Mersin Üniversitesi Özgecan'ı Unutmadı - Son Dakika
Yerel

Mersin Üniversitesi Özgecan'ı Unutmadı

Mersin Üniversitesi Özgecan\'ı Unutmadı

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ), Tarsus’ta hunharca katledilen Özgecan Aslan için anma programı düzenlendi.

23.02.2015 17:35

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ), Tarsus'ta hunharca katledilen Özgecan Aslan için anma programı düzenlendi. MEÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, kadına yönelik şiddetin engellenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Tarsus'ta geçen hafta vahşice öldürülen 20 yaşındaki üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın katledilmesine MEÜ akademik ve idari personeli de sessiz kalmadı. Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi (MERKAM) öncülüğünde bir araya gelen üniversite çalışanları, Özgecan Aslan'ın katledilmesinden duydukları üzüntüyü dile getirerek, kadın cinayetlerine tepki gösterdi. Bugün Çiftlikköy Kampüsü Cumhuriyet Alanı'nda Özgecan için bir anma programı gerçekleştirildi. Programa, MÜE Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Kaya ve Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Genel Sekreter Vedat Güngör, MERKAM Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner ile çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

Programda konuşan Rektör Çamsarı, Özgecan'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bir kız çocuğu babası olarak bu ölümün kendisini derinden yaraladığını ifade eden Çamsarı, Türkiye'de şiddetin her geçen gün arttığını, bu şiddetin daha çok kadın ve çocuklara yönelik olmasının da ayrıca üzücü olduğunu belirtti. Kadına yönelik şiddetin engellenmesi için ellerinden geleni yapacaklarını dile getiren Çamsarı, bu kapsamda MERKAM ile birlikte çalışacaklarını aktardı. Şiddetin her türlüsüne karşı olduklarını vurgulayan Çamsarı, Özgecan'a Allah'tan rahmet, ailesine başsağlığı ve sabır diledi.

"ÖZGECAN CİNAYETİ BİR KIRILMA NOKTASIDIR"

Prof. Dr. Taner de MERKAM olarak Özgecan cinayetini nefretle kınadıklarını belirtti. Günümüzde kadına yönelik şiddetin tüm hızıyla sürdüğünü kaydeden Taner, her yıl eşi, yakını, tanıdığı veya tanımadığı kişiler tarafından dövülen, yaşamını yitiren kadınların sayısının giderek arttığını söyledi. Şiddetin kaynağı olarak ataerkil kodlarla yoğrulmuş kültürü gösteren Taner, son 10 yılda kadın cinayetlerinin yüzde bin 400 arttığını, son günlerde artan kadına yönelik şiddet haberlerinin de konunun boyutunu gözler önüne serdiğini ifade etti.

Özgecan cinayetini bir kırılma noktası olarak nitelendiren Prof. Dr. Taner, bundan sonra başta hükümet olmak üzere, tüm kamu kurumlarına, üniversitelere büyük görevler düştüğünü dile getirdi. MERKAM'ın kadına yönelik şiddetle ilgili yürüttüğü çalışmalarla ilgili bilgi veren Taner, "Kadına yönelik şiddet konusunda daha çok konuşabiliriz, ancak artık sözün değil, eylemin öne çıkması gereken bir noktaya geldik. Özgecan'ı unutmayacağız, unutturmayacağız" dedi.

Psikoloji doktora öğrencisi Olcay Bozkuş ise Türk Psikologlar Derneği ve çeşitli üniversitelerin psikoloji bölümlerinin konuya dair ortaklaşa kaleme aldığı bir metni okudu. Psikoloji camiası olarak, Çağ Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi 20 yaşındaki Özgecan Aslan'ın kaybından üzüntü duyduklarını dile getiren Bozkuş, cinayet, istismar ve tecavüz haberlerine boğulduğumuz günlere yenilerinin eklendiğini, kadın olmanın bugün artık başlı başına bir cinayet sebebi haline dönüştüğüne hep birlikte tanıklık edildiğini kaydetti. Gencecik yaşında sevdiklerinden hunharca koparılan Özgecan'ın katillerini, vicdanlarında asla affetmeyeceklerini belirten Bozkuş, "Toplumun her kesiminde kadına yönelik şiddetin insan onurunu zedeleyen bir davranış, kadın cinayetlerinin bir insanlık suçu olarak addedilmesi gerekirken, kadını geri planda tutmaya, eve kapatmaya yönelik dayatmalar ne yazık ki ülkemizde artık devlet politikası haline dönüşmüştür. Kadını değersizleştiren ve aşağılayan bu yanlış politika ve söylemler, işlenen cinayetlerde ve kadına yönelik şiddette bir artışa yol açmıştır. Kadının kılık kıyafeti, iffeti, fıtratı üzerinden politik söylemler üreten, kadını namus cinayetlerine mahkum eden, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini cesaretlendiren, şiddeti, tacizi meşrulaştırmaya ve kurbanı sorumlu göstermeye yönelik tüm zihniyetleri kınıyoruz" ifadelerini kullandı. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Mersin Üniversitesi Özgecan'ı Unutmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement