Samsun'da Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları - Son Dakika
Yerel

Samsun'da Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları

Samsun\'da Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları

Ahilik Kültür Haftası kutlamaları kapsamında Samsun’da esnaf kortej yürüyüşü ve şed kuşatma töreni düzenlendi.

25.09.2014 18:42

Ahilik Kültür Haftası kutlamaları kapsamında Samsun'da esnaf kortej yürüyüşü ve şed kuşatma töreni düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi önünden başlayan yürüyüş Gazi Caddesi'nden devam ederek Cumhuriyet Meydanı'ndan sonra Kurtuluş Yolu'nda son buldu. Yürüyüş boyunca vatandaşlar Bafra Mehter Takımı ve Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Şed Kuşatma Ekibi'ne ilgi gösterdi. Bazı vatandaşlar da fotoğraflarını çekti.

Yürüyüşe Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüp Güler, Ticaret İl Müdür Vekili Mustafa Kocaman, Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, oda başkanları ve esnaflar katıldı.

Kurtuluş Yolu'ndaki tören öncesi açılış konuşmasını yapan SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler, Ahiliğin önemine değinerek, "Ahi kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelmektedir. Ahi Evran tarafından kurulan Ahi teşkilatı, günümüzün küçük ve orta ölçekli işletmeleri için temel kaynaklardan biridir. Ahi örgütleri, üretim pazarlama, fiyat tespiti, kalite ve standart, tüketici hakları, sosyal güvenlik, işçi işveren ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi konularda bugün Türk ekonomisindeki KOBİ'lere yol gösterici nitelikteki uygulamaları yüzyıllar öncesinden hayata geçirmiştir" dedi.

Kurtuluş Yolu'ndaki törene katılan Vali İbrahim Şahin yaptığı konuşmada, "Ahilik ile ilgili söyleyecek birçok söz var. Özellikle esnafın, esnaf dostların dürüstlüğü sadece Türkiye'de değil, Almanya'da örnek olmuş Osmanlı döneminden Almanların devşirdiği yöntemle Almanlar dünyanın bugünün en iyi devletleri arasına girmişlerdir. Ahi bazı lügatlerde eski Türkçede 'eli açık' olarak da nitelendirilebilmektedir. Ahilik bize cömertliği çağrıştırır, olumsuzluklara karşı durmayı çağrıştırır, birlik beraberliği söyletir. Ahilik aynı zamanda esnafın sıkıntıda olanlarına diğerlerinin el atması dolayısıyla bir kooperatifçilik ruhunu ortaya koyar. Ahilik birlik beraberlikle olumsuzlukları, yolsuzluğu ve yoksulluğu ortadan kaldırmak için esnaf dayanışmasıdır. Onun için ahilik haftası ve bayramı Türkiye'de önemsenir" diye konuştu.

Vali Şahin'in konuşmasının ardından Bafra Mehter Takımı protokole ve seyircilere kısa gösteri sundu. ardından Trabzon Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Şed Kuşatma Ekibi sahneye çıktı. Ekip, esnaf merasimi canlandırdı. Yapılan gösterilerin ardından Samsun'un Ahisi seçilen Bafra Madeni Sanatkarlar Odası'na kayıtlı, 1958 yılında çırak olarak başladığı sıcak demir, doğrama işi ile uğraşan İbrahim Arslanmirza'ya kaftan giydirildi ve plaket verildi.

Kurtuluş Yolu'ndaki törenin ardından Vali İbrahim Şahin ve protokol üyeleri unutulmaya yüz tutmuş meslekleri gezdiler. Ardından vatandaşlara etli pilav ve lokma dağıtıldı. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Samsun'da Ahilik Kültür Haftası Kutlamaları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement