Meski'den Sanayi Kuruluşlarına Teknik Destek - Son Dakika
Yerel

Meski'den Sanayi Kuruluşlarına Teknik Destek

Meski\'den Sanayi Kuruluşlarına Teknik Destek

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile işbirliğinde endüstriyel nitelikli atık su inşaatını başlatan firmalara teknik destek veriyor.

03.04.2013 16:06

Mersin Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) Genel Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi (MEÜ) ile işbirliğinde endüstriyel nitelikli atık su inşaatını başlatan firmalara teknik destek veriyor.

MESKİ Genel Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisine sanayi tesislerinden gelen muhtemel atık suların takibini yaparken, Türkiye'ye örnek bir çalışmayla da MEÜ işbirliğinde, Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği gereğince endüstriyel nitelikli atık su inşaatını başlatan firmalara teknik destek veriyor. Yönetmelikte belirtilen limit değerleri aşan sanayicilerin atık sularını tespit edip gerekli uyarıları yaparak, gerektiğinde cezai hükümler uygulayan MESKİ, aynı durumun tekrar gerçekleşmemesi konusunda da sanayici kuruluşları uyarıyor.

Mersin sahillerinden Akdeniz'e dökülen atık suların deşarjı konusunda MESKİ ve MEÜ'den teknik destek alan Targıd Tarım ve Gıda firması, yaptığı çalışmaları bir sunum eşliğinde tanıttı. Firmanın tesislerinde düzenlenen toplantıya MESKİ Genel Müdürü Kamil Ülgen, MEÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selim İnan, Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur, MESKİ yöneticileri, öğretim üyeleri, firma temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Firmanın gerçekleştirdiği projenin sunumunu Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Halil Kumbur yaptı. Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği çerçevesinde projeyi tamamladıklarını belirten Prof. Dr. Kumbur, "MESKİ Genel Müdürlüğü Kanalizasyon Şebekesine boşaltılan atık suların düzenlemeleri yapıldı. Belirlenen parametrelere geçiş için gerekli çalışmalar yüzde 90 bitmiş durumda. Targıd Fabrikası üretim prosesinden kaynaklanan atık suların arıtılabilmesi amacıyla yapılan atık su arıtma tesisi projesi fiziksel arıtma, biyolojik anaerobik arıtma, biyogaz değerlendirme (kazan) ve atık su 'polishing' (koku ve gaz giderme) proseslerinden oluşmaktadır" dedi.

Yapılmakta olan arıtma tesisi ile ilgili bilgi veren Kumbur, şunları kaydetti: "Uluslararası firma yetkililerinden brifing alındı. Yapılacak tesisin Anaerobik Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi şeklinde olmasına karar verildi ve projelendirilmesi yapılıp inşaatına başlandı. Tesiste yer alacak makine ekipmanların en son teknoloji ürünü olmasına özen gösterildi. Tesiste biyogaz üretimi yapılacak ve çamur oluşumu minimum düzeyde olacaktır. Üretilen biyogaz atık suyun ısıtılmasında kullanılacaktır. Tesis hayata geçirildiğinde çevrede örnek bir tesis olacaktır."

Sunumun ardından konuşan Targıd Limitet Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Alaaddin Güç, tamamen çevreci bir kuruluş olduklarını dile getirdi. Bütün faaliyetlerinde çevre faktörünü mutlaka dikkate aldıklarını ifade eden Güç, "MESKİ'nin denetimleri ve yönlendirmesi sonucu yapımına başladığımız Atıksu Arıtma Tesisimizde de teknoloji-ekipman seçimine azami özeni gösterdik ve hiçbir masraftan kaçınmadık. Amacımız, bir sorunu çözerken yeni sorunlar yaratmamaktı. Aynı zamanda yapacağımız atıksu arıtma tesisinin çevreye de örnek olmasını istedik. Bu konuda Mersin Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü'nden de yardım ve danışmanlık hizmeti almaktayız" diye konuştu.

"ARITMA TESİSİ KURMAYAN FABRİKALAR ÇEVREYİ KİRLETMEKTE"

MESKİ Genel Müdürü Ülgen ise firmanın gerçekleştirdiği bu projenin herkese örnek olması gerektiğini söyledi. Diğer sanayicilerin de aynı sorumluluğu göstermelerini beklediklerini vurgulayan Ülgen, "Arıtma tesisi kurmayan fabrikalar çevreyi kirletmekte ve de haksız rekabet oluşturmaktadırlar. Hem arıtma tesisi kuran işletmelere destek vermek hem de arıtması olmayan işletmelerin atık su arıtma tesislerini kurmalarını teşvik etmek amacıyla biz de MESKİ olarak işletmelerimizin yanında olmaya devam ediyoruz. Sanayi üretim tesislerinde, sanayi atıkları sırasında oluşan atık su, su kirliliği yönünden en önemli kirletici parametreler olduğu için çevreyi kirletiyor. MESKİ Atık suların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği gereğince endüstriyel nitelikli atık su çıkışı olan işletmelerin Bağlantı Kalite Kontrol Ruhsatı alması (BKKR) zorunludur. Kısaca, endüstriyel atık suları bulunan sanayi kuruluşlarının ön arıtma uygulama zorunluluğu var. Bu kuruluşların atık sularını MESKİ Genel Müdürlüğümüzün istediği standartlarda tutması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

MESKİ Genel Müdürlüğü eylem planı ile Mersin'in Akdeniz sahillerinin doğal görünümüne kavuşmasının hedeflendiğini belirten Ülgen, "Mersin sahilleri, yaptığımız denetimler sonucu daha temiz durumda. MESKİ Genel Müdürlüğü, Mersin Üniversitesi ile sanayicilerin Akdeniz'e kontrollü bir şekilde boşalttıkları atık suları ile Akdeniz'in daha mavi bir görünüm ve yüzülür bir durum kazandırmayı sağladık. Bu konu hakkında MESKİ Genel Müdürlüğünün ciddi çalışmaları var. Ancak biz sanayicilerimize sadece rehberlik edebiliriz" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Targıd Gıda'nın yapmış olduğu sistem gezildi. - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Meski'den Sanayi Kuruluşlarına Teknik Destek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement