Yabancılara Mülk Satışıyla İlgili Çalışma - Son Dakika
Yerel

Yabancılara Mülk Satışıyla İlgili Çalışma

Mustafa Kurt - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski Başkanı ve AK Parti Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası kapsamında, emlak ve inşaat sektörünün büyük umutlarla beklediği ülkeler...

27.07.2012 14:06

Mustafa Kurt - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi eski Başkanı ve AK Parti Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu, yabancılara mülk satışının önünü açan Mütekabiliyet Yasası kapsamında, emlak ve inşaat sektörünün büyük umutlarla beklediği ülkeler listesinin Bakanlar Kurulu tarafından hazırlandığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğunu bildirdi.

Mevlüt Çavuşoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emlak ve inşaat sektörünün, yabancılara mülk satışına yönelik ülkeler listesinin yayınlanmasının beklediğine dikkati çekti.

Hükümetin buna yönelik çalışmalarını tamamladığını anlatan Çavuşoğlu,

"Mütekabiliyet Yasası'ndaki değişikliklerin ardından Bakanlar Kurulu'nun belirlediği ülkeler listesi hazırlandı ve imzalanarak Başbakanımıza sunuldu. Başbakanımız yoğun bir program içinde olmasına rağmen en kısa sürede bunu imzalayarak Cumhurbaşkanlığı'na sunacak. Böylece sektörü rahatlatmış olacağız" dedi.

Çavuşoğlu, bu liste ile karşılıklılık ilkesi olmayan kardeş Türk devletleri ve diğer ülke vatandaşlarının Türkiye'de rahatlıkla mülk satın alabileceğini, bekleyen tapuların da sahiplerine hemen verilebileceğini bildirdi.

-Yaklaşık 500 tapu bekliyor-

Alanya Tapu Sicil Müdürü Çetin Özdemir, ülkeler listesinin yayınlanmaması nedeniyle 2 aydır yabancılara tapu teslimi yapmadıklarını anlattı. Başvuruları ise kabul ettiklerine değinen Özdemir, "İki ay içinde 500 civarında işlem gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu kararının ardından bu tapular sahiplerine yasalar çerçevesinde teslim edilecek" dedi.

Özdemir, tapuların teslimiyle ülke ekonomisine yaklaşık 100 milyon liralık girdi sağlanacağına işaret etti.

Alanya Müteahhitler Birliği Başkanı ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu

(TİMFED) Genel Başkan Vekili Alaattin Çakır, Alanya Tapu ve Kadastro Müdürlüğü verilerine göre Alanya'da 30 bine yakın yabancının taşınmazı bulunduğuna işaret etti.

Yasada değişiklik yapılmasına ilişkin hükümetten talepte bulunduklarına dikkati çeken Çakır, şöyle konuştu:

"Hükümet sektörden gelen talebi değerlendirerek, mayıs ayı içinde mütekabiliyet aranmadan, yani karşılık aramadan yabancılara mülk satışının önünü açan yasayı Meclis'ten geçirmişti. Bu yasa Meclis'ten geçerek 18 Mayıs'ta yürürlüğe girmişti. Ancak bu yasal düzenleme ile ülkelerin belirlenmesi de gerekiyordu. Fakat Bakanlar Kurulu tarafından yaklaşık 2 ay listenin hazırlanmasını bekledik. Bu süre zarfında da yabancılara mülk satışı tamamen durdu. Bölge milletvekilimizden aldığımız habere göre 2 aylık çalışmanın ardından Bakanlar Kurulu listeyi hazırlamış ve imzalamış. Yasa şimdi Başbakanımızın masasında."

Özellikle Arap ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri'nden mülk satışına ilişkin taleplere dikkati çeken Çakır, yabancılara mülk satışında güvenin önemli olduğunu vurguladı. Çakır, "Bu yasayla bu güveni tekrar inşa edeceğiz" dedi.

-"Sektör hakettiği yere gelecek"-

Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Kerim Balıktay, yasanın hayata geçirilmesiyle sektördeki sıkıntıyı aşacaklarını ve ekonomiye büyük katkı sağlayacaklarını söyledi. Balıktay, "Emlak turizmini daha ileriye taşımak için bu kanunlara ihtiyacımız vardı. Şimdi önümüz açıldı ve sektör hak ettiği yere gelecektir" dedi.

Future House adlı emlak ve inşaat firmasının sahibi Kamil Çiçek, tapu teslimi yapılamayan iki aylık dönemde birçok iptal olduğunu, bunun da sektörde negatif enerji yarattığını dile getirdi. Yasanın sektörün önünü açacağını belirten Çiçek, turizm sektöründe son dönemde yaşanan kötüye gidişin, inşaat sektöründen gelecek girdiyle kapatılacağına dikkati çekti.

Alanya'da yabancılara mülk satışı yapan Al Active adlı emlak firmasının sahibi Seyhan Arabacı, yeni yasadan umutlu olduklarını ifade etti. Arabacı, yeni yasa uygulanana kadar eskisinin sistemin devam etmesi halinde sektörün sıkıntı yaşamayacağına dikkati çekti.

Rest adlı emlak firmasının yöneticilerinden Lyudmyla Tufan da tapuları teslim edemedikleri için satışlarda iptaller yaşadıklarını anlatarak,

"Müşterilerimiz tapularını bir an önce almak istiyor. Yunanistan ve Bulgaristan gibi rakiplerimize müşterileri kaptırmadan yasanın yürürlüğe girmesini bekliyoruz" dedi.

Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - ANTALYA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Yabancılara Mülk Satışıyla İlgili Çalışma - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement