Mudanya Mütareke Evi Restore Ediliyor - Son Dakika
Yerel

Mudanya Mütareke Evi Restore Ediliyor

Bursa Büyükşehir Belediyesince hazırlanan proje ile Mudanya Mütareke Evi'nde restorasyon çalışmaları törenle başladı.

24.04.2013 20:00

Bursa Büyükşehir Belediyesince hazırlanan proje ile Mudanya Mütareke Evi'nde restorasyon çalışmaları törenle başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, törende yaptığı konuşmada, Bursa'daki değerleri gün ışığına çıkarmaya devam ettiklerini söyledi.

Kurtuluş Savaşı'nda ateşkesin ilan edildiği mütareke evinin, yılların yorgunluğunu taşıdığını belirten Altepe, "Başlatılan restorasyon çalışmasıyla daha önce verdiğimiz sözü tuttuk. Bu tarihi binayı yenileyip çevre düzenlemeleriyle eksiklerini gidermeyi ve yine müze olarak halkın ziyaretine sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Bursa'nın ve Mudanya'nın yüzlerce yıllık kültür ve medeniyetin izlerini taşıdığını dile getiren Altepe, "Kentin tarihi birikimini ortaya çıkarıyoruz. Kurtuluş Savaşı sonrası Türkiye'nin ilk siyasi başarısına ev sahipliği yapan Mudanya Mütareke Evi, 19. yüzyıl başlarında Rus asıllı tüccar Aleksandr Ganyanof tarafından yapılmış, 1937'den sonra müze olarak kullanılmıştır. Bina, restorasyonun tamamlanmasının ardından yine bu alanda hizmet vermeye devam edecek" diye konuştu.

Altepe, çürümüş durumdaki tüm ahşap imalatların aslına uygun olarak yenileneceğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Projede ve raporlarda belirtilen özgün kapı ve pencereler ilaçlanıp bakımı yapılarak korunacak, bina etrafında çevre düzenleme imalatları yapılacak, sağlam durumda olan tüm ahşap elemanlar ilaçlanacak. Ayrıca sıvaların raspa işlemleri yapılıp taşıyıcı elemanlarda görülen bütün çatlaklar onarılacak. Baca imalatları yapılacak. Dış cephede çürüyen yağmur iniş boruları ve oluk, dere imalatları çinko malzemeden yapılacak. Bina giriş tabelası, ofis mahallerinde duvar koruma bantları ve ferforje imalatları yapılıp, çatı da güçlendirilecek. Çatı arasına ayrıca ısı yalıtım malzemesi serilecek."

Altepe, Mudanya Mütareke Evi'nin sonbaharda yeniden hizmete sunulacağını sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından restorasyon çalışmalarını başlatan Altepe ve protokol üyeleri, binayı gezdi. - BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Mudanya Mütareke Evi Restore Ediliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement