Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul Açıklaması

"Fosil yakıtlar konusunda fakiriz ve hidrolik noktasında da zengin değiliz. Bütün kaynaklarımızı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını da alsak, yine de enerji konusunda dışa bağımlıyız"

13.12.2014 14:02

Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, "Fosil yakıtlar konusunda fakiriz ve hidrolik noktasında da zengin değiliz. Bütün kaynaklarımızı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını da alsak, yine de enerji konusunda dışa bağımlıyız" dedi.

Tonbul, sendikalarının Zonguldak Şubesinin restoranda düzenlediği etkinlikte, Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) özelleştirileceği veya kapatılacağı konusunda kendilerine gelen bilgi olmadığını söyledi.

Kuruma ait bazı ocakların iş sağlığı ve güvenliği açısından üretiminin durdurulmasının TTK'nın kapatılacağı anlamına gelmediğini ifade eden Tonbul, şöyle konuştu:

"Soma ve Ermenek olaylarından sonra yer altı madenciliğinde ülkemizde sıkıntılı durum meydana geldi. Dolayısıyla ince eleyip sık dokumak zorundayız. Bunun için de TTK'nın iki ocağındaki eski yöntemlerden dolayı üretim durdurulmuş. Bu, kurumun topyekun kapatılacağı anlamına gelmez. Özel sektör ve rödevansçı şirketlerin sözleşmeleri uzatılmazsa buralar da kapanacak anlamına gelmez. Kömürü çıkartmamız lazım. Zonguldak taş kömürü, koklaşabilen tek kömür kaynağımızdır. Demir-çelik fabrikalarını kente yakın yapmışız. Bunun dışında atık kömürleri de termik santrallerde yakarak elektrik üretmek zorundayız çünkü elektrik enerjimizin ve ham maddesinin çoğunu dışarıdan alıyoruz. Enerji fakiri ülkeyiz. Fosil yakıtlar konusunda fakiriz ve hidrolik noktasında da zengin değiliz.

Bütün kaynaklarımızı ve yenilenebilir enerji kaynaklarını da alsak yine de enerji konusunda dışa bağımlıyız. Cari açığımızı da azaltmak için bütün kaynaklarımızı kullanmamız lazım. Türkiye'nin enerji üssü yapılması konusunda su ve kömür kaynakları önemli."

Dünyada toplu sözleşme ve iş güvencesi bulunan tek ülkenin Türkiye olduğunu anlatan Tonbul, "Memur-Sen'in üyelerine kattığı en büyük kazanç toplu sözleşme olmasıdır. Bunun kıymetini bileceğiz. Memurlar olarak henüz toplu sözleşmeye alışamadık. Bu, zaman içinde giderilecek" ifadesini kullandı. - Zonguldak

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement