İhsanoğlu, Kampanya Slogan ve Seçim Bildirgesini Açıkladı - Son Dakika
Politika

İhsanoğlu, Kampanya Slogan ve Seçim Bildirgesini Açıkladı

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu: (5) "Bugün Türkiye'de bu siyasi ortam varsa Haşim Kılıç beyin bu ortamın yaratılmasında çok önemli katkıları vardır.

10.07.2014 17:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, "Bugün Türkiye'de bu siyasi ortam varsa Haşim Kılıç beyin bu ortamın yaratılmasında çok önemli katkıları vardır. İfadelerine saygıyla bakıyorum aynen imzamı atıyorum. Şırf hemşehrim olduğu için değil aynı fikirde olduğum için" dedi.

İhsanoğlu, Çırağan Sarayı'nda yapılan toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Toplantıda İhsanoğlu, Anadolu Ajansı, Zaman, Milliyet, Hürriyet Daily News, Bugün, CNN Türk, Kanal D, Yurt Gazetesi ile Hollandalı bir serbest gazetecinin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, "Ekonomik istikrardan ne anlıyorsunuz acaba ve nasıl bir yol izleyeceksiniz '" sorusu üzerine, İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Şimdi şüphesiz ki ekonomiyi yürüten hükümettir. Hükümetin ilgili bakanları Başbakanın idaresi altında... Meclisten geçen programına göre ekonomik vizyonuna göre... Cumhurbaşkanının görevi nedir' Cumhurbaşkanının görevi yardımcı olmaktır. Milletin taleplerini de eğer meclisten, hükümetten gözden kaçmışsa onların dikkatine... 104. maddeye göre hem devlet reisidir hem cumhuriyetin ve milletin bütünlüğünü temsil eder, anayasanın uygulanmasını gözetir. Dördüncü bir unsur devlet kurumlarının daha ahenkli bir şekilde çalışması... İşte bu dördüncü unsurda ekonomi de dahildir. Bu seçim bir meclis seçimi değildir bir iktidar seçimi değildir. Yani vatandaşımız gidip partiye bir oy vermiyor üç aday var. Bu üç adaydan vatandaşın uygun gördüğünü seçecektir ve o cumhurbaşkanı olacaktır. Cumhurbaşkanı olduğu zaman mevcut hükümetle elbette çalışacaktır. Başka türlü olamaz ki. Bunu düşünmek biraz bizim didişme kültürümüzden doğan birşeydir. Biz didişmeyi çok sevdiğimiz için."

"Benim şahsen sayın Başbakanla çok mükemmel bir dostluğum vardır" diyen İhsanoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Belediye reisliğinden itibaren işte kendisinin söylediği sözleri de almışlar buraya. Çok güzel sözleri de vardır değişik münasebetle söylenmiş. Böyle bir meselem yoktur. Ben zaten AK Partililer'den oy alacağımı biliyorum. AK Partililer'in kurucuları arasında bana bu teklif geldiği zaman arkadaşlara danıştım dediler ki 'lütfen kabul edeniz bu memleketin öyle bir adaya ihtiyacı var' ve ben buna güveniyorum. Ben AK Parti'nin aleyhinde değilim ki böyle bir şey yok, ben AK Parti'nin adayı aleyhinde değilim. Bu demokratik seçenektir, alternatiftir. Halkın bunu seçmesi lazım, halkın karar vermesi lazım. Zaten biz diyoruz ki bu oylamada oyunuzu istediğinize veriniz ama gelecek sene parlamento seçimlerinde yine bildiğiniz partiye verin. Yani siz bu ekonomiden performanstan, bu istikrardan memnunsanız yine gidin AK Partiye veriniz. Gayet basit birşey bunda mesele görmüyorum."

