 63 bilim insanının katıldığı sempozyum yarın sona erecek.
Kastamonu Üniversitesi'nden Dr. Cihan Cılbırcıoğlu'nun Daday ilçesindeki arazi çalışmalarıyla Rusya Bilimler Akademisi iş birliğinde yeni bir akar türü keşfedildi. Antik Paflagonya bölgesine atıfla "Kunstidamaeus Oaphlagonicus" adı verilen tür, uluslararası bilim literatürüne kaydedildi.