Afganistan'daki İngiltere elçiliği çalışanları Taliban'ın kendilerine işkence ettiğini anlatıyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Afganistan'daki İngiltere elçiliği çalışanları Taliban'ın kendilerine işkence ettiğini anlatıyor

Afganistan\'daki İngiltere elçiliği çalışanları Taliban\'ın kendilerine işkence ettiğini anlatıyor

Geçmişte İngiltere’nin Afganistan’daki elçiliklerinde çalışan 100’den fazla kişi bugün hâlâ Afganistan’da bulunuyor.

16.06.2022 10:57  Güncelleme: 12:30
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçmişte İngiltere'nin Afganistan'daki elçiliklerinde çalışan 100'den fazla kişi bugün hâlâ Afganistan'da bulunuyor. Onlardan bazıları, Taliban tarafından İngiltere elçiliğinde çalıştıkları için dövüldüklerini ve işkence gördüklerini aktarıyor.

Bu çalışanlar küresel güvenlik şirketi GardaWorld tarafından istihdam ediliyordu ve çoğu 10 yıldan uzun süredir bu işi yapıyordu.

Bazıları, Taliban'ın vücutlarında yol açtığı yaraların fotoğraflarını BBC'yle paylaştı.

İngiliz hükümeti geçen yıldan bu yana 15 bin kişiyi tahliye ettiklerini ve tahliye çalışmalarının sürdüğünü aktarıyor.

Eskiden elçilikte çalışan ve halen ülkede bulunan 150'den fazla kişinin yer aldığı bir liste, BBC tarafından görüldü ve teyit edildi.

Güvenliği için adını gizli tuttuğumuz bir kişi, eskiden elçilikte güvenlik olarak çalıştığı için Taliban tarafından darp edildiğini anlatıyor:

"Dışarda otururken eli silahlı bir grup adam bana yaklaştı ve içlerinden biri bana saldırdı. 'İngiliz elçiliği için çalışıyormuşsun' dediler.

"Beni dövdüler ve yere attılar. Tekrar tekrar vurdular."

Bir diğer eski güvenlik görevlisi de bir milisin, silahının kabzasıyla kafasına vurduğunu, ancak artık İngiltere için çalışmadığına ikna olmasından sonra serbest bırakıldığını söylüyor.

İngiliz hükümeti bu hafta yaptığı bir açıklamada, eskiden İngiliz elçiliği için çalışan kişilerin 20 Haziran'dan itibaren İngiltere'ye gelmek için başvuru yapabileceğini belirtti.

Bu program Ocak ayında hayata geçti fakat başvuruları önümüzdeki hafta açılacak.

Fakat bunun çok geç gelen bir adım olduğunu söyleyerek hükümeti eleştirenler de var.

GardaWorld yerine doğrudan İngiliz hükümeti tarafından istihdam edilen, aralarında çevirmenlerin de olduğu Afganlara yönelik bir diğer program ise daha önce hayata geçmişti.

Bu programla İngiltere'ye gelen bir Afgan, eski iş arkadaşlarının her gün tehdit aldığını söylüyor.

Afganistan'daki ailesini korumak için adını açıklamadığımız bu kişi "İngilizlerin kendilerine ihanet ettiğini düşünüyorlar" diyor ve ekliyor:

"Bu insanlar çok çalışkandı ve kendilerine bir söz verilmişti. Fakat bu söz tutulmadı ve şimdi hayatları tehdit altında.

"Onların başlarına gelenleri düşünmeden tek bir anım geçmiyor. Sürekli mesaj atarak benden yardım istiyorlar."

İngiltere'de Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Bakan Yardımcısı James Heappey, bugüne kadar 9 bin 500 kişinin bu programla İngiltere'ye getirildiğini fakat binlerce kişinin halen Afganistan'da olduğunu söylüyor.

Hedef alınan Afganları ülkeden çıkarmak için faaliyet gösteren insan hakları örgütü Azadi'nin yöneticisi Sarah Magill, sürecin neden bu kadar yavaş ilerlediğini kimsenin kendilerine açıklayamadığını vurguluyor:

" Hükümet bu duyarsızlığıyla inanılmaz boyutta bir travmaya yol açtı.

"İngiltere memurlarının güvenliğini emanet ettikleri bu kişilerin gördüğü muamele insanlık dışı."

İngiliz hükümeti geçen yaz Afganistan'dan tahliye faaliyetlerini yürütme şekli nedeniyle de eleştirilmişti.

Hükümet o dönemde yaptığı bir açıklamada GardaWorld çalışanlarının İngiltere'ye gelmesini sağlayacaklarını duyurmuştu.

GardaWorld şirketi de BBC'ye yaptığı açıklamada " Kabil'deki İngiltere Büyükelçiliği'nin kapanmasının ardından İngiliz hükümeti ile çalışarak Afgan çalışanlarımızın İngiltere'ye güvenli bir şekilde götürülebilmesi için elimizden geleni yapıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Afganistan'daki İngiltere elçiliği çalışanları Taliban'ın kendilerine işkence ettiğini anlatıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi
    21:07 Ordu İl Müftülüğü Üniversite Öğrencilerine İftar Programı Düzenledi

    Ordu İl Müftülüğü tarafından ildeki üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen iftar programına yaklaşık bin 500 öğrenci katıldı. Programda öğrencilere Osmanlı Devleti dönemi geleneği olan 'diş kiraları' dağıtıldı.

  • Fransa Başbakanı, başörtüsü darp iddiasıyla istifa eden okul müdürüne iftira davası açılacağını söyledi
    21:00 Fransa Başbakanı, başörtüsü darp iddiasıyla istifa eden okul müdürüne iftira davası açılacağını söyledi

    Fransa Başbakanı Gabriel Attal, başörtüsünü çıkarmadığı için okul müdürü tarafından darp edildiğini öne süren öğrenciye iftira davası açılacağını söyledi. Öğrenciden başörtüsünü çıkarmasını istediğini fakat darp etmediğini savunan müdür ise sosyal medyadaki ölüm tehditlerinin ardından istifa etti. Fransa’da İslamcıların okullara yönelik tehditleri, iki öğretmenin öldürülmesinin ardından ciddiye alınıyor.

  • Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi
    20:37 Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da İftar Programı Düzenledi

    Konya Vakıflar Bölge Müdürlüğü, Aksaray'da bir düğün salonunda iftar programı düzenledi. Konya Vakıflar Bölge Müdürü Yılmaz Kılınç, programda ramazanın yardımlaşma ve dayanışma ayı olduğunu vurgulayarak, kurumun vakıf kültürü ve geleneği gereği iyilik ve takvada yarışan bir kimliğe sahip olduğunu belirtti. Program, yapılan duanın ardından sona erdi.

BBC

Advertisement