Araban Sarımsağının Ekimine Başlandı - Son Dakika
Yerel

Araban Sarımsağının Ekimine Başlandı

Araban Sarımsağının Ekimine Başlandı

Türkiye’de kalite yönünden 1.sıraya doğru ilerleyişini sürdüren Araban sarımsağının ekimine başlandı.

10.09.2015 11:04

Türkiye'de kalite yönünden 1.sıraya doğru ilerleyişini sürdüren Araban sarımsağının ekimine başlandı.

Araban Ovası'nda sarımsak ekimi çalışmalarını yerinde inceleyen Araban Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Zeynel Güneş, "Yetiştiriciler tohumu daha önce başka yerlerden getirip ekimi yaptıkları sarımsağı son yıllarda kendi tohumunu da Araban Ovası'nda yetiştirir hale geldiler. Son dönemlerde ekim miktarı hızla artmakta olan Araban sarımsağı 2007 yılında bin dekar civarında iken 2015-2016 üretim sezonunda 5-6 bin dekar civarında ekim yapılacağı tahmin edilmektedir. Araban sarımsağı özellikle 2010 yılından sonra adını Türkiye'de duyurmaya başlamış, özellikle son yıllarda kalitesi nedeniyle yoğun bir şekilde Araban sarımsağına talep artmıştır" dedi.

Güneş, vitamin, mineral ve aminoasitler bakımından sen derece zengin olan sarımsağın, kalp krizi, beyin kanaması ve kanser riskini azalttığını belirterek, şunları söyledi:

"ABD'li uzmanlarca bin yılın önemli bitkisi olarak nitelendirilen sarımsak, doğal antibiyotik deposu olmasının yanı sıra kanser hastalığına yakalanma riskini de azaltıyor. Kurşun, civa, kadmiyum ve arsenik zehirlenmelerinde etkili tedavi sağlayan, selenyum açısından zengin olan sarımsak, bazı hastalıklara yakalanmadan önleyici etki yaptığı, sarımsağın bileşiminde sakaroz, glikoz gibi karbonhidratlar ile protein, kalsiyum, fosfor, demir ve A, B, C vitaminleri bulunuyor. "Günde bir sarımsak tutar doktoru uzak" diye özdeyişlere de konu olan sarımsak, birçok ülkede hem tatlandırıcı ve koku verici, hem de şifalı bitki olarak kullanılıyor. Asırlar boyu insanlar tarafından birçok derde deva olarak tüketilen ve İbni Sina'nın eserlerinde de yer alan sarımsak, vitamin ve mineral deposu olmasının yanı sıra damarları genişletici özelliğiyle terlemeyi arttırıyor. Sarımsak, antiseptik (mikrop kırıcı) özelliğinin dışında damar sertliği ve tıkanıklığını önlemede, tansiyon ve kolesterolü düşürmede, kanı temizlemede şifa verici bitki olarak kullanıldığı belirtilmektedir."

Araban Ovası'nda 2015-2016 yılı sarımsak ekimi yapan Mersin Sebze Hali'nde komisyonculuk işi yapan Halis Kayıkçı da, Araban sarımsağı için şunları söyledi,

"7 yıldan beri Araban Ovası'nda sarımsak üretimi yapmaktayım. Araban Ovası'ndaki tarlalarda yetişen sarımsağın kalitesi ve depolama dayanıklılığı kanıtlanmıştır. Bu yıl Araban Ovası'ndaki değişik bölgelerde 410 dönüm sarımsak ekimi yapıyorum. Kalitesi ile yurt geneli ve yurt dışında kendini kanıtlamış meşhur Araban sarımsağını yurt içinde tüm bölgelerdeki pazarlarda aranan ürün olurken yurt dışına da ihracatı yapılarak ülke ve ilçe ekonomisine katkı sağlayarak her yıl Araban ilçesi ve çevre ilçelerdeki 5-6 bin civarında tarım işçisinin ekonomisine önemli katkı sağlıyor. Geçmiş yıllarda Çin'den ithal edilen tohumluk sarımsakların yerine son yıllarda Araban Ovası'nda yetiştirdiğimiz depolama dayanıklılığı daha uzun olan sarımsakları tohumluk olarak kullanmaktayız. Araban sarımsağının üretiminin artmasıyla birlikte tohumluk sarımsakta dışa bağımlılığımız sona erdi. Araban Ovası'nda yetişen sarımsağın yeterli tanıtımının yapılması halinde tüm yurt geneli başta olmak üzere dünyanın değişik ülkelerinde meşhur Araban sarımsağı tüketilecektir. Çünkü dünyanın en kaliteli sarımsağı Araban Ovası'nda yetişiyor. Kendi yerli ürünümüz olan kalitesi ve depolama ömrünün uzunluğu ile dünyanın her ülkesinde kısa sürede pazar bulan meşhur Araban sarımsağına sahip çıkmalıyız" - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Araban Sarımsağının Ekimine Başlandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement