10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika
Yerel

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü

Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Burak Gezen, gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkının ivedilikle geri verilmesiyle 10 Ocak tarihinin yeniden bir bayrama dönüşeceğini bildirdi.

09.01.2012 15:40

Çanakkale Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) Başkanı Burak Gezen, gazetecilerin ellerinden alınan yıpranma hakkının ivedilikle geri verilmesiyle 10 Ocak tarihinin yeniden bir bayrama dönüşeceğini bildirdi.

Gezen, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, basın çalışanlarının, haklarına ve özgürlüğüne sahip çıkmak amacıyla başlattıkları mücadelenin ardından 10 Ocak 1961 tarihinde çalışma koşullarına iyileştirmeler getiren 212 Sayılı Yasa'ya kavuştuğunu ve 51 yıl önce kabul edilen bu yasayla çalışma yaşamında yıpranma hakkını kazanan gazeteciler için 10 Ocak'ın bir bayrama dönüştüğünü ifade etti.

Çok zor koşullar altında görevlerini yapan basın mensuplarının, 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile hayal kırıklığı yaşadığını, bu yasa değişikliğiyle gazetecilerin yıpranma hakkı adeta

"gasp edildiği" öne süren Gezen, şunları kaydetti:

"Oysa 1961 yılından buyana gazeteciler çalıştığı her yıla karşın 3 ay yıpranma hakkı alıyor ve 20 yıl çalışmışlarsa 5 yıl erken emekli oluyorlardı. Bugün yıpranma hakkı kalktığından gazeteciler de 65 yaşından önce emekli olamıyor. Gazeteciler sürekli stres altında, hatta can güvenliği tehdidi altında günün 24 saati, haftanın 7 günü ve yılın 365 günü görev yapmakta. Meslekleri uğruna canlarını yitiren meslektaşlarımız var. Son dönemde, gazeteci kökenli bazı milletvekillerinin basın çalışanlarının yıpranma haklarının geri verilmesi için hazırladıkları yasa teklifini dikkatle takip etmekteyiz. Bugün gazeteciler bu sebeplerden dolayı 10 Ocak'ı buruk şekilde kutluyor. Ellerinden alınan yıpranma hakkının ivedilikle geri verilmesiyle birlikte 10 Ocak tarihi çalışan gazeteciler için yeniden bir bayrama dönüşecektir. Basın, demokrasinin en önemli kurumlarından birisidir ve tarih boyunca sürekli demokrasinin teminatı olmuştur. Güçlü bir demokrasi basın özgürlüğünden geçer. Basın milletin müşterek sesidir. Halk adına denetim ve kontrol görevini de üstlenir. Doğru ve tarafsız haberlerle kamuoyunu gelişmeler hakkında bilgilendirir. Bu nedenle basının özgürlüğü kesinlikle zedelenmemelidir."

- ÇANAKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement