DSÖ Genel Direktörü Gazze için kalıcı ateşkes çağrısı yaptı - Son Dakika
Dünya

DSÖ Genel Direktörü Gazze için kalıcı ateşkes çağrısı yaptı

DSÖ Genel Direktörü Gazze için kalıcı ateşkes çağrısı yaptı
29.11.2023 15:48

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki sağlık durumuna dikkat çekerek kalıcı ateşkes çağrısı yaptı. Ghebreyesus, Gazze'de yaşanan saldırıların salgın hastalıklara neden olduğunu belirtti.

Filistinli aileler, İsrail saldırılarının ardından varılan çatışmalara "insani ara" mutabakatında, çocuklarını Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus şehrinin sahiline götürerek rahatlatmaya çalışıyor.

Gazze Şeridi'nde 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırılarına maruz kalan ve çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi veren onlarca Filistinli çocuk, Han Yunus sahilinde deniz kabuğu topladı ve soğuk havaya rağmen yüzmek için denize girdi.

Han Yunus'a göç eden Hani Subhi, AA'ya yaptığı açıklamada, geçici "insani ara"yı fırsat bilerek saldırılardan etkilenen çocuklarını eğlendirmek için denize getirdiğini söyledi.

Subhi, "Deniz her koşulda çocukların rahatlayabileceği tek nokta. Başka seçeneğimiz yok." ifadelerini kullandı.

"İnsani ara"nın uzatılmasını istediklerini dile getiren Subhi, soğuk hava ve yağışların yerlerinden edilen ve çadırlarda yaşamak zorunda kalan insanların hayatını zorlaştırdığını vurguladı.

İsrail'in Gazze'yi işgalinde son durum

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in "Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme" gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail'de 7 Ekim'deki saldırılarda 310'dan fazlası asker olmak üzere 1200 İsraillinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı duyuruldu. İsrail ordusuna göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri öldürüldü.

Gazze'deki hükümete göre, 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'nde İsrail saldırılarında öldürülen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini aştı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de 7 Ekim'den bu yana İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 246 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu, Gazze'de on binlerce yaralı ile sivilin sığındığı onlarca hastaneyi zorla tahliye ettirmek için yerleşkelerini ya da ana binalarını vurdu. İşgal sırasında bazı hastaneleri bastı. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana sınırda yaşanan çatışmalarda 85 Hizbullah mensubu öldü.

Hamas ile İsrail arasındaki esir takası mutabakatı

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün "insani ara" verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi.

İsrail ile Hamas arasındaki "insani ara" uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi'nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 61 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 180 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Katar, 27 Kasım'da Hamas ile İsrail arasında yürütülen arabuluculuk çalışmaları sonucunda "insani ara"nın 2 gün daha uzatıldığını duyurdu.

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya DSÖ Genel Direktörü Gazze için kalıcı ateşkes çağrısı yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement