Türkiye'nin Rusya'dan aldığı S-400 hava savunma sistemleri, ABD ile krize neden oldu.
Türkiye'nin geliştirdiği "Çelik Kubbe" hava savunma sistemi projesi, Savunma Sanayii İcra Komitesi (SSİK) tarafından onaylandı.
Yabancı hükümetlere yardım karşılığı rüşvet almak ve hakkındaki soruşturmalarla ilgili baskı yaparak adaleti engellemek gibi suçlamalardan hüküm giyen ABD’li Senatör Bob Menendez istifa etti.
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, "İnsanca maaş artışı kaçınılmaz olarak yakıcı hale gelen emeklilerin gerçekçi zam ve refah artışı talepleri 'Bütçede para yok' diye geçiştirilemez. İktidar derhal bu yanlıştan dönmeli, kök maaşlarda yapılacak enflasyon zammıyla en düşük emekli aylığı asgari ücretle eşitlenmelidir. En düşük aylıkta yapılan 2 bin 500 liralık artış tüm emeklilere seyyanen yansıtılmalıdır" dedi.
ABD’de yargılanan ve Türkiye karşıtı tutumuyla da bilinen New Jersey Senatörü Robert (Bob) Menendez, yargılandığı davada 16 suçun tamamından hüküm giydi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Terörle mücadele alanında bizim Amerika Birleşik Devletleri'ne çok net bir mesajımız oldu.
Türkiye ve ABD, NATO üyeliği ve F-16 satışının ardından Stratejik Mekanizma toplantısıyla iş birliği alanlarını genişletmeyi amaçlıyor. Toplantıda enerji, ticaret, savunma sanayi ve terörle mücadele gibi konular ele alınacak. Ayrıca Türkiye'nin Afrika ve Orta Asya'da geliştirdiği ilişkilerin ikili işbirliğine dönüştürülmesi de gündemde olacak.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Türkiye'nin F-16 filosunu geliştirmesinin Amerikan güvenliği için önemli olduğunu belirtti. Nuland, Türkiye'nin F-35 jetlerine ulaşmasının ABD için bir öncelik olduğunu ifade etti. Ayrıca, S-400 meselesinin çözülmesi durumunda Türkiye'nin F-35 ailesini geri alabileceğini söyledi.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu başkanlığını Bob Menendez'den devralan kıdemli Demokrat senatör Ben Cardin, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili açıklamalarda bulunarak, konunun sadece İsveç'in NATO üyeliği ile ilgili olmadığını söyledi.
ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu'nun eski başkanı Robert Menendez, hakkındaki yüzbinlerce dolarlık rüşvet iddiaları ile ilgili olarak eşi ve üç insanıyla birlikte yargılanmaya başlıyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, konuk olduğu canlı yayında 14 Mayıs'ta gerçekleşecek seçimlerle ilgili tahminde bulundu. Bakan Çavuşoğlu "İlk turda Cumhurbaşkanımız en az yüzde 52'yle kazanacak. AK Parti'de yüzde 41-42'yi geçer" dedi.
Dün, Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra kurulan ilk resmi temasta Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriyeli mevkidaşı ile görüştü. Görüşmeye dair açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye rejimi aynı zamanda Suriyelilerin ülkesine dönmesini istiyor. Bunların olumlu bir şekilde can güvenliğinin sağlanarak dönmesi önemli." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin terörle mücadelesinde bazı müttefik ülkelerin takındığı tutumu eleştirerek, "Müttefiklerimiz ise maalesef destek değil, köstek olmaya devam ediyorlar.
Eski Hindistan Dışişleri Bakanı Mobaşar Caved Akbar, Türkiye ile Hindistan arasında birçok "ortak nokta"nın olduğunu belirterek, "Bizler uyumlu milletleriz ama aynı zamanda siyasi anlayışta çok farklı, çok yaratıcı imkanlar da var. İkimiz de demokrasiyiz, ikimiz de laik demokrasiyiz.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'nin önceliklerine bakıldığı zaman bu alanlarda en önemli aktörün Türkiye olduğuna işaret ederek, "Dolayısıyla Amerika'nın da Türkiye'nin bu anlamdaki önemini sadece işte tahıl anlaşması oldu 'thank you' deyip, 'teşekkür ederim' deyip geçiştirmemesi lazım.
Los Angeles'ta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD-Türkiye arasındaki ilişkilere yönelik, "Amerika'nın öncelikli alanlarında en önemli aktörlerden birisi değil en önemli aktör Türkiye. Dolayısıyla Amerika'nın da Türkiye'nin bu anlamdaki önemini sadece, işte tahıl anlaşması oldu, 'thank you' deyip, 'teşekkür ederim' deyip geçiştirmemesi lazım" dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, New York’taki Türkevi’nde düzenlenen basın toplantısında CAATSA’nın (Hasımlarına Yaptırımlar Yoluyla Karşılık Verme Yasası) Türkiye’ye yönelik yaptırımlarına atıfta bulunarak “Diyelim ki F-16’yı bu şekilde oldu, alamadık. F-16 gibi savaş uçaklarını üretinceye kadar mutlaka bir yerden alacağız. Dolayısıyla F-35 programına da NATO müttefikliği çerçevesinde diğer 9 ülke gibi biz de katıldık. CAATSA’dan dolayı oradaki ortaklığımız askıya alındı. Bu çok yanlış bir karar. Bunun düzeltilmesi için çabalarımız sürüyor” dedi.
Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurul Görüşmeleri kapsamında ABD'nin New York kentinde yoğun diplomasi trafiği yürüten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, temaslarını değerlendirdi.
ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçağı satmamasıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünyada savaş uçaklarını satan yer sadece Amerika değil. Her yerden temin mümkün" ifadelerini kullanmıştı. Atina merkezli bir gazeteye konuşan ABD'li yetkili, Türkiye'nin Rus yapımı savaş uçakları alması halinde yeni CAATSA yaptırımlarına tabi tutulabileceğini belirtti.
Reuters'ın son dakika olarak geçtiği habere göre, Türkiye ve Rusya ikinci parti S-400 hava savunma sistemleri sevkiyatını başlatıyor. Ortada yeni bir anlaşma olmadığını belirten Rusya Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi Direktörü Dmitri Şugayev, "S400'lerin satın alınması için Rusya ile imzalanan orijinal sözleşme zaten iki partiyi içeriyordu." dedi.
Rusya'dan S-400 satın alan Türkiye'ye yaptırım kararı alan ABD Temsilciler Meclisi, Hindistan'a ise göz yumdu. Dün onaylanan ve detayları çıkmaya devam eden Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa tasarısına, Hindistan'a Rusya'dan aldığı S-400'lerden dolayı yaptırım muafiyeti getiren bir madde eklendiği ortaya çıktı. Verilen bu karar çifte standart olarak olarak değerlendirilirken, dün de Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin tartışmalı bir kısıtlama kararı verilmişti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsveç'in 73 kişiyi Türkiye'ye iade edeceğinin sözünü memorandum ile verdiğini ifade ederek, "Daha önce onlar 60 teröristin iadesi konusunda bazı müzakerelerdeydiler.
- Bakan Çavuşoğlu: "Müttefiklerin ya da aday olmak isteyen ülkelerin bizi hedef alan terör örgütlerine destek vermesi kabul edilemez" "Halkbank davası tamamen siyasi motifli bir dava" Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine değinerek, "Müttefiklerin ya da aday...
BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, 'Finlandiya ve İsveç, Türkiye'nin mücadele ettiği terör örgütleriyle iş birliğini ve irtibatını sona erdirmeli, terör örgütü mensuplarını korumaktan vazgeçmeli, bu konularda somut ve tatmin edici adımlar atmalıdır.
Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına ve CAATSA yaptırımlarına maruz kalan ilk NATO üyesi olmasına yol açan Rus S-400 füze savunma sisteminin Ukrayna'ya gönderilmesi önerisine ilişkin tartışma sürüyor.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı tarafların bir iki hafta içinde daha üst düzey bir görüşme yapabileceğini bildirdiklerini açıkladı.
ABD Ticaret Odası Kıdemli Başkan Yardımcısı Myron Brilliant, Rusya'nın, Ukrayna'yı işgalinin ortaya çıkardığı zorlukların yanında Türkiye açısından stratejik fırsatlar da doğurduğunu belirterek, "Türkiye'nin doğru ekonomi politikaları oluşturması, dijital ve fiziksel altyapısını iyileştirmeye...
Hindistan, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini kınaması yönünde baskılarla karşı karşıya; ancak şimdiye dek bunu yapmayı reddetti.
BÜYÜK Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Türkiye'nin, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesi ve barışın tesis ettirilmesiyle ilgili kararlılığının devam ettirmesi gerektiğini belirtti.
Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, "Rusya'nın, Putin'in yaptığı açıklamada dile getirdiği SSCB sınırları içindeki halklar ve bölgelerle hala devam eden ekonomik, siyasi ve kültürel ilişkileri ile güvenlik endişelerini 'anlaşılabilir' bulanlar olsa da biz Rusya'nın...
Gelen son dakika haberine göre Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Ukrayna'yla imzalanan Ulusal Sürücü Belgelerinin karşılıklı tanınması ve değişimine ilişkin anlaşmanın onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi hakkında yaptığı konuşmasında, "Açıkça...
Son dakika haberlerine göre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "KKTC'nin Kuvayi Milliyesi'dir.
SAVUNMA Sanayii Başkanı (SSB) İsmail Demir, "Ukrayna ile ilişkiler uzun süredir devam ediyor.
F35 krizi, S400 yaptırımları ve terör örgütü YPG'ye destekle gerilen ABD-Türkiye ilişkileriyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın önemli açıklamalarda bulundu. Kalın, "ABD ile ortak ve pozitif bir gündem oluşturmak için yeni bir mekanizma üzerinde çalışıyoruz. Stratejik bakış açısıyla sorunları yönetilebilir hale getirebiliriz." dedi.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, iki ülke ilişkilerini ilgilendiren ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden'ın üzerinde mutabık kaldığı konularla ilgili bir mekanizmanın kurulması ve işleyişine ilişkin, Ankara'nın Washington'a mektup gönderdiğini açıkladı.
Bakan Çavuşoğlu: "Ermenistan'la ilk toplantı Moskova'da" "Bizim şartlarımıza uyarsa havaalanını Katar'la birlikte işletiriz" "Türkiye'nin valisi gibi davranmalarına müsaade etmeyiz" "Avrupa Birliği diğer konularda olduğu gibi sözünde durmamak için zamana oynamaya devam ediyor" Dışişleri...
CUMHURBAŞKANLIĞI Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, S-400'ün ikinci sistemi ile ilgili belirli alanlarda somut gelişmeler olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Türk savunma sanayisinin Hava Kuvvetlerinin yeteneklerini en üst seviyede tutmak için çalışmalarını sürdürdüğünü bildirdi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna Hersek'te ciddi kırılganlık ve gerginlik olduğunu belirterek, "Balkan ülkelerinin tamamı Türkiye'ye bakışı son derece olumludur, yapıcıdır.
Ankara Müzik ve Görsel Sanatlar Üniversitesi'nin 2021-2022 Akademik Yılı Açılış Töreni Müzik dinletisi Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'a Üniversitenin Kurucu Rektörü Prof.
Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almasıyla beraber ABD ile ciddi bir kriz yaşanmış ve Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulanmıştı. Türkiye'ye yaptırım uygulayan ABD'nin 3 Cumhuriyetçi senatörü tarafından hazırlanan yasa tasarısı teklifi yeni bir kriz yaratacak. Çünkü teklifte Avustralya, Japonya ve Hindistan'ın CAATSA yaptırımlarından muaf tutulması istenmekte.
ABD'nin Teksas eyaletinden aralarında Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz'un bulunduğu 3 Cumhuriyetçi senatör, 28 Ekim'de ABD Senatosu'na Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) ülkelerinin ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası'ndan (CAATSA) muaf tutularak, Rusya ile önümüzdeki 10...
ABD Senatosuna, Dörtlü Güvenlik Diyaloğu üyesi ülkeleri Avusturalya, Japonya ve Hindistan'ın Çin ve Rusya ile yaptığı savunma anlaşmalarından dolayı CAATSA yaptırımlarından muaf tutulması için yasa tasarısı sunuldu. Aynı ABD, S-400 alımını bahane ederek Türkiye'ye CAATSA yaptırımları uygulamış ve ülkemizi F-35 savaş uçağı programından çıkarmıştı.
Trump döneminde ABD Dışişleri Bakanı olarak görev yapan Mike Pompeo, Yunan devlet televizyonu ERT'de Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili skandal bir çağrıda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile G-20 zirvesinde kritik bir toplantı yapan ABD Başkanı Joe Biden'a seslenen Pompeo, S-400'ler sebebiyle Türkiye'ye F-35'lerin verilmediğini ve CAATSA yaptırımlarının uygulandığını hatırlatarak "Hükümetin yasalara uyacağını umuyorum" açıklamalarında bulundu.
ABD'nin, Türkiye'nin F-35'ler için ödediği 1,4 milyar dolara karşılık F-16 teklifini yapması sonrası skandal bir gelişme meydana geldi. 2'si Yunan asılı, Temsilciler Meclisi üyesi toplam 3 milletvekilinin ABD Dışişleri Bakanlığı'na mektup yazarak Türkiye'ye F-16'ların verilmemesini talep etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yarın Karadeniz kıyısındaki Soçi'de yapılacak zirve, uzun süredir iki ülke arasında biriken sorunlar nedeniyle son yılların en önemli görüşmesi olacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD basınına verdiği röportajda, S-400'lerle ilgili gelen soruya, "Bundan sonraki dönemde de kimse bizim savunma sistemleri noktasında hangi ülkeden ne kadar ne alacağımıza müdahale edemez" cevabını verdi. Yankı uyandıran bu sözler sonrası ABD'li yetkililer, Türkiye'nin Rusya'dan daha fazla S-400 sistemi almasının yeni CAATSA yaptırımlarını tetikleyebileceğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Amerikan CBS kanalına verdiği röportajda Türkiye'nin Rusya'dan ikinci parti S-400 füzeleri almayı planladığını söylemesi üzerine ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü "Türkiye'yi Rusya'dan daha fazla askeri malzeme almama konusunda uyarıyoruz" dedi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye oturumunda yaptığı konuşmada önce Türkiye'yi S- 400'ler nedeniyle yaptırımla tehdit etti, daha sonra ise Kabil Havalimanı'nın korunmasında Türkiye'ye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Nuland'ın açıklamalarındaki denge siyaseti mesajları kısa süre içerisinde anlaşıldı.
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland, Kıbrıs'ta iki bağımsız devletli çözümü kabul etmediklerini söyledi.
Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400'ler nedeniyle Amerika cephesinden sert tutum devam ediyor. Senato'nın Dış İlişkiler Komitesi'nin Washington'ın Türkiye politikası ile ilgili oturumunda konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Victoria Nuland, Türkiye'nin Rusya'dan bir başka büyük silah alımı yapması durumunda yaptırım durumunun gündeme geleceğini söyledi.
ABD tahvil faizlerindeki gerileme ve ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında bugün gerçekleşecek görüşmeye yönelik olumlu beklentilerle dolar/TL rekor seviyelerden 8,30'a kadar geriledi. Bugün 18.00'de yapılacak görüşmeden çıkacak sonuçla, doların yönü belirlenecek. Ekonomist Atilla Yeşilada, Erdoğan-Biden görüşmesine yönelik 3 ihtimali sıraladı.
İAÜ Lisansüstü Eğitim Enstitüsü'nün düzenlediği "Son Gelişmeler Işığında Türk-Amerikan İlişkilerinin Geleceği" webinarında Türkiye-ABD ilişkileri ele alındı.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, "ABD'nin Türkiye'ye, Türkiye'nin de ABD'ye ihtiyacı olduğuna inanıyoruz.
Türkiye Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın alma konusunda ısrar ederken euronews Türkçe'nin sorularını cevaplayan Washington, ABD Brüksel Büyükelçiliği ve NATO yetkilileri Ankara'yı atacağı adımlar konusunda uyardı.
Türkiye Rusya'dan S-400 alımını bu yaz gerçekleştirse, savunma sanayiini ilk aşamada etkileyecek ciddi bir yaptırım dalgasına konu olabilir.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, "Türkiye'nin S-400 sistemini edinme kararı bir seçenek değil gereklilikti.
Yaptırım tehdidiyle karşı karşıya kalan Hindistan, S-400 yerine Patriot almak için görüşmelere başladı.
Seta: F-35 programından Türkiye'yi dışlamak, programın kendini zarara uğratabilirSiyaset, Ekonomi, Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş, "Türkiye, S-400'leri sadece müstakil olarak kullanacak, hiçbir radar ağına entegre etmeyecek, NATO dahil.
SİYASET, Ekonomi, Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Güvenlik Araştırmaları Direktörü Murat Yeşiltaş, "Türkiye, S-400'leri sadece müstakil olarak kullanacak, hiçbir radar ağına entegre etmeyecek, NATO dahil. Türkiye'nin ABD'yi bu konuda ikna etmesi gerekiyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, "Biz F-35 programının parçasıyız. Ödemelerimizi tam olarak yapıyoruz.
Prof. Dr. Ahmet Kasım Han, S-400 füzeleriyle ilgili Türkiye'nin izleyebileceği üç yolun bulunduğunu belirterek, füzeleri alma, alımdan vazgeçme ya da Patriotlarla birlikte alım yapılması durumunda ABD ve Rusya'nın tepkileri ile iç politikada yaşanabilecek gelişmeleri analiz etti.
ABD Adana Konsolosu Alejandro Baez, "Biz Türkiye'nin savunma endişelerini anlıyoruz, farkındayız." dedi.
Reuters haber ajansı, özel haberinde, Türk yetkililerin Rus hava savunma sistemi S-400'ün satın alınması nedeniyle ABD'nin yaptırımlarına maruz kalmamak için umutlarını ABD Başkanı Donald Trump'a bağladıklarını öne sürdü.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, S-400 sisteminin aktif olduğu bir hava sahasında F-35 uçmasının mümkün olmadığını söyledi.
ABD Savunma Bakan Vekili Partick Shanahan, "(Türkiye'nin teslim almayı planladığı Luke Hava Üssündeki F-35'ler) Onların teslim edilmesini bekliyorum.
ABD Senatosuna, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri aldığı gerekçesiyle Türkiye'ye F-35 savaş uçaklarının transferlerinin durdurulmasını öngören yasa tasarısı sunuldu.
Türkiye-ABD ilişkilerinde S-400 tartışması "yeni Brunson krizi" endişesi yaratıyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri alması durumunda çeşitli yaptırımlar uygulanabileceğini açıkladı.
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, tartışma yaratan savunma sistemiyle ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı arayarak "Moskova'dan S-400 almayın" dedi.
ABD, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi satın almayı planlayan Hindistan'a, anlaşmanın hayata geçmesi halinde yaptırım uygulayacağı uyarısında bulundu. Hindistan'ın Rusya ile yaptığı S-400 anlaşmasını yakın zaman içerisinde duyurması bekleniyor.
Çin Dışişleri Bakanlığı, Rusya'yla olan askeri işbirliği nedeniyle Pekin'e yönelik yaptırım kararı alan ABD'ye "Sonuçlarına katlanmak zorunda kalırsınız" şeklindeki sert bir açıklama ile uyardı.
ABD, Rusya ile savunma alanında iş birliği yapan Çin'e yaptırım uygulama kararı aldı. ABD'li yetkililer, Rusya'dan savaş uçağı ve füze alan diğer ülkelere karşı da benzer adımlar atabileceğini söyleyerek Türkiye'yi işaret etti.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'dan silah satın alan Çin Merkezi Askeri Komisyonu'na uygulanan yaptırımların artırıldığını duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump ve Başkan Yardımcısı Mike Pence, Amerikalı pastör Andrew Brunson serbest kalana kadar Türkiye'ye yaptırım uygulamaya hazır olduklarını açıkladı.
ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararı aldı. Yaptırım kararlarının 5 Rus şirketini ve 3 Rus vatandaşını hedef aldığı öğrenildi.