- Anayasa Mahkemesi Başkanı Kılıç'ın açıklamaları

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın açıklamasını hatırlatan bir gazetecinin, "Şu an Türkiye'de yargının kin ve nefretlerin aracı olarak kullanıldığını zaman zaman düşünüyor musunuz? Bağımsız ve tarafsız yargı hakkındaki görüşünüz nedir? 17 Aralık soruşturmasının demokratik ülkelerde olduğu gibi yürütüldüğüne inanıyor musunuz?" sorusu üzerine de İhsanoğlu, şöyle konuştu:

"Haşim Kılıç beyin bu beyanatına ben imzamı atıyorum. sayın Kılıç uzun yıllar Anayasa Mahkemesi reisliği yapmıştır. İnsan hak ve hürriyetleri, siyasi haklar konusunda çok zor imtihanlarda başarılı olmuştur. Bugün Türkiye'de bu siyasi ortam varsa Haşim Kılıç beyin bu ortamın yaratılmasında çok önemli katkıları vardır. İfadelerine saygıyla bakıyorum aynen imzamı atıyorum. Sırf hemşehrim olduğu için değil aynı fikirde olduğum için."

Ekmeleddin İhsanoğlu, adli vakaların siyasileştirilmemesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Yani bir adli vaka olmuşsa, bir suçlama varsa bu suçlamanın doğru olup olmadığının ıspat edileceği yer mahkemedir. Bu sizin lehte, aleyhte ve memleketi ikiye bölüp savunanlar ve suçlayanlar... Toz duman içerisinde gerçeklerin gözden kaçmasını sağlamak bence iyi birşey değildir. Geçen hafta Fransa'da Cumhurbaşkanı Sarkozy ile ilgili Fransız adaleti sessiz derin bir soruşturma yapmış, sonunda bu halka açıklandı ve adalet mecrasına yöneldi. Eğer biz Avrupa normları diyorsak işte önümüzde güzel bir örnek. Onun için ben bu adalet sisteminin herşeye rağmen doğru karar vereceğine...Yeterki Türkiye'de Haşim Kılıç bey gibi adaletli, objektif, namuslu ve dürüst hakimler olsun."

-1915 olayları

Cumhurbaşkanı adayı İhsanoğlu, "Evrensel hukuk açısından 1915 olaylarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Yakın zaman içerisinde Türkiye Cumhuriyeti devleti taziye mesajını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"1915 tarihindeki üzücü hadiseler bizi hep üzmüştür üzmeye de devam edecek. 70'li yıllarda genç bir öğretim üyesi olarak çok iyi hatırlıyorum, Dışişleri Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı ile çok yakından ilişkilerim vardı. Bu iki bakanlıktaki faaliyetlerden haberim olduğu için meselenin ilk safhasını biliyorum. Sonra diplomatlarımız öldürüldü. Sonra devlet bunu bir vesileyle durdurabildi. Rahmetli Turgut bey zamanında bu yine bir kabardı. Daha sonra bilim adamlarını seferber ederek, tarihin doğru taraflarını yanlış taraflarını önemli gazetelerde büyük ilmi tahlillerle lobi şirketleriyle bunlar neşredildi. Amerikan kamuoyunun bu konudaki yanlış intibaları giderilmeye çalışıldı. Bu müspet bir parlayıştı. Daha sonra yine biz aynı hataları yaptık ve bugüne geldik. Hükümetin neşrettiği başsağlığı mesajı fevkalade doğrudur, yerindedir. Türkiye bu meseleyi sabırla, soğukkanlılıkla, diplomasi ve bilimin bütün kanallarını kullanarak yapmalıdır."

Hollandalı bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı olarak anayasayı değiştirmek ister misiniz? İsterseniz nasıl yapılması lazım?" sorusu üzerine ise İhsanoğlu, şunları kaydetti:

"Anayasamızın elbette değişmeye, tadil edilmeye ihtiyacı vardır. Bu 12 Eylül anayasasının birçok hükmü değişmiş olmakla beraber birtakım hükümlerinin hala geçerli olduğunu ve Türkiye'ye dar geldiğini hepimiz biliyoruz o bakımdan anayasanın tadiline evet, benim şahsi kanaatim rejimin tadiline hayır. Parlamenter sistemin değişmesine ben hayır diyorum. Bu benim şahsi görüşüm. Ama meclisteki siyasi partiler mütabık kalıp böyle bir yönteme giderlerse... Ben evet parlamenter sistemden yanayım fakat mevcut halinin de ıslah edilmesine inanıyorum, gereklidir diyorum. Yarın meclis daha farklı birşey getirirse cumhurbaşkanı bunu icra etmekle mükelleftir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Politika İhsanoğlu, Kampanya Slogan ve Seçim Bildirgesini Açıkladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